Pemakanan

7 Cara Memelihara Berat Bagi Anda Yang Suka Makan •

Adakah anda seorang yang menambah berat badan dengan mudah? Adakah anda seorang yang gemar makan atau suka mengunyah? Apabila anda merasa lapar dengan mudah atau jika anda suka makan, ada kebimbangan bahawa anda akan menambah berat badan. Anda juga tertanya-tanya, adakah petua untuk mengurangkan berat badan anda walaupun anda suka makan? Nampaknya mustahil, bukan? Namun, semua perkara dapat dielakkan, anda tidak perlu risau.

Bagaimana cara mengekalkan berat badan jika saya suka kubur?

Adakah anda pernah gagal mencuba diet? Kadang-kadang rancangan diet yang tidak realistik menjadikan anda lebih lapar dan akhirnya makan berlebihan. Anda masih boleh makan dengan kerap dan mempunyai berat badan yang stabil. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan berat badan anda, seperti:

1. Buat rancangan

Buat rancangan jangka pendek dan jangka panjang mengenai makanan sihat, makanan ringan yang anda mahukan, rutin bersenam, motivasi, dan idea lain. Anda juga dapat membuat strategi untuk menjaga berat badan, misalnya dengan menggabungkan makanan kegemaran dan makanan yang sihat. Anda boleh menggunakan aplikasi telefon pintar untuk terus memantau kemajuan berat badan dan kalori yang masuk ke dalam badan anda.

2. Bergerak

Apabila anda makan pelbagai makanan tanpa anda sedari, kalori yang masuk ke dalam badan juga meningkat. Biasakan badan anda untuk terus bergerak. Banyak aktiviti fizikal dapat membantu menguruskan berat badan anda. Menurut Katherine Zeratsky, pakar pemakanan Mayo Clinic, mengurangkan kalori sebenarnya lebih berkesan daripada senaman dalam proses penurunan berat badan. Walaupun begitu, berjalan kaki selama 30 minit setiap hari dapat menurunkan 0.15 kg seminggu. Sekiranya anda suka bersenam, anda boleh menurunkan berat badan dengan lebih cepat, bukan hanya menjauhkannya.

Apabila anda ingin menurunkan berat badan, diet menjadi faktor utama kejayaannya. Tetapi ketika anda ingin menguruskan berat badan, senaman adalah faktor penting, menurut Dr. Jacinda Nicklas, seorang doktor dan penyelidik di University of Colorado Denver School of Medicine, dipetik oleh Livescience.dom. Mengapa senaman sangat penting dalam menjaga berat badan? Sebabnya ialah badan kita mengelakkan metabolisme yang perlahan, jadi anda juga mengelakkan kenaikan berat badan.

3. Terus makan

Mencuba menguruskan kalori yang masuk ke dalam badan, tidak bermaksud anda tidak makan sesuatu atau merasa lapar. Sekiranya anda memang suka makan, cukup makan, tetapi pilih makanan yang sihat dan rendah kalori. Sekiranya anda mudah tergoda oleh pai, kek, kentang kentang, dan makanan berlemak lain, anda boleh memilih makanan yang hampir sama tetapi sihat. Contohnya, anda boleh mengganti batang ais krim dengan pisang beku, atau kerepek sayur dan bukannya kerepek kentang yang dibungkus.

4. Tukar menu dengan bahagian yang sama

Anda masih boleh memiliki pinggan penuh, jika anda menukar beberapa jenis makanan. Sebagai contoh, anda boleh mencuba 50% hidangan buah dan sayur-sayuran, 25% biji-bijian atau biji-bijian (seperti beras perang), dan 25% protein. Protein dapat membuat anda kenyang lebih lama.

5. Jangan lepaskan sarapan

Penyelidikan yang dikutip oleh Livescience.com menunjukkan bahawa orang yang melewatkan sarapan cenderung menambah berat badan berbanding mereka yang tidak melewatkan sarapan. Menurut Institut Kesihatan Nasional, ini berlaku kerana orang cenderung merasa lapar pada siang hari. Apabila anda kelaparan, hormon leptin dilepaskan, jadi anda makan apa sahaja yang tidak terkawal, dan anda juga akan menjadi makanan ringan yang tidak terkawal.

6. Jangan menahan makanan kegemaran anda

Walaupun anda menyesuaikan diet, anda masih boleh makan makanan kegemaran anda. Apabila anda ingin memakannya, anda boleh memakannya, tetapi seimbangkan dengan buah, sayur-sayuran, biji-bijian, susu rendah lemak, dan air. Menurut Mary Ellen DiPaola, ahli diet berdaftar di University of California, Pusat Perubatan San Francisco, seperti yang dikutip oleh Livescience.com, menyeimbangkan pengambilan dengan makanan sihat dapat membuat anda merasa kenyang dan mengurangkan rasa lapar walaupun pengambilan kalori anda rendah.

7. Makan dengan penuh perhatian

Anda mungkin mengunyah sambil menonton televisyen. Rasanya enak dimakan ketika menonton televisyen, tetapi ia akan membuatkan anda makan berulang kali. Apabila anda makan makanan yang tinggi kalori, cubalah memakannya dengan penuh perhatian, merasakan setiap gigitan, menyedari ketika anda menelan makanan, dan menikmati setiap rasa yang dihasilkan oleh makanan tersebut.

BACA JUGA:

  • Panduan untuk diet rendah garam untuk tekanan darah tinggi
  • Hati-hati, diet sebenarnya boleh menjadikan anda gemuk
  • 3 Punca Peningkatan Berat Lagi Selepas Diet