Kesihatan mental

Inilah Sebab Keberkesanan Diri sebagai Kunci Kejayaan •

Setiap orang pasti mempunyai matlamat yang ingin dicapai. Namun, tidak semua orang dapat mewujudkan hasrat ini. Salah satu faktor kejayaan kritikal adalah keberkesanan diri atau kepercayaan seseorang untuk mencapainya. Namun, adakah anda tahu apa itu keberkesanan diri? Apakah beberapa cara yang dapat diterapkan untuk membangun kepercayaan ini?

Apa itu keberkesanan diri?

Keberkesanan diri (keberkesanan diri) adalah kepercayaan seseorang terhadap kemampuannya untuk berjaya dalam situasi atau prestasi tertentu. Kepercayaan ini menentukan bagaimana orang itu berfikir, memotivasi dirinya, dan berkelakuan untuk mencapai kejayaan itu.

Draf keberkesanan diri itu sendiri pertama kali diperkenalkan pada tahun 1977 oleh ahli psikologi Kanada-Amerika bernama Albert Bandura. Dilaporkan dari Simply Pshychology, Bandura mencadangkan konsep ini sebagai bentuk penilaian kendiri tentang "seberapa baik seseorang dapat melakukan tindakan yang diperlukan untuk menangani situasi tertentu".

Konsep ini berperanan dalam menentukan peluang seseorang mencapai kejayaan. Ia juga boleh memberi kesan yang baik terhadap kesihatan mental anda.

Sekiranya Anda Keluar dari Zon Selesa Untuk Menjadi Orang yang Berjaya?

Keberkesanan diri adalah kepercayaan yang terbentuk daripada empat faktor

Berdasarkan konsep Bandura, terdapat empat faktor penting yang menjadi sumber atau pembentuk keberkesanan diri. Empat faktor tersebut adalah:

1. Pengalaman kejayaan (pengalaman penguasaan)

Sumber keberkesanan diri yang pertama dan paling penting adalah pengalaman kejayaan yang telah dicapai oleh dirinya sendiri. Sekiranya seseorang pernah berjaya menjalankan tugas dalam satu bidang, maka dia akan membina keyakinan dalam bidang itu. Sebaliknya, jika dia pernah gagal, maka keyakinannya terhadap kawasan itu akan rosak.

2. Pengalaman orang lain (pengalaman perwakilan / pemodelan sosial)

Bukan hanya pengalaman anda sendiri, pemerhatian anda terhadap orang di sekitar anda juga dapat menjadi panutan. Pengalaman kejayaan orang lain dapat meningkatkan kepercayaan anda bahawa anda juga mempunyai kemampuan untuk mencapai kejayaan dalam bidang tersebut.

3. Pujukan sosial atau lisan (pujukan sosial / pujukan lisan)

Faktor-faktor yang membentuk keberkesanan diri yang lain adalah pujukan sosial. Seseorang yang secara lisan yakin bahawa mereka mampu melakukan tugas tertentu cenderung termotivasi untuk berusaha, termasuk ketika masalah timbul. Pujukan sosial ini juga mendorong anda untuk terus mengembangkan kemahiran untuk mencapai keinginan anda.

4. Keadaan emosi dan fisiologi

Keadaan emosi, fizikal dan psikologi semasa anda boleh mempengaruhi keberkesanan diri. Sebagai contoh, orang yang mengalami kemurungan pada umumnya menjadi kurang yakin dengan kemampuan mereka untuk mencapai kejayaan. Sebaliknya, emosi positif dan tubuh yang sihat dapat meningkatkan keyakinan diri terhadap kemampuan seseorang.

Sebagai tambahan kepada empat faktor yang diciptakan oleh Bandura, terdapat juga faktor lain yang juga dipercayai terbentuk keberkesanan diri seseorang. Faktor kelima ini, iaitu pengalaman khayalan, disebut oleh psikologi bernama James Maddux. Menurut Maddux, pengalaman khayalan pada dasarnya adalah seseorang yang berusaha menggambarkan tujuannya sebagai sesuatu yang dapat dicapai.

Tanda atau petunjuk yang dimiliki seseorang keberkesanan diri

Faktor di atas dapat menentukan sama ada seseorang itu mempunyai keberkesanan diri tinggi atau rendah. Bagi seseorang yang mempunyai keberkesanan diri tinggi biasanya dapat dilihat berdasarkan petunjuk atau tanda berikut:

 • Lihat tugas yang sukar sebagai cabaran yang harus dihadapi dan dikuasai, bukan sebagai ancaman.
 • Tetapkan matlamat yang mencabar dan pertahankan komitmen yang kuat untuk mencapai tujuan tersebut.
 • Bangunlah dengan cepat dan tingkatkan usaha jika gagal atau hasilnya tidak memuaskan.
 • Tunjukkan dan kembangkan minat yang mendalam terhadap aktiviti yang mereka lakukan.

Sebaliknya, petunjuk atau tanda seseorang yang mempunyai keberkesanan diri Rendah biasanya ditunjukkan oleh sikap berikut:

 • Mengelakkan tugas yang sukar kerana dianggap sebagai ancaman.
 • Mempunyai komitmen dan aspirasi yang lemah terhadap matlamat yang ingin mereka capai.
 • Memikirkan kekurangan anda sendiri ketika menghadapi tugas yang sukar. Juga, fikirkan tentang rintangan yang akan dihadapi, dan semua perkara yang akan membawa kepada kegagalan, daripada menumpukan perhatian pada tindakan yang akan membawa kepada kejayaan.
 • Mengalami masalah meningkat dari kegagalan.
 • Menjadi hilangnya keyakinan terhadap kebolehannya.
 • Mengalami tekanan dan kemurungan apabila matlamat tidak tercapai.

Bagaimana membina keberkesanan diri?

Keberkesanan diri adalah konsep yang dapat ditanam dan diperbaiki dalam diri seseorang. Untuk mendapatkan keberkesanan diri tinggi, berikut adalah petua atau cara untuk melakukannya:

 • Jadikan orang di sekeliling anda sebagai teladan

Salah satu faktor yang mempengaruhi keberkesanan diri adalah pengalaman orang lain dalam mencapai kejayaan. Oleh itu, tidak ada salahnya belajar daripada orang lain untuk mencapai kejayaan anda sendiri.

Untuk melaksanakannya, anda dapat menjadikan orang di sekitar anda sebagai model atau teladan. Pilih orang yang menunjukkan tingkah laku sosial yang baik dan menarik yang dapat menolong mereka mencapai kejayaan. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan guru anda sebagai model sekiranya anda seorang pelajar atau bos anda jika anda seorang pekerja.

 • Mencari maklum balas positif

Kadang-kadang, orang berpendapat bahawa tiada maklum balas daripada orang lain mengenai prestasi anda bermakna anda telah melakukan pekerjaan dengan baik. Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya benar. Sebaliknya, menangani kritikan atau maklum balas, terutama yang positif dan membina, boleh menjadi kaedah untuk meningkatkan keberkesanan diri Anda.

Dengan maklum balas positif, anda dapat lebih memahami apa yang perlu diperbaiki. Anda juga menjadi lebih yakin untuk mencapai kejayaan.

 • Aktif dan banyak latihan

Perkara paling penting untuk dibina keberkesanan diri adalah pengalaman anda sendiri dalam mencapai kejayaan. Oleh itu, anda harus terus aktif, banyak mengambil bahagian dalam pekerjaan atau persekitaran, dan melatih diri untuk menghadapi pelbagai rintangan.

Semakin tinggi waktu terbang anda dalam menghadapi rintangan, semakin tinggi peluang anda untuk berjaya. Apabila kejayaan telah dicapai berulang kali, keberkesanan diri Anda juga cenderung bertambah baik.

 • Pastikan kesihatan fizikal dan mental anda stabil

Keadaan psikologi, seperti perubahan mood (perubahan emosi), tekanan, dan kemurungan, serta kesihatan fizikal boleh mempengaruhi keberkesanan diri. Oleh itu, anda perlu menjaga kesihatan fizikal dan mental yang stabil. Contohnya, dengan mencegah dan menghilangkan tekanan yang sering datang.

Kalkulator Kadar Jantung