Perubatan Herba dan Alternatif

8 Manfaat Teh Putih yang Berlimpah untuk Kesihatan Tubuh Anda: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Adakah anda pernah mendengar tentang teh putih? Walaupun tidak sepopuler teh hijau, teh putih mempunyai banyak manfaat kesihatan. Sekiranya anda mempunyai hobi minum teh, anda mesti mencuba varian ini. Tetapi sebelum mencuba, pertimbangkan terlebih dahulu pelbagai fakta mengenai teh putih.

Asal teh putih

Teh putih dibuat dari tumbuh-tumbuhan Camellia sinensis. Sebenarnya teh hijau dan teh hitam juga dibuat dari tanaman Camellia sinensis. Walau bagaimanapun, kaedah pemprosesan menjadikan teh jenis ini mempunyai rasa dan aroma yang unik.

Teh putih dituai apabila daun dan tunas belum dibuka sepenuhnya. Tepat ketika masih ditutup dengan rambut putih halus. Itulah sebabnya varian ini dipanggil teh putih.

Manfaat kesihatan dari teh putih

Teh putih mengandungi banyak manfaat kesihatan yang sangat disesalkan. Kerana dibandingkan dengan teh hitam dan teh hijau, teh putih melalui proses pengeluaran paling sedikit. Jadi kandungan antioksidan adalah yang tertinggi dari dua jenis.

Beberapa kelebihan teh putih untuk tubuh adalah:

1. Melawan radikal bebas

Teh putih kaya dengan polifenol yang disebut catechin. Polifenol adalah molekul nabati yang bertindak sebagai antioksidan dalam badan. Antioksidan membantu melindungi sel dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Radikal bebas adalah sebatian berbahaya kerana boleh menyebabkan pelbagai penyakit di dalam badan. Keradangan kronik, barah, hingga penuaan dini adalah kesan buruk radikal bebas dalam badan.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Inflammation mendapati bahawa katekin yang terkandung dalam teh putih dapat membantu melawan radikal bebas.

2. Melindungi otak

Polifenol EGCG, sebatian yang terdapat dalam teh putih, dapat mengurangkan risiko terkena penyakit Parkinson dan Alzheimer.

Penyelidikan yang dilakukan terhadap haiwan menunjukkan fakta bahawa EGCG dapat menekan radikal bebas dan mengurangkan keradangan. Kedua-duanya adalah faktor yang dapat meningkatkan penampilan Parkinson dan Alzheimer.

Polifenol EGCG dapat mencegah protein di otak daripada bergumpal bersama. Kerana penggumpalan protein dapat meningkatkan keradangan dan merosakkan saraf di otak. Akibatnya, kerosakan otak ini boleh menyebabkan Parkinson dan Alzheimer.

Namun, untuk faedah langsung pada manusia masih memerlukan kajian lebih lanjut.

3. Menurunkan risiko osteoporosis

Osteoporosis adalah keadaan apabila tulang berlubang dan berliang. Salah satu perkara yang menyebabkan keadaan ini adalah keradangan kronik yang disebabkan oleh radikal bebas dalam badan.

Sekiranya dibiarkan, ini dapat menekan sel yang membantu pertumbuhan tulang dan mendorong pengeluaran sel yang memecah tulang. Akibatnya, kehilangan tulang tidak dapat dielakkan.

Ternyata penyelidikan membuktikan bahawa katekin adalah sebatian yang dapat melawan kehilangan tulang dan merangsang pertumbuhan tulang.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, katekin adalah sebatian antioksidan yang terdapat dalam teh putih. Sebenarnya, kandungan katekin dalam teh satu ini paling banyak dibandingkan dengan jenis lain.

Oleh itu, minum teh putih secara berkala dapat membantu mencegah kehilangan tulang daripada datang lebih cepat.

4. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Salah satu penyebab penyakit jantung adalah kerana keradangan kronik di dalam badan. Ini umumnya disebabkan oleh pelbagai perkara dari diet, tabiat bersenam, dan gaya hidup.

Teh putih mengandungi polifenol yang sangat baik untuk kesihatan jantung. Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Environmental Health and Preventive Medicine menemui bukti menarik mengenai polifenol.

Fakta menunjukkan bahawa polifenol dapat mencegah kolesterol jahat (LDL) daripada teroksidasi, yang meningkatkan risiko penyakit jantung.

Di samping itu, kajian lain mendapati bahawa orang yang minum tiga atau lebih cawan teh setiap hari mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih rendah.

5. Menjaga kesihatan gigi

Teh putih mengandungi fluorida, katekin, dan tanin. Gabungan molekul ini dapat membantu menguatkan gigi dengan melawan bakteria dan gula.

Fluorida adalah bahan yang membantu mencegah rongga. Caranya ialah menjadikan permukaan gigi lebih tahan terhadap serangan asid oleh bakteria kerana gula.

Sementara itu, catechin adalah antioksidan dalam teh putih yang terbukti berkesan menghalang pertumbuhan bakteria dan plak.

Manakala tanin adalah sejenis polifenol atau antioksidan lain dalam teh putih. Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Dentistry membuktikan bahawa gabungan tanin dan fluorida dapat membantu menghalang pertumbuhan bakteria penyebab plak.

6. Mencegah penuaan pramatang

Penuaan berlaku di dalam dan di luar badan. Penuaan di luar badan timbul kerana faktor persekitaran seperti pendedahan kepada pencemaran dan sinar UV yang merosakkan kulit.

Sementara penuaan yang berlaku di dalam badan tidak dapat dilihat dan biasanya disebabkan oleh radikal bebas dan enzim tertentu.

Untuk mengelakkan ini, teh putih boleh menjadi satu penyelesaian. Kandungan antioksidan yang kaya di dalamnya dapat melindungi tubuh dari penuaan dari dalam dan luar.

Banyak kajian telah menemui bukti bahawa polifenol dalam teh ini dapat membantu menyekat pemecahan tisu serat yang membantu menjaga kulit tetap tegap dan awet muda.

7. Menurunkan risiko ketahanan insulin

Insulin adalah hormon yang berfungsi menyerap glukosa dari darah untuk digunakan sebagai tenaga. Walau bagaimanapun, seseorang berisiko mengalami ketahanan terhadap insulin, yang merupakan keadaan ketika tubuh tidak bertindak balas terhadap insulin dengan betul.

Biasanya keadaan ini disebabkan oleh pelbagai masalah kesihatan kronik seperti diabetes jenis 2, penyakit jantung, dan sindrom metabolik.

Menariknya, penyelidikan menunjukkan bahawa polifenol dalam teh putih dapat mengurangkan risiko ketahanan insulin.

Sebenarnya, kajian haiwan mendapati bahawa EGCG dan polifenol lain dalam teh putih dapat membantu mencegah kadar gula darah tinggi. Caranya adalah dengan meningkatkan kesan dan kerja insulin.

8. Menurunkan berat badan

Teh putih mempunyai kadar kafein dan katekin yang sama dengan teh hijau, iaitu epigallocatechin gallate (EGCG). Kompaun ini disyaki mempunyai kesan kuat terhadap proses pembakaran lemak di dalam badan.

Kajian tabung uji mendapati bukti bahawa ekstrak teh putih mampu merangsang proses pemecahan lemak. Sebenarnya, ekstrak teh ini menghalang pembentukan sel lemak baru.

Menariknya, kedua-duanya disebabkan oleh EGCG. Di samping itu, penyelidikan yang diterbitkan dalam International Journal of Obesity menyatakan bahawa teh putih membantu meningkatkan metabolisme sebanyak 4-5 peratus. Apabila disamakan, jumlah ini bersamaan dengan membakar 70 hingga 100 kalori tambahan setiap hari.

Bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, anda boleh mencuba minum teh putih secara berkala.