Kesihatan wanita

Inilah Sebabnya Wanita Lebih Cantik Selepas Seks

Katanya, banyak wanita lebih cantik setelah melakukan hubungan seks kerana keseronokan ketika melakukannya. Adakah ia benar-benar seperti itu? Ramai wanita menghabiskan banyak wang atau bersusah payah mencampurkan bahan semula jadi untuk menjadikan wajah dan kulit cantik. Walaupun ia dapat diperoleh ketika wanita melakukan hubungan seks, Anda tahu. Ingin tahu? Apa yang dapat diperoleh selain menjadi lebih cantik setelah melakukan hubungan seks? Lihat penjelasan di bawah.

Sebab wanita menjadi lebih cantik setelah melakukan hubungan seks

Satu kajian di Scotland telah membuktikan bahawa melakukan hubungan seks dapat merangsang hormon yang baik dalam tubuh yang berfungsi untuk menjadikan kulit dan wajah lebih sihat. Wanita yang melakukan hubungan seks 3 kali seminggu, rata-rata mempunyai penampilan 3-4 tahun lebih muda dari usia sebenarnya. Menarik bukan, sifat dan faedah melakukan hubungan seks untuk wanita?

1. Berhubungan seks menjadikan wajah lebih berseri

Selain menjadi lebih cantik selepas hubungan seks, kulit wanita juga akan lebih halus dan licin. Hormon estrogen yang dihasilkan semasa hubungan seksual akan menyumbang kepada peningkatan kolagen pada kulit. Sehingga wajah akan kelihatan cerah, kulit juga ketat dan lembut.

2. Orgasme adalah antidepresan yang paling penting

Semasa anda mengalami syahwat, anda akan melepaskan zat serotonin dan DHEA di puncak keseronokan. Nah, serotonin adalah neurotransmitter yang mengatur mood anda dan membuat anda merasa lebih bahagia dan lebih berharap. Manakala zat DHEA mempunyai kesan antidepresan dan meningkatkan imuniti.

3. Seks mengurangkan tekanan

Tekanan adalah salah satu sebab mengapa wajah wanita menjadi lebih tua, berkerut, dan bahkan kusam. Kemudian, ketika melakukan hubungan seks, tubuh wanita akan melepaskan hormon oksitosin ketika dia mengalami orgasme. Oksitosin berguna untuk menghilangkan kortisol (hormon stres utama) di dalam badan. Penting bagi wanita yang tinggal dan tinggal di kawasan bandar, kerana biasanya mereka akan mempunyai kadar kortisol yang tinggi. Dengan seks yang kerap, wanita akan dengan mudah mengurangkan gejala tekanan pada dirinya.

4. Berhubungan seks dapat menjadikan perut lebih kempis dan cantik

Bukan sahaja lebih cantik selepas hubungan seks, tetapi anda juga boleh mendapatkan perut rata yang cantik. Hormon kortisol, akan membuat lemak terkumpul pada titik tertentu, iaitu perut. Nah, hormon oksitosin yang keluar semasa hubungan seks, akan menjadikan kortisol dalam badan menurun. Anda juga dapat mengekalkan dan menurunkan berat badan secara konsisten hanya dengan melakukan hubungan seks, yang tentunya juga menjadikan anda lebih cantik.

5. Kecantikan akan terpancar dengan yakin

Satu kajian menunjukkan, bahawa melakukan hubungan seks dengan meditasi adalah kesan yang sama untuk otak. Apabila anda melakukan hubungan seks, anda akan merasa serasi dengan dunia di sekeliling anda. Di samping itu, minda anda juga akan lebih menuju ke arah yang lebih positif. Tidak jarang jika faedah keyakinan diri akan diperoleh setelah melakukan hubungan seks. Anda juga dapat merasa lebih tenang, kreatif dan lebih sabar, yang akan kelihatan cantik di mata dunia.

6. Menjadikan rambut lebih cantik

Selain kulit, ternyata rambut anda juga lebih cantik selepas hubungan seks. Tambah kecantikan yang dimaksudkan, rambut akan kelihatan lebih kuat dan lembap. Semasa hubungan seks, folikel rambut akan menerima peredaran darah ke kepala. Ini adalah salah satu cara semula jadi untuk mendapatkan kebaikan dan kesihatan pemakanan rambut wanita. Hormon yang dikeluarkan oleh badan semasa melakukan hubungan seks juga akan menjadikan kuku cantik anda lebih kuat