Kesihatan

Walaupun menyegarkan, ini adalah 3 bahaya minum jus limau dengan kerap

Anda pasti setuju bahawa semua minuman berasaskan sitrus pasti berkesan untuk melegakan tekak yang kering dan dahaga. Baik dari jus yang terbuat dari lemon, jeruk yuzu, hingga limau. Ya, walaupun rasanya cenderung masam, jus limau boleh menjadi minuman yang menjanjikan kesegaran di bawah terik matahari. Tetapi berhati-hati untuk tidak keterlaluan. Minum jus limau yang kerap boleh menjadi bumerang pada badan anda sendiri, anda tahu!

Bahaya minum jus limau selalu

Pada asasnya, jus limau sebenarnya selamat diminum. Sebenarnya, jus limau nipis mempunyai banyak manfaat kesihatan. Bermula dari meremajakan kulit, merawat cirit-birit (disentri), malah dapat menurunkan berat badan.

Walaupun begitu, ini tidak bermakna anda boleh minum jus limau dalam jumlah besar, ya! Bagaimanapun, apa-apa yang berlebihan tidak baik. Daripada menyuburkan badan, minum jus limau dengan kerap boleh memberi kesan sebaliknya.

Berikut adalah beberapa masalah yang mungkin berlaku jika anda minum jus limau terlalu kerap, terutamanya jika terlalu banyak.

1. Mencetuskan asid perut naik

Anda pasti tahu bahawa limau rasanya sangat masam, walaupun telah diproses menjadi jus atau minuman yang menyegarkan. Hati-hati, kandungan asid dalam limau boleh menyebabkan asid perut meningkat, anda tahu.

Rasa jeruk masam berasal dari kandungan pH dalam buah. Limau itu sendiri mempunyai pH 1.8-2 yang bermaksud sangat berasid. Asid ini dapat memicu asid perut naik dan membuat perut anda terasa sakit.

Di samping itu, gabungan asid sitrik dan asid askorbik dalam limau juga boleh memburukkan lagi gejala refluks asid gastrik aka GERD. Itulah sebabnya, orang yang mengalami pedih ulu hati tidak digalakkan meminum jus limau nipis atau jenis sitrus lain dalam kuantiti yang banyak.

2. Kerosakan gigi

Persatuan Pergigian Minnesota mendedahkan bahawa enamel gigi mula terhakis jika anda selalu terdedah kepada makanan atau minuman dengan pH 4 atau lebih rendah. Ini bermaksud, minum jus limau walaupun sekali boleh mengikis enamel gigi. Terutama jika dimakan secara berterusan dalam kuantiti yang banyak.

Enamel adalah lapisan gigi pelindung yang keras yang melindungi dentin yang sensitif. Semakin nipis lapisan enamel gigi, maka ini bermakna bahawa perlindungan gigi tidak lagi optimum. Kesannya, dentin di bawahnya akan mudah rosak dan menyebabkan rasa sakit pada rongga.

Untuk mengelakkan ini, segera bilas mulut anda setelah minum jus limau. Selepas itu, beri rehat sekurang-kurangnya sejam sebelum anda menggosok gigi. Tujuannya agar asid dari kapur tidak merebak dan merosakkan gigi.

3. Ulser gastrik

Jumlah asid sitrik yang tinggi dalam jus limau juga boleh mencetuskan ulser gastrik. Ulser gastrik, juga dikenali sebagai ulser gastrik, adalah luka terbuka di lapisan perut.

Ulser gastrik berlaku apabila lapisan yang melindungi perut menjadi tipis kerana terkena jus pencernaan yang terlalu berasid. Cecair berasid, salah satunya adalah jus kapur, dapat terus menerus memakan tisu yang melapisi perut, menyebabkan luka yang terasa sakit.

Ulser perut boleh menjadi sangat menyakitkan dan mengganggu aktiviti harian anda. Anda juga mungkin merasakan sensasi terbakar di perut dan pedih ulu hati apabila anda mengalami ulser perut.

Oleh itu, fahami keadaan badan anda sendiri ketika minum jus limau. Sekiranya perut anda mula sakit, lebih baik berhenti sebentar sehingga badan anda pulih sepenuhnya. Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor atau pakar pemakanan yang dipercayai untuk mengetahui berapa banyak jus kapur yang boleh anda makan.