Kesihatan Otak dan Saraf

6 Gejala Saraf leher yang ketat dan petua untuk melegakan simptomnya

Saraf yang mencubit atau mencubit di leher biasanya disebabkan oleh kerosakan pada sendi tulang belakang. Kerosakan ini boleh dipicu oleh trauma, kecederaan atau usia, yang kemudian menyebabkan akar saraf di leher terasa seperti terjepit. Apakah gejala saraf leher yang terjepit? Lihat ulasan di bawah untuk mengetahui jawapannya.

Gejala saraf leher yang terjepit

Gejala saraf yang terjepit biasanya berbeza-beza bergantung pada lokasi saraf yang terjejas. Sekiranya ini berlaku pada saraf leher, biasanya rasa sakit di leher terasa seperti ditusuk oleh jarum.

Walau bagaimanapun, gejala saraf yang dicubit mungkin tidak berlaku di bahagian badan di mana saraf tersebut terjejas. Sebenarnya, rasa sakit akan dirasakan di tempat yang agak jauh, seperti gejala saraf leher yang terjepit, seperti:

  • Sensasi terbakar di lengan dan tangan.
  • Tidak dapat merasakan apa-apa di lengan dan tangan, aka mati rasa.
  • Kesemutan di lengan dan tangan.
  • Lengan terasa lebih lemah.
  • Kesakitan meningkat di kedua-dua kawasan ketika menggerakkan leher atau kepala.
  • Dalam beberapa kes, kawasan leher membengkak.

Pada sesetengah orang, gejala-gejala saraf leher yang terjepit di atas mungkin hilang seiring berjalannya waktu. Namun, seperti yang dilaporkan oleh halaman Penjagaan Kesihatan Stanford , itu boleh menjadi tanda bahawa saraf anda telah terjepit sepenuhnya.

Akibatnya, fungsi saraf tidak berfungsi sama sekali dan mengganggu fungsi otot. Oleh itu, apabila anda merasakan tanda-tanda ini, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

Petua untuk mengurangkan gejala saraf leher yang terjepit

Sebenarnya, gejala saraf leher yang terjepit dapat dikurangkan dengan menjalani rawatan yang boleh dilakukan di rumah. Biasanya, rawatan bergantung pada sebab yang menyebabkan gejala anda bertambah buruk.

Berikut adalah beberapa cara untuk mengurangkan gejala yang boleh mengganggu:

1. Rehat lebih banyak

Salah satu cara untuk mengurangkan keparahan gejala saraf leher yang terjepit adalah dengan berehat dan mengubah aktiviti harian anda.

Contohnya, mengehadkan aktiviti berat, mengurangkan senaman atau mengangkat berat, duduk dengan postur yang baik semasa memandu.

2. Kompres sejuk

Selain berehat, memampatkan kawasan sakit dengan kompres sejuk dan hangat juga dapat melegakan gejala saraf leher yang terjepit.

Contohnya, anda boleh menggunakan kompres sejuk ketika rasa sakit berlaku semasa anda aktif. Perlu diingat bahawa disarankan untuk menutup kompres dengan kain untuk mengelakkan sentuhan langsung dengan kulit.

Selain itu, hadkan penggunaan kompres hingga 15-20 minit dan beri rehat sekitar dua jam sebelum kembali digunakan.

3. Ambil ubat

Sumber: MIMS

Sekiranya anda merasa kompres dan rehat tidak mencukupi untuk melegakan gejala keadaan ini, mungkin ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) dapat membantu anda.

Ubat NSAID adalah salah satu ubat pertama yang dapat meredakan keradangan yang disebabkan oleh saraf leher yang terjepit.

Salah satu contoh ubat NSAID yang dijual bebas di farmasi adalah ibuprofen dan naproxen. Selain itu, kortikosteroid oral jangka pendek juga dapat membantu melegakan gejala.

Ubat ini biasanya dapat mengurangkan pembengkakan di sekitar saraf, sehingga sensasi terbakar atau mati rasa yang anda alami kurang kerap.

4. Pergi ke doktor

Sekiranya kesakitan tidak bertambah baik atau semakin teruk, anda harus berjumpa doktor. Untuk kes yang teruk pada saraf leher yang terjepit, doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda mendapat suntikan steroid.

Suntikan ini mungkin tidak melegakan tekanan pada saraf dari sendi yang menonjol. Walau bagaimanapun, steroid dapat mengurangkan pembengkakan dan kesakitan dalam jangka masa panjang.

Gejala saraf leher yang terjepit memang boleh mengganggu aktiviti. Oleh itu, apabila anda merasakan simptom di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.