Kesihatan wanita

9 Penyakit Yang Berlaku Pada Wanita Selepas Menopaus •

Selepas menopaus adalah masa yang paling sukar bagi wanita. Kenapa? Kerana terdapat banyak penyakit yang "menunggu" untuk anda sehingga menopaus tiba, kerana penurunan estrogen, hormon yang sangat penting bagi wanita, terutama dalam pembiakan.

"Estrogen melindungi sejumlah sistem dalam tubuh, seperti otak, kulit, vagina, tulang, dan jantung," jelas Michelle Warren, MD., Pengarah kesihatan di Pusat Menopaus, Gangguan Hormon dan Kesihatan Wanita di New York . "Ketika anda menyingkirkan estrogen itu, ada penuaan yang mendalam dari seluruh sistem mereka, terutama hati dan tulang."

Malangnya, banyak wanita tidak memperhatikannya malah mengabaikannya. Untuk mengetahui penyakit apa yang boleh muncul pada wanita pascamenopause, mari lihat di bawah.

1. Diabetes

"Estrogen rendah dapat meningkatkan daya tahan insulin dan mencetuskan keinginan yang membawa kepada kenaikan berat badan, menjadikan anda lebih cenderung untuk menghidap diabetes," kata Warren. Anda akan lebih mudah terkena diabetes sekiranya anda sudah mempunyai faktor keturunan untuk diabetes Sindrom Ovari Polikistik (berkaitan dengan ketahanan insulin), diabetes kehamilan, atau kelebihan berat badan. Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan agar wanita melakukan pemeriksaan perubatan secara berkala setiap 3 tahun, bermula pada usia 45 tahun, terutama jika mereka berlebihan berat badan.

2. Keadaan autoimun

Wanita lebih cenderung menderita gangguan autoimun daripada lelaki, dan wanita pascamenopause sangat rentan terhadap keadaan ini. Risiko mengembangkan penyakit autoimun seperti lupus, rheumatoid arthritis, penyakit Graves, scleroderma, dan tiroiditis meningkat selepas menopaus, menurut satu kajian di jurnal Ulasan Pakar Obstetrik dan Ginekologi, walaupun alasannya tidak jelas.

Walaupun para pakar tidak tahu pasti mengapa, penyelidikan baru-baru ini memfokuskan pada sekumpulan sel imun yang mengepam antibodi, dan mengikat dan menyerang tisu badan. Hasilnya, menurut satu kajian tahun 2011, telah menemui tahap yang lebih tinggi pada tikus betina dan pada orang dengan penyakit autoimun.

3. Sakit sendi

mengikut Persatuan Menopaus Amerika Utara, sendi kaku dan sakit akan berlaku seiring dengan penuaan, tetapi aduan ini cenderung dialami oleh orang-orang pascamenopause. Keradangan yang disebabkan oleh perubahan hormon boleh disalahkan. "Estrogen mempunyai kesan anti-radang, jadi ketika tubuh kekurangan estrogen, ada tindak balas keradangan yang lebih besar," kata Warren. Hubungan antara estrogen dan keradangan telah ditunjukkan dalam kajian, jadi terapi penggantian hormon dapat melegakan sakit sendi.

4. Hepatitis C

Penyelidik dari Pusat Perubatan Montefiore dan Albert Einstein College of Medicine di New York, mendapati bahawa wanita dengan hepatitis C yang berterusan (yang berlangsung 6 bulan atau lebih lama) adalah wanita pascamenopause. Pakar mengesyaki bahawa estrogen dapat melindungi tubuh dari kerusakan hati yang dapat menyebabkan masuknya virus kronik, jadi jika kita kehilangan estrogen kita kehilangan perlindungan itu, dan virus dapat melakukan lebih banyak kerosakan.

5. Jangkitan Saluran Kencing (UTI)

Estrogen memainkan peranan penting dalam sistem pundi kencing, dengan mengekalkan keanjalan tisu dan menguatkan sel dinding pundi kencing untuk mencegah bakteria mengusir. Oleh itu, apabila estrogen menurun, anda mungkin mengalami gejala kencing tertentu, termasuk risiko UTI yang lebih tinggi. Kajian tahun 2013 dari Washington University School of Medicine, mengesahkan bahawa UTI lebih kerap berlaku selepas menopaus, dengan wanita mengalami jangkitan berulang.

6. Penyakit jantung dan saluran darah

Apabila tahap estrogen menurun, risiko penyakit jantung meningkat. Penyakit jantung adalah penyebab utama kematian pada wanita dan lelaki. Oleh itu, penting untuk melakukan senaman secara teratur, makan makanan yang sihat, dan menjaga berat badan yang normal.

7. Atrofi faraj

Tanpa estrogen, anda boleh mengalami penipisan, pengeringan, dan keradangan pada dinding vagina, yang dikenali sebagai atrofi vagina. Gejalanya termasuk pembakaran faraj, gatal-gatal, dan seks yang menyakitkan, serta mendesak untuk membuang air kecil dan kencing yang menyakitkan.

8. Inkontinensia kencing

Apabila tisu faraj dan uretra kehilangan keanjalan, anda mungkin sering mengalami keinginan kuat untuk membuang air kecil. Ini biasanya diikuti dengan membuang air kecil yang tidak terkawal (urin incontinence), atau buang air kecil ketika batuk, ketawa atau mengangkat sesuatu (stress incontinence).

9. Penyakit gusi

Kerana tahap estrogen menurun selama dekad pascamenopause, wanita cenderung kehilangan tulang, termasuk giginya. Ini boleh memberi anda risiko tinggi untuk penyakit gusi yang teruk, dan boleh kehilangan gigi jika tidak dirawat. Menurut penyelidikan, tahap estrogen yang lebih rendah dapat menyebabkan perubahan radang pada tubuh yang dapat menyebabkan radang gusi, keadaan awal penyakit gusi.

BACA JUGA

  • 6 Fakta Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Menopaus
  • Mengapa Seorang Wanita Boleh Mengalami Menopaus Awal?
  • 5 Petua Membuat Menopaus Rasa Lebih Mudah