Kehamilan

4 Gangguan Perut Paling Sering Semasa Kehamilan

Keluhan semasa mengandung biasanya akan meningkat semasa perut anda membesar. Setiap bahagian tubuh wanita hamil, pasti akan mengalami perubahan dan biasanya akan menimbulkan keluhan. Perut mungkin akan menjadi bahagian yang paling 'rewel' semasa anda hamil. Apakah beberapa gangguan perut semasa kehamilan yang mengganggu anda?

Gangguan perut semasa mengandung yang mungkin berlaku kepada anda

1. Akibat pembesaran rahim

Jangan berfikir bahawa dengan pembesaran rahim tidak akan ada gangguan perut semasa kehamilan yang berlaku. Semasa kehamilan bertambah, rahim juga akan bertambah besar. Ini memudahkan ibu merasa kembung, perut kenyang lebih cepat dan sukar bernafas. Semua ini berlaku kerana rahim yang tumbuh mendorong organ ke dalam dan di sekitar perut.

Simptomnya, wanita hamil yang mengalami masalah akibat pembesaran rahim akan merasakan simptom ketidakselesaan. Sekiranya anda mengalami sakit perut atau perut kenyang, biasanya ditandai dengan pemakanan yang malas. Sementara itu, kesukaran bernafas boleh berlaku pada bila-bila masa, terutamanya ketika kehamilannya cukup besar dan ibu merasa letih.

Atasi dengan banyak berehat dan makan dengan makan sedikit tetapi kerap. Elakkan makan sekaligus dalam jumlah besar kerana boleh meningkatkan rasa kenyang dan kenyang.

2. Kesakitan ligamen

Kesakitan ligamen biasanya dirasakan di kawasan perut kanan bawah atau kiri dan boleh memancar ke kawasan sekitar paha. Ligamen yang disebut di sini adalah ligamen bulat yang merupakan salah satu tisu sokongan rahim. Apabila kehamilan sudah mulai membesar, ligamen ini akan meregang. Ini adalah ketika wanita hamil akan merasa tidak selesa untuk kesakitan.

Gejala termasuk sakit di bahagian bawah kanan atau kiri perut yang memancar ke paha. Walaupun ini adalah masalah biasa bagi wanita hamil, terutama pada usia 6 bulan ke atas, rasa sakit kadang-kadang membuat wanita hamil tidak selesa ketika melakukan aktiviti.

Untuk mengatasi rasa sakit yang sangat mengganggu dapat dengan cara sujud. Lakukan selama kira-kira 30 saat hingga 1-2 minit, biasanya rasa sakit akan hilang dengan sendirinya. Cara lain adalah dengan berbaring di sebelah kiri anda dalam keadaan berjongkok seperti bayi. Pegang kedudukan ini selama 30 saat hingga 1-2 minit.

3. Sembelit

Sembelit nampaknya menjadi masalah bagi sejuta wanita hamil, dan ini juga normal semasa kehamilan. Sembelit berlaku sebagai bentuk cara tubuh meningkatkan jumlah makanan yang diserap oleh badan. Semasa kehamilan juga, pergerakan usus lebih lambat daripada ketika tidak hamil, jadi sembelit sering terjadi. Pergerakan usus yang sukar pada wanita hamil juga disebabkan oleh pengaruh hormon, seperti hormon progesteron.

Gejalanya sama dengan gejala sembelit pada orang yang tidak hamil, iaitu pergerakan usus keras dan perasaan seperti tidak lengkap. Gangguan perut ini semasa mengandung kadangkala membuat wanita hamil tidak selesa. Untuk itu, atasi dengan cara yang betul, iaitu membiasakan penggunaan sumber serat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

Di samping itu, memenuhi keperluan cecair (sekurang-kurangnya 2,5 hingga 3 liter air setiap hari) untuk membantu pencernaan. Ini wajib dilakukan untuk membantu proses pencernaan dengan lebih mudah.

4. Pengecutan palsu

Salah satu bentuk gangguan perut semasa kehamilan yang selalu membuat wanita hamil gugup adalah kontraksi palsu. Kerana, siapa tahu, ternyata anda keliru menganggap kontraksi sebenar sebagai kontraksi palsu. Kontraksi palsu atau Braxton Hicks adalah kontraksi rahim yang berlaku pada wanita hamil yang masuk pada akhir kehamilan. Pengecutan palsu berlaku kerana pelebaran rahim.

Berita baiknya adalah bahawa kontraksi 'KW' ini tidak berbahaya. Ia sebenarnya baik sebagai latihan untuk ibu dan juga janin sebelum menghadapi proses kelahiran yang sebenarnya. Agar tidak tertipu dan apa yang berlaku adalah berulang-alik ke hospital, terdapat gejala kontraksi palsu yang mesti diketahui, iaitu dengan membezakan intensiti kesakitan yang dialami.

Sekiranya rahim hanya ketat, tetapi aktiviti fizikal sama sekali tidak terganggu oleh sesak rahim, boleh dikatakan bahawa ini adalah pengecutan yang salah. Sebaliknya, jika rahim terasa kencang atau kaku diikuti dengan pedih ulu hati dan kesakitan yang teruk yang membuat wanita hamil tidak dapat melakukan apa-apa dan hanya boleh mengalami pedih ulu hati, ini bermakna bahawa anda mengalami kontraksi sebenarnya.

Pergi ke hospital dengan segera untuk menilai kontraksi. Tetapi jika anda hanya mengalami kontraksi palsu, maka cara untuk mengatasinya adalah dengan menarik nafas panjang, berehat sebentar, tenang dan tidak perlu risau.