Ubat dan Makanan Tambahan

Triamcinolone •

Apa ubat Triamcinolone?

Untuk apa Triamcinolone?

Triamcinolone adalah ubat kortikosteroid yang berfungsi untuk mencegah pelepasan zat dalam tubuh yang menyebabkan keradangan.

Triamcinolone oral (diminum) digunakan untuk merawat pelbagai keadaan badan seperti gangguan alergi, keadaan kulit, kolitis ulseratif, artritis, lupus, psoriasis, atau gangguan pernafasan.

Triamcinolone juga boleh digunakan untuk alasan lain yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Dos triamcinolone dan kesan sampingan triamcinolone akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Bagaimana cara menggunakan Triamcinolone?

Ambil triamcinolone tepat seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan gunakan terlalu banyak atau terlalu sedikit atau untuk jangka masa yang lama yang tidak digalakkan. Ikuti arahan pada label preskripsi anda.

Doktor anda kadang-kadang boleh mengubah dos anda untuk memastikan hasil terbaik dari ubat ini.

Ambil triamcinolone dengan makanan untuk mengelakkan sakit perut.

Ubat steroid anda boleh diubah jika anda mengalami tekanan yang luar biasa seperti penyakit serius, demam, atau jangkitan, atau jika anda menjalani pembedahan atau keadaan perubatan kecemasan. Beritahu doktor anda mengenai keadaan yang mempengaruhi anda.

Ubat ini boleh menyebabkan anda mendapat keputusan yang luar biasa dengan ujian perubatan tertentu. Beritahu doktor yang merawat anda dengan triamcinolone.

Jangan berhenti menggunakan triamcinolone secara tiba-tiba, kerana anda boleh mengalami gejala yang tidak diingini. Bercakap dengan doktor anda tentang cara mengelakkan gejala ketagihan apabila anda berhenti mengambil ubat. Bawa kad pengenalan atau pakai gelang perubatan yang menandakan anda menggunakan steroid, sekiranya berlaku kecemasan. Doktor, doktor gigi, atau pekerja perubatan kecemasan lain yang merawat anda harus tahu bahawa anda mengambil ubat steroid.

Bagaimana Triamcinolone disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.