Perubatan Herba dan Alternatif

Mengetahui Akupunktur Muka, Bolehkah Ini Membuat Anda Lebih Muda?

Akupunktur telah lama digunakan untuk membantu merawat sakit badan, sakit kepala, atau mual. Salah satu kelebihan ubat alternatif ini adalah membantu mengatasi masalah kulit wajah. Akupunktur wajah dikatakan menjadikan kulit wajah kelihatan lebih awet muda. Adakah itu benar?

Akupunktur muka untuk mencegah penuaan pramatang

Akupunktur wajah adalah rawatan yang dapat membantu kulit kelihatan lebih muda, lebih halus, dan lebih sihat. Sama seperti akupunktur pada umumnya, tetapi kali ini jarum akan diletakkan di pipi.

Rawatan ini paling baik dilakukan setelah anda menjalani rawatan akupuntur seluruh badan secara berkala. Sekiranya anda hanya meletakkan sebilangan besar jarum di wajah anda dan bukan di seluruh badan anda, ini akan mengakibatkan aliran tenaga yang perlahan di wajah anda.

Ini boleh menyebabkan kelesuan, sakit kepala, dan rasa tidak selesa. Apabila anda mula melakukan akupunktur pada badan, anda dapat merasakan aliran tenaga yang sekata yang membantu menyokong akupunktur wajah.

Akupunktur muka dilakukan dengan memasukkan 40-70 jarum kecil dan tidak menyakitkan. Apabila jarum menusuk kulit, ia menyebabkan kecederaan, yang dikenali sebagai mikrotrauma positif.

Apabila badan anda merasakan luka-luka ini, tubuh akan memasuki fasa pembaikan yang dipercayai menjadikan wajah lebih cerah dan muda.

Tusukan ini merangsang sistem limfa dan peredaran darah, yang berfungsi untuk menyampaikan nutrien dan oksigen ke sel kulit anda, sehingga memberikan kulit yang berkhasiat dari dalam ke luar. Kaedah seperti ini juga membantu meratakan warna kulit dan meningkatkan kilauan kulit anda.

Mikrotrauma positif juga dapat merangsang pengeluaran kolagen, yang dapat membantu meningkatkan keanjalan dan meminimumkan garis-garis halus dan kedutan.

Manfaat jangka panjang akupunktur wajah

Manfaat utama akupunktur wajah adalah menghasilkan kulit yang cerah. Seolah-olah kulit telah terbangun dari tidur yang lama, semua darah dan oksigen segar membanjiri wajah.

Tetapi tidak seperti suntikan atau pengisi Botox, akupunktur wajah bukanlah rawatan yang menghasilkan perubahan cepat. Tumpuannya adalah untuk mewujudkan perubahan jangka panjang dalam kesihatan kulit dan badan, bukan perbaikan cepat dalam jangka pendek.

Dengan cara ini, akupunktur wajah memberikan rangsangan kolagen yang lebih baik, warna kulit yang lebih cerah, mengurangkan ketegangan rahang, dan menjadikan kulit lebih halus dan lembut secara keseluruhan.

Rawatan ini juga bermanfaat bagi sesiapa yang mempunyai garis wajah, kulit berpigmen, parut, lingkaran hitam atau bengkak di bawah mata atau keadaan kulit lain seperti jerawat dan ketidakseimbangan hormon.

Berapa kali rawatan akupunktur wajah untuk mendapatkan hasil yang optimum?

Akupunktur muka harus dilakukan 10 rawatan sekali atau dua kali seminggu, untuk mendapatkan hasil yang optimum. Sekiranya anda sudah mengalami kedutan atau masalah kulit yang lain, disyorkan 15 rawatan.

Selepas rawatan akupunktur, anda boleh pergi ke spa sebagai langkah penjagaan kulit wajah yang harus dilakukan setiap 4-8 minggu. Rawatan ini membolehkan badan berehat dan pulih.

Adakah akupunktur muka mempunyai kesan sampingan?

Kesan sampingan yang paling biasa adalah lebam. Walaupun ini hanya berlaku pada sekitar 20 peratus orang yang menjalani rawatan akupunktur, kemungkinannya masih ada. Tetapi lebam ini akan hilang sendiri dan dalam jangka masa yang tidak lama.

Untuk mengelakkan lebam dan mendapat hasil terbaik, orang yang menerima rawatan mesti berada dalam keadaan sihat. Inilah sebabnya mengapa orang yang mengalami gangguan pendarahan atau diabetes jenis 2 yang tidak terkawal tidak boleh mendapatkan rawatan ini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found