Pemakanan

5 Khasiat Hati Daging Sapi dan Petua untuk Memakannya dengan Selamat

Anda mungkin biasa dengan pelbagai daging lembu yang diproses. Namun, adakah anda pernah makan hidangan yang dibuat dari hati daging lembu? Siapa sangka, jeroan ini ternyata memberi manfaat untuk kesihatan, terutama untuk mata dan peredaran darah.

Kandungan pemakanan hati sapi

Hati daging lembu adalah makanan yang sangat padat dengan nutrien. Kandungan nutrien hati sapi tidak kurang dari daging yang lebih biasa dimakan. Satu bahagian hati sapi mentah bersaiz sederhana (100 gram) mengandungi nutrien di bawah.

 • Tenaga: 132 kcal
 • Protein: 19.7 gram
 • Lemak: 3.2 gram
 • Karbohidrat: 6 gram
 • Vitamin A: 13.3 mikrogram
 • Vitamin B1: 0.26 miligram
 • Vitamin B2: 1.52 miligram
 • Vitamin B3: 11.4 miligram
 • Vitamin B12: 59.3 miligram
 • Vitamin C: 31 miligram
 • Kalsium: 7 miligram
 • Fosforus: 358 miligram
 • Besi: 6.6 miligram
 • Kalium: 213 miligram
 • Tembaga: 0.51 miligram
 • Zink: 2.3 miligram

Manfaat kesihatan hati daging lembu

Berkat kandungan nutriennya yang padat, hati sapi dapat memberikan manfaat berikut.

1. Mengurangkan risiko anemia

Kekurangan vitamin B12 dan zat besi boleh menyebabkan anemia. Ini kerana vitamin B12 diperlukan untuk membentuk sel darah merah. Sementara itu, zat besi adalah bahan utama hemoglobin, protein yang mengikat oksigen ke sel darah merah.

Hati daging lembu adalah gudang kompleks vitamin B, terutama vitamin B12. Satu bahagian kecil dari jeroan ini dapat memenuhi keperluan vitamin B12 dan zat besi harian anda, sehingga mengurangkan risiko anemia.

2. Menjaga kesihatan mata

Sumber vitamin A biasanya sama dengan wortel. Sebenarnya, kandungan vitamin A dalam hati sapi tidak kurang hebatnya. Selain itu, terdapat juga besi, zink, tembaga yang merupakan mineral penting bagi mata.

Sejumlah laporan klinikal mengatakan bahawa suplemen vitamin dan mineral dapat mengurangkan risiko penyakit mata yang berkaitan dengan usia hingga 25 persen. Tanpa perlu mengambil makanan tambahan, anda juga boleh mendapatkannya dari hati sapi.

3. Mencegah kekurangan vitamin A

Kekurangan vitamin A dapat meningkatkan risiko pengurangan mata hingga buta malam. Selain memberi kesan pada mata, keadaan ini juga dikaitkan dengan risiko anemia, cirit-birit kronik, dan fibrosis kistik.

Satu bahagian kecil hati dapat menyediakan lebih dari 500% keperluan vitamin A harian anda. Jumlah ini lebih dari cukup untuk melindungi tubuh anda dari masalah kesihatan kerana kekurangan vitamin A.

Bukan Hanya Lobak, Inilah 5 Sumber Makanan Vitamin A Lain

4. Berpotensi mencegah barah

Siapa sangka, memakan hati sapi berpotensi untuk mengurangkan risiko barah. Manfaat ini sekali lagi berasal dari vitamin A di hati. Pengambilan vitamin A dianggap dapat membantu mencegah barah paru-paru dan prostat pada beberapa orang.

Kanser berlaku disebabkan oleh pertumbuhan sel yang tidak normal. Vitamin A membantu mencegah barah dengan mengatur pertumbuhan beberapa jenis sel di dalam badan. Walaupun berguna, ingat bahawa perkara ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

5. Berpotensi mencegah penyakit Alzheimer

Menurut kajian sebelumnya, orang dengan kadar tembaga yang tinggi dalam darah mereka mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menghidap penyakit Alzheimer. Ini mungkin berkaitan dengan fungsi tembaga dalam menjaga kesihatan saluran darah dan sistem saraf.

Salah satu sumber mineral terbaik adalah hati sapi. Kajian mengenai faedah jeroan ini untuk mencegah penyakit Alzheimer masih terhad. Namun, tidak ada salahnya menjadikan hati sapi sebagai salah satu sumber mineral tembaga anda.

Berhati-hati semasa makan hati sapi

Walaupun kaya dengan faedah, anda masih perlu berhati-hati dalam memakan jeroan, termasuk hati sapi. Sebilangan orang mungkin mempunyai sistem imun yang lebih sensitif sehingga mereka dapat mengalami reaksi alergi setelah memakannya.

Jerawat seperti hati juga tinggi kolesterol walaupun jumlah lemaknya rendah. Sekiranya anda mempunyai penyakit jantung atau masalah kesihatan lain yang berkaitan dengan kolesterol, yang terbaik adalah membatasi atau mengelakkan makanan ini sama sekali.

Jangan juga mengambil hati sapi dalam jumlah yang berlebihan kerana ini boleh menyebabkan hipervitaminosis A. Ini adalah keadaan apabila tubuh mempunyai pengambilan vitamin A yang berlebihan sehingga vitamin tersebut sebenarnya menyebabkan keracunan.

Seperti bahan makanan lain, anda boleh mendapatkan faedah terbaik dari hati sapi jika anda memakannya secara sederhana. Cukup jadikan makanan ini sebagai variasi menu anda dan jangan lupa menambahkan pelbagai bahan lain.