Kesihatan mata

Adakah Orang Buta Warna Mimpi Hitam dan Putih? •

Apabila kita mendengar "buta warna", perkara pertama yang sering terlintas di fikiran kita: ialah orang buta warna hanya dapat melihat dunia dalam warna hitam dan putih, seperti menonton TV pada masa lalu. Adakah anda tahu bahawa andaian ini tidak sepenuhnya benar?

Terdapat banyak perkara yang dapat anda pelajari mengenai rabun warna dan akan ada banyak persoalan yang terlintas di fikiran anda ketika menghadapi keadaan ini. Namun, beberapa persoalan yang sama nampaknya masih muncul dalam pelbagai kesempatan. Artikel ini adalah ringkasan dari semua soalan ini dan akan membantu anda untuk memenuhi rasa ingin tahu anda dengan lebih cepat.

Apa itu buta warna?

Buta warna adalah keadaan yang disebabkan oleh ketiadaan pigmen sensitif warna khas pada sel kerucut mata (reseptor warna), lapisan saraf di bahagian belakang mata yang bertanggungjawab untuk menukar cahaya menjadi isyarat saraf yang akan dihantar ke otak.

Sebenarnya, istilah "buta warna" tidak sepenuhnya betul, kerana walaupun seseorang mengalami kesukaran untuk melihat beberapa warna, dia masih dapat melihat warna lain. Istilah perubatan yang lebih sesuai untuk mewakili keadaan ini adalah kekurangan penglihatan warna, had penglihatan warna aka.

Jadi, apa yang mereka lihat?

Dr. Jay Neitz, profesor oftalmologi di University of Washington, menjelaskan bahawa orang buta warna dapat melihat sama seperti yang dilihat oleh orang normal, tetapi dalam kualiti warna yang kabur dan mendung.

Seseorang yang mempunyai penglihatan normal mempunyai tiga lapisan reseptor warna (trichromatic) yang membolehkan penghantaran isyarat warna menjadi lebih jelas dan tepat, tetapi orang buta hanya mempunyai dua lapisan reseptor warna (dychromatic) kerana kelainan kromosom yang membuat mereka tidak dapat lihat spektrum warna secara keseluruhan. Mereka cenderung mengalami kesukaran untuk melihat atau membezakan antara merah, hijau, biru, atau campuran ketiga warna tersebut. Mereka juga mungkin sukar membaca teks berwarna, bergantung pada jenisnya fon dan warna latar.

Bentuk kebutaan warna yang paling umum adalah buta warna hijau / merah, tetapi itu tidak bermakna mereka tidak tahu warna mana yang merah dan mana yang hijau. Orang buta warna mencampurkan semua warna yang mempunyai unsur asas merah atau hijau. Sebagai contoh, seseorang yang buta warna hijau / merah akan mengalami kesukaran untuk membezakan biru dan ungu, kerana mereka tidak dapat 'melihat' elemen merah dari ungu (ungu adalah campuran biru dan merah).

Apa impian orang buta warna?

Itu semua bergantung pada kapan mereka menjadi buta warna. Manusia bermimpi tentang apa yang mereka tahu dan merasa biasa. Oleh itu, orang yang buta warna selepas kelahiran masih boleh 'melihat' warna, menurut buku Color Blindness: Causes and Effects (2002). Sudah tentu, warna yang mereka lihat dalam mimpi mereka sesuai dengan warna yang mereka lihat di dunia nyata.

Namun, berbeza dengan kes buta warna total. Orang yang buta warna sejak lahir hanya dapat melihat dunia (dan bermimpi) dalam warna hitam, putih, dan kelabu, kerana mereka tidak pernah tahu seperti apa warna, dan oleh itu otak mereka tidak mempunyai ingatan warna. Apa sahaja untuk membuat warna impian.

Bolehkah buta warna disembuhkan?

Jawapannya adalah tidak.

Buta warna mempengaruhi 300 juta orang di seluruh dunia, dan lebih kerap mempengaruhi lelaki berbanding wanita. Namun, sehingga hari ini belum ada rawatan yang diketahui yang dapat mengatasi masalah rabun warna.

Sebilangan besar masalah penglihatan warna adalah genetik dan muncul sejak lahir, walaupun tidak mungkin kebutaan warna akan berkembang di kemudian hari disebabkan oleh pelbagai faktor luaran, seperti penuaan, penyakit, kecederaan saraf mata atau optik, atau kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.

Banyak kajian moden meneroka kemungkinan suntikan gen warna untuk mengembalikan penglihatan seseorang ke kemampuan maksimumnya, tetapi kajian ini tidak berjaya menemui titik terang.

Adakah buta warna dapat diatasi?

Seseorang yang buta warna tidak dapat menerima persepsi warna dan warna yang sama, dan oleh itu hampir mustahil untuk mengubah keadaan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa lensa dan alat bantu lain yang menyatakan dapat meningkatkan penglihatan. Adakah benar?

Dengan menggunakan lensa pembetulan warna, anda perlu membeli dua kanta lekap berwarna. Ini akan menyebabkan pergeseran spektrum warna yang anda rasakan; Anda mungkin dapat melihat beberapa warna lain untuk satu mata anda, tetapi di sisi lain anda mungkin merasakan kehilangan warna lain. Kanta seperti ini mungkin tidak banyak membantu, tetapi banyak orang melaporkan bahawa lensa tersebut tidak terlalu berkesan.