Kesihatan Seksual

Pelincir Faraj Boleh Menyebabkan 3 Risiko Kesihatan Ini

Akhir-akhir ini kehidupan seks anda semakin malap kerana kekeringan faraj? Tenang, ada jalan penyelesaian yang mudah agar bercinta dengan pasangan anda tetap terasa baik, iaitu menggunakan pelincir vagina. Pada masa ini, terdapat banyak produk pelincir (pelincir) untuk membantu menjadikan penembusan lebih lancar dan tidak menyakitkan.

Walaupun pelincir faraj nampaknya merupakan penyelesaian segera, itu tidak bermaksud pelincir vagina untuk seks sama sekali tidak bebas daripada risiko kesihatan. Anda harus menyedari pelbagai masalah yang mungkin timbul akibat penggunaan pelincir seks berikut.

Risiko kesihatan menggunakan pelincir faraj untuk seks

Pada dasarnya, penggunaan pelincir faraj adalah selamat sekiranya anda cukup berhati-hati dalam memilih produk pelincir. Walau bagaimanapun, seperti bahan kimia lain, pelincir boleh mencetuskan kesan sampingan.

Terutama jika keadaan vagina anda tidak baik, misalnya kerana anda mengalami jangkitan bakteria selepas haid. Inilah risiko yang mungkin berlaku sekiranya anda menggunakan pelincir untuk melakukan hubungan seks.

1. Jangkitan bakteria faraj

Jangkitan bakteria vagina, juga dikenali sebagai vaginosis bakteria, berlaku apabila keseimbangan flora (iaitu koloni bakteria baik dan bakteria buruk) di faraj terganggu.

Apabila terdapat lebih banyak bakteria buruk, bakteria baik di dalam vagina akan hilang dan anda mempunyai jangkitan. Gejala termasuk gatal-gatal vagina, bau, dan keputihan yang tidak normal.

Penyakit ini boleh berlaku kerana bahan kimia dalam pelumas mempunyai tahap pH yang tidak sesuai dengan tahap pH vagina. Sedangkan tahap pH normal diperlukan untuk menjaga keseimbangan flora vagina.

Hasilnya, pelincir kimia sebenarnya membunuh bakteria baik yang berperanan melindungi organ intim anda. Ini dibuktikan oleh sekumpulan pakar yang menerbitkan penyelidikan mereka dalam jurnal PLoS Satu .

2. Jangkitan kulat

Kulat atau ragi juga boleh menyerang kawasan betina anda. Seperti vaginosis bakteria, jangkitan yis juga berlaku kerana ketidakseimbangan flora vagina.

Kerana bakteria baik memainkan peranan penting dalam mencegah pertumbuhan kulat. Tanpa bakteria baik, anda lebih mudah terkena jangkitan kulat.

Gejala jangkitan yis vagina yang perlu diperhatikan termasuk gatal-gatal vagina dan lebam putih muncul di kawasan intim anda.

Sebagai tambahan kepada fakta bahawa pelincir dapat mengubah tahap pH vagina yang normal, kandungan gliserin pada pelincir faraj tertentu sebenarnya mencetuskan pertumbuhan ragi.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan bahaya gliserin pada vagina.

3. Penularan penyakit kelamin

Hati-hati, pelincir boleh meningkatkan risiko anda dijangkiti pelbagai jenis penyakit kelamin seperti klamidia, gonorea, dan juga HIV / AIDS.

Menurut penyelidikan dalam jurnal Penyakit Menular Seksual pada tahun 2012, ini kerana beberapa produk pelincir boleh menyebabkan kerosakan pada sel di dinding faraj sehingga anda lebih mudah diserang penyakit.

Nasib baik, kejadian penyakit kelamin akibat penggunaan pelincir sangat jarang berlaku.

Terutama jika anda melakukan seks yang selamat, misalnya, terus menggunakan kondom dan jangan menukar pasangan seksual.

Bagaimana menangani risiko pelincir faraj?

Tenang, kebanyakan kes jangkitan kerana penggunaan pelincir seks dapat diatasi dengan mudah. Lihat petua di bawah.

Menjaga kebersihan faraj

Gejala jangkitan faraj seperti gatal dan bau faraj pastinya sangat membimbangkan. Untuk itu, anda mesti membersihkan vagina secara berkala setiap hari dengan air suam.

Untuk sembuh lebih cepat, anda juga boleh menggunakan produk pembersih vagina antiseptik semasa mencuci kawasan kewanitaan anda.

Produk antiseptik untuk vagina dapat membantu membersihkan bakteria, kuman, dan organisma penyebab jangkitan lain kerana mengandungi bahan aktif yang selamat, iaitu povidone-iodin.

Biarkan faraj anda "bernafas"

Semasa pulih, pastikan kawasan feminin anda mendapat peredaran udara yang baik. Masalahnya ialah, vagina yang lembap atau hangat boleh menjadi tempat yang sesuai untuk pembiakan bakteria atau kulat.

Untuk itu, pilih seluar dalam dari kapas dan ukurannya betul, tidak terlalu ketat. Elakkan juga pakaian atau seluar yang terlalu ketat, ketat, atau tebal.

Sekiranya anda mengalami haid, anda harus menukar alas anda secara berkala agar vagina anda tidak lembap dan menjadi tempat pembiakan bakteria.

berjumpa dengan doktor

Anda harus segera berjumpa dengan pakar sakit puan atau pakar kulit dan alat kelamin sekiranya ada gejala yang mengganggu anda. Ikuti nasihat doktor anda dan ambil ubat yang ditetapkan seperti yang diarahkan.