Keibubapaan

Pada usia berapa anda boleh berhenti berjumpa dengan pakar pediatrik dan mula berjumpa dengan doktor am?

Apabila anak anda semakin tua dan memasuki usia remaja, mungkin sudah waktunya untuk mempertimbangkan untuk beralih dari pakar pediatrik ke doktor umum atau pakar lain. Walau bagaimanapun, kadang-kadang anda sendiri merasa selesa dengan pakar pediatrik yang merawat anak anda dari kanak-kanak hingga sekarang. Oleh itu, adakah anda masih boleh pergi ke pakar pediatrik walaupun anak anda masih remaja? Atau bilakah kanak-kanak mesti berhenti pergi ke pakar pediatrik? Lihat ulasannya.

Adakah dibenarkan pergi ke pakar pediatrik ketika anak mula memasuki usia remaja atau bahkan dewasa?

Ketika anak anda mulai mencapai usia remaja, mereka akan menghadapi perubahan hormon dan menghadapi masalah kesihatan yang tentunya berbeza dengan ketika mereka masih kecil. Sekiranya anda mencari jawapan kapan anak anda harus berhenti berjumpa doktor atau beralih dari pakar pediatrik ke pakar lain, menurut Cora Breuner, seorang profesor pediatrik dan perubatan remaja di Hospital Kanak-kanak University of Washington, Seattle, jawapannya adalah ia bergantung.

Mungkin anda merasakan bahawa pakar pediatrik yang anda kunjungi ketika anak anda sakit sangat dipercayai. Mereka mengetahui semua peringkat perkembangan kanak-kanak, termasuk sejarah perubatan kanak-kanak hingga remaja mereka, dan ada kemungkinan bahawa pakar pediatrik akan lebih bersedia untuk menghadapi anak yang berusia belasan tahun.

Menurut David Tayloe, Mantan Presiden American Academy of Pediatrics, kebanyakan pakar pediatrik masih mempunyai pesakit remaja dari usia 18 hingga 21 tahun. Pada usia inilah kanak-kanak atau remaja dianggap memasuki usia peralihan untuk menjadi dewasa.

David Tayloe berpendapat bahawa pada usia 18-21 tahun, pakar pediatrik mempunyai peranan penting untuk mempersiapkan kanak-kanak atau remaja yang berkaitan secara fizikal dengan akil baligh dan berkaitan dengan emosi dengan perubahan hormon.

Pediatrik boleh menjadi 'pembicara khas' untuk kanak-kanak khususnya mengenai kesihatan, kerana kanak-kanak sudah lama mengenali pakar pediatrik. Bagi kanak-kanak yang mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti lemah jantung, pakar pediatrik boleh menyediakan pakar yang paling sesuai dengan keperluan setiap anak.

Bilakah usia yang tepat ketika kanak-kanak harus berhenti berjumpa dengan pakar pediatrik?

Sebilangan remaja merasa aneh bahawa mereka mesti datang ke pakar pediatrik ketika mereka sakit. Datang ke pakar pediatrik ketika mereka masih remaja boleh menjadi tidak selesa bagi mereka. Suasana seorang pakar pediatrik yang pesakitnya didominasi oleh bayi, balita dan anak kecil, membuat anak anda merasa pelik kerana harus datang ke pakar pediatrik apabila ketinggiannya meningkat.

Sekiranya anak anda bersedia berhenti berjumpa dengan pakar pediatrik atau bertukar doktor, anda harus mendengarkannya. Walau bagaimanapun, penting untuk memperhatikan sama ada kemudahan kesihatan yang paling dekat dengan rumah anda mempunyai pakar yang diperlukan oleh anak anda.

Kanak-kanak yang masih datang ke pakar pediatrik ketika memasuki usia remaja atau dewasa, itu tidak menjadi masalah, selagi anak merasa selesa dengan pakar pediatrik untuk membincangkan masalah kesihatan, baik secara fizikal dan mental.

Walau bagaimanapun, jika pakar pediatrik tidak lagi relevan untuk mengatasi masalah kesihatan yang dialami oleh anak kerana kemudahan kesihatan yang terhad atau faktor lain. Anda harus mempertimbangkan untuk berhenti berjumpa dengan pakar pediatrik.

Perkara yang paling penting sebelum anda memutuskan untuk terus berjumpa dengan pakar pediatrik atau berhenti pergi ke pakar pediatrik kerana anak itu semakin tua. Adalah idea yang baik untuk berjumpa dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu, sama ada anak anda masih memerlukan pakar pediatrik atau perlu berpindah ke pakar lain.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found