Kesihatan kulit

4 Cara Mengatasi Kuku Kuning dan Mencegahnya Berulang

Kuku kaki yang menguning pasti dapat menurunkan keyakinan diri anda. Akibatnya, anda juga sukar memakai sandal atau kasut yang menunjukkan jari kaki anda. Jangan putus asa, keadaan ini dapat diatasi dengan rawatan biasa. Apakah cara merawat kuku kuning? Mari baca ulasan berikut.

Cara mengatasi kuku kaki yang bertukar menjadi kuning

Kuku kaki yang menguning adalah masalah biasa yang dihadapi oleh ramai orang. Keadaan ini yang mengubah penampilan kuku mungkin atau tidak disertai oleh gejala, bergantung pada masalah kesihatan yang mendasari. Untuk mengatasi keadaan ini, anda perlu mengetahui apa yang menyebabkannya.

Menurut Persatuan Dermatologi Amerika, kuku kaki yang menguning sering disebabkan oleh jangkitan kulat. Selain perubahan warna, jangkitan ini menyebabkan kuku menebal dan rapuh. Bukan hanya itu, perubahan warna kuku ini juga disebabkan oleh penuaan dan penggilap kuku yang kerap.

Berdasarkan sebab-sebab di atas, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk merawat kuku kaki kuning dan mencegahnya berulang, termasuk:

1. Berhenti mengecat kuku

Cat kuku menjadikan kuku anda lebih cantik. Malangnya, jika terlalu kerap warna kuku boleh berubah menjadi kuning. Semasa menggunakan cat pada kuku kaki, agen pewarna dapat mengotorkan piring kuku. Ia juga boleh berlaku kerana cat kuku mengandungi formaldehid yang mempengaruhi protein keratin pada kuku.

Sekiranya anda mengesyaki cat kuku adalah penyebabnya, hentikan penggunaan cat kuku. Biarkan kuku jari kaki anda bebas daripada terkena bahan kimia dari cat kuku. Dengan cara itu, protein keratin akan kembali berfungsi dengan normal dan mengembalikan warna kuku anda.

2. Gunakan hidrogen peroksida dan serbuk penaik

Untuk mengatasi kuku kaki kuning, anda boleh memanfaatkan bahan semula jadi yang terdapat di rumah. Sebagai contoh, gabungan hidrogen peroksida dan serbuk penaik aka baking soda.

Campurkan air suam, baking soda, dan hidrogen peroksida. Rendam kaki anda 5 hingga 10 minit. Dengan cara ini, kedua zat tersebut dapat meresap ke dalam kuku sehingga lebih berkesan untuk mengurangkan noda cat kuku.

3. Ambil ubat antijamur

Sekiranya kuku kaki kuning disebabkan oleh jangkitan kulat, cara terbaik untuk mengatasinya adalah dengan menggunakan ubat antijamur. Biasanya doktor akan menetapkan 8% ciclopirox yang digunakan pada kuku kaki seperti cat kuku.

Selain ciclopirox, anda juga dapat menggunakan 400 mg dos clarithromycin untuk memutihkan kuku kaki atau ubat-ubatan yang mengandung vitamin E, zink, kortikosteroid, dan vitamin D3.

4. Sapukan minyak pati

Selain ubat doktor, terdapat beberapa bahan semula jadi dalam bentuk minyak pati yang dapat membantu anda mengatasi kuku kaki kuning. Pilihannya adalah minyak oregano dan minyak pokok teh.

Kedua-dua minyak ini bersifat antijamur dan antibakteria yang dapat menghentikan pertumbuhan jamur sehingga warna kuku kembali normal. Campurkan minyak oregano atau minyak pokok teh dengan minyak zaitun, kemudian sapukan pada kuku yang terkena.

Petua untuk mengelakkan kuku kaki menjadi kuning lagi

Supaya kuku tidak lagi menjadi kuning, anda perlu menjaganya. Bukan hanya sekali, tetapi lakukan ini sebagai rutin. Merawat kuku dan kulit kaki agar tetap sihat, boleh dilakukan dengan:

  • Jangan terlalu kerap mengecat kuku anda. Pertimbangkan untuk menggunakan cat kuku hanya pada majlis-majlis tertentu.
  • Jaga kebersihan kulit dan kuku kaki, misalnya, potong kuku dengan kerap, gunakan selipar di pancuran atau kolam, dan keringkan kaki anda dengan segera jika basah.
  • Pakai kasut dengan ukuran yang betul dan bersih. Jangan biarkan kaki anda tertutup kasut sepanjang hari kerana kaki boleh lembap dan terdedah kepada jangkitan.