Kesihatan mata

Lampu jenis apa yang baik untuk kesihatan mata?

Setiap bilik di rumah, gedung perkantoran, pusat perbelanjaan, dan bangunan sekitarnya memerlukan pencahayaan. Itulah sebabnya lampu menjadi alat elektronik yang tidak dapat dipisahkan dari kehidupan seharian kita.

Kita boleh bergerak lebih dari 10 jam di ruangan yang dilindungi cahaya buatan. Sama ada semasa belajar di kelas, bekerja di pejabat, atau makan di kafe. Walau bagaimanapun, pendedahan berterusan terhadap cahaya buatan juga tidak baik untuk mata.

Oleh itu, mari kita ketahui jenis pencahayaan yang baik untuk mata, dan apakah risiko jika anda memilih yang salah.

Cahaya menolong kita melihat

Tanpa cahaya, manusia tidak dapat melihat, baik benda alam seperti matahari atau dari lampu, sinar cahaya akan memantulkan permukaan benda.

Sekiranya objek berada dalam bidang pandangan anda, cahaya yang dipantulkan akan memasuki mata anda dengan terlebih dahulu melalui kornea.

Kornea adalah lapisan kubah yang jelas dan menutupi bahagian depan mata. Lapisan jernih ini membantu memfokus cahaya.

Selepas kornea, berapa banyak cahaya yang masuk ke dalam mata akan dikawal oleh iris. Untuk melakukan itu, iris akan mengecil atau membesar untuk mengubah ukuran murid.

Kemudian cahaya akan ditangkap oleh lensa mata untuk diteruskan ke retina di bahagian belakang mata.

Cermin mata dapat menyesuaikan bentuknya bergantung pada apakah cahaya memantul dekat dengan anda atau jauh.

Nah, di retina terdapat sebilangan sel khas yang dipanggil alat terima fotoreseptor yang menukar cahaya menjadi isyarat elektrik.

Isyarat elektrik ini akan bergerak dari mata ke otak melalui jalur saraf optik untuk diterjemahkan sebagai gambar objek yang kita lihat.

Kepentingan memasang lampu di dalam bilik

Pencahayaan sangat penting agar manusia dapat melihat dengan jelas di dalam bilik.

Meringkaskan sejumlah studi, kegiatan di ruangan yang terang dapat meningkatkan konsentrasi, produktivitas, dan semangat daripada di ruangan yang redup.

Pencahayaan bilik yang baik juga dapat menjaga kesihatan mata. Kerana terlalu terang dapat menimbulkan silau, sementara cahaya yang terlalu mendung membuat penglihatan kabur.

Kedua-duanya dapat membuat mata letih dari masa ke masa.

Terdapat beberapa risiko lain yang mungkin berlaku jika anda aktif atau suka membaca di ruangan gelap.

Pertama, mata anda boleh kering kerana dalam cahaya rendah mata anda jarang berkedip. Mata kering boleh membuat penglihatan anda tidak selesa.

Semasa menyesuaikan pencahayaan di dalam bilik, anda juga perlu menyesuaikan diri dengan keadaan mata semasa.

Orang yang mengalami masalah pembiasan (tolak, plus, atau mata silinder) mungkin memerlukan tetapan pencahayaan khas untuk memaksimumkan ketajaman penglihatan mereka.

Perkara yang sama berlaku bagi mereka yang mengalami masalah penglihatan seperti katarak, degenerasi makula, retinopati diabetes, glaukoma, retinitis pigmentosa, dan keadaan penglihatan yang lain.

Pelbagai jenis lampu yang terdapat di pasaran

1. Lampu pijar

Lampu pijar adalah jenis pencahayaan yang paling biasa dan paling banyak digunakan di sebuah bilik. Mentol pijar juga dikenali sebagai mentol halogen.

Mentol pijar adalah yang paling murah dari semua jenis mentol, tetapi juga yang paling mahal.

Ini kerana mentol memerlukan sejumlah besar tenaga elektrik untuk memanaskan wayar filamen untuk menghasilkan pancaran cahaya.

Lampu pijar dipasarkan dalam pelbagai voltan (voltan), mulai dari 1,25 volt hingga 300 volt.

Cahaya yang dipancarkan oleh bola lampu pijar biasanya berwarna neon kuning kemerahan. Cahaya dari lampu pijar juga panas, yang menjadikan udara di dalam ruangan terasa sedikit lebih panas.

2. Lampu pendarfluor pepejal (CFL)

CFL (cahaya pendarfluor padat) adalah lampu yang direka untuk menggantikan mentol pijar. CFL adalah 75% lebih cekap tenaga dan 10 kali lebih lama daripada mentol pijar.

CFL mengandungi wap argon dan merkuri yang disimpan dalam tiub spiral. Arus elektrik akan "memasak" campuran gas sehingga sinar ultraviolet diciptakan.

Haba dari sinar ultraviolet akan merangsang lapisan pendarfluor (fosforus) di dinding dalaman tiub. Lapisan ini akan menyerap tenaga, dan kemudian memancarkan cahaya.

Lampu yang dipancarkan oleh mentol CFL biasanya berwarna putih atau putih terang. Beberapa jenis CFL juga dapat memancarkan cahaya waktu siang yang serupa dengan cahaya semula jadi.

3. LED

LED ( Diod pemancar cahaya ) adalah jenis lampu yang paling cekap tenaga dan tahan lama berbanding yang lain. Walau bagaimanapun, pancaran cahaya yang dihasilkan juga paling terang.

Daripada memancarkan cahaya dari vakum (seperti lampu pijar) atau tindak balas gas (seperti lampu CFL), lampu LED menghasilkan cahaya apabila isyarat elektrik mengalir melalui struktur semikonduktor mereka.

Semikonduktor LED mempunyai dua hujung yang dicas positif dan negatif. Elektrik akan mula mengalir ke hujung negatif terlebih dahulu untuk menghasilkan elektron yang kemudian bergerak ke hujung positif.

Kemudian lampu LED memancarkan cahaya. LED adalah sumber cahaya arah , yang bermaksud bahawa ia memancarkan cahaya hanya ke arah tertentu, tidak seperti lampu pijar dan CFL yang bergerak ke semua arah.

Mentol LED yang biasanya dipasarkan untuk pencahayaan dalaman memancarkan cahaya putih (teduh atau terang) atau waktu siang.

Di luar itu, ada jenis LED yang memancarkan sinar berwarna untuk keperluan hiasan luar.

Lampu mana yang terbaik untuk mata?

Secara umum, pemilihan lampu untuk pencahayaan dalaman akan bergantung pada keperluan.

Walau bagaimanapun, apa yang mungkin perlu anda pertimbangkan adalah risiko kesan sampingan setiap jenis.

Sinaran termal dari lampu pijar dan cahaya yang kuat dari masa ke masa dapat meningkatkan risiko kerosakan kornea, katarak, dan kecederaan retina.

Mentol pijar juga rentan terhadap kerlipan yang boleh menyebabkan atau memburukkan lagi rabun jauh (rabun).

Sementara itu, cahaya terang bola lampu CFL dianggap menyebabkan tubuh merasa lemah, sakit kepala, kerengsaan mata, dan bahkan risiko gangguan penglihatan seperti keratitis dan konjungtivitis.

Seiring waktu, pencahayaan pendarfluor juga dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit mata yang disinari UV seperti katarak dan pterygia.

Risiko ini dilaporkan oleh penyelidikan dari Monash University Australia yang diterbitkan dalam American Journal of Public Health pada tahun 2011.

Sebaliknya, pencahayaan LED juga mempunyai kekurangan untuk kesihatan mata.

Kerosakan tisu mata akibat terkena cahaya LED telah ditunjukkan oleh pelbagai kajian pada manusia dan haiwan.

Meringkaskan dua kajian berbeza dari China, pelepasan mentol LED, terutama yang mempunyai cahaya biru, dikaitkan dengan peningkatan risiko kerosakan retina dan katarak.

Anda boleh mengetahui lampu mana yang sesuai untuk anda dengan berjumpa doktor.

Doktor akan dapat mengesyorkan jenis cahaya, warna cahaya, dan intensiti cahaya terbaik untuk mata anda.

Petua memasang lampu bilik yang selesa untuk mata

Setiap bangunan memerlukan pencahayaan, termasuk pejabat dan rumah anda sendiri. Sekarang, setelah mengetahui jenis mentol yang terbaik untuk anda, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba semasa memasang lampu di rumah:

1. Elakkan memasang mentol dengan cahaya neon yang terang

Sama ada di rumah atau di tempat kerja, elakkan menggunakan lampu pendarfluor yang terang atau yang memancarkan cahaya biru.

Warna pendarfluor seperti ini sering menyebabkan silau pada mata, menyebabkan keletihan dan sakit kepala. Cahaya biru juga boleh menyebabkan migrain berulang berulang.

Baiklah, pasang pencahayaan yang memancarkan cahaya putih hangat yang serupa dengan cahaya matahari semula jadi.

Dengan cara itu, mata kita dapat menyesuaikan diri dengan lebih baik. Jangan cepat letih kerana anda terus menyipit.

Cuba pasangkan mentol jenis yang sama dan intensiti pencahayaan di semua bilik. Petua ini berguna agar mata anda tidak perlu terus-menerus menyesuaikan diri dengan cahaya baru ketika anda memindahkan bilik.

2. Letakkan cahaya di bawah mata

Lampu dari bola lampu di siling harus menunjuk di bawah mata. Itulah sebabnya lebih baik memasang beberapa lampu di bahagian atas daripada hanya bergantung pada satu pancaran cahaya dari pusat bilik.

Letakkan lampu siling sedemikian rupa sehingga mendapat sinar cahaya yang sekata.

Sekiranya boleh, pasang juga lampu berdiri di pelbagai titik di dalam bilik untuk memastikan tidak ada sudut gelap.

3. Tetapkan warna dinding rumah atau pejabat anda

Untuk melihat dengan selesa semasa melakukan aktiviti, elakkan melukis dinding dengan warna putih atau biru.

Ingat, cahaya akan memantulkan permukaan benda padat. Termasuk dinding. Sekiranya anda memilih putih sementara cahaya mentol berwarna putih atau kuning, cahaya yang dipantulkan akan menyilaukan.

Begitu juga jika anda memilih cat biru sedangkan mentol berwarna putih. Sementara itu, jika dinding berwarna biru tetapi bola lampu berwarna kuning, pencahayaan di dalam bilik akan kelihatan lebih keruh dan gelap.

Pilih warna dinding neutral untuk mata, seperti warna merah jambu lembut buah pic atau pic, dan warna kuning air hangat.

Warna warna merah jambu dan buah pic lebih teduh sehingga dapat diterima dengan lebih senang oleh mata. Anda boleh melihat kesan warna dinding dengan memasang poster, w kertas dinding , atau bahkan hiasan dinding seperti foto.

Dinding bertekstur juga lebih baik daripada dinding licin, licin, dan berkilat. Kerana teksturnya akan "menyerap" sebagian cahaya yang memantul sehingga tidak terlalu kuat ke mata anda.

Petua memasang lampu di bilik tidur

Sama seperti bilik lain, bilik tidur juga memerlukan pencahayaan yang baik. Kerana selain tidur, anda juga dapat melakukan banyak perkara lain di ruang privasi.

Contohnya, berpakaian, bekerja, membaca buku sambil bersantai, atau memakai solekan.

Pada dasarnya mengatur pencahayaan di bilik tidur sama seperti bilik lain. Pasang bola lampu kecil yang berlorek tepat di tengah siling untuk memancarkan cahaya secara merata ke semua arah.

Walau bagaimanapun, ada baiknya memasang 1-2 mentol tambahan yang diletakkan secara strategik supaya pancaran cahaya dari atas masih jatuh di bawah mata.

Ingat, jangan memilih lampu LED yang memancarkan cahaya biru untuk bilik. Kerana lampu biru sebenarnya akan menyukarkan anda tidur malam. Kesan ini ada kaitannya dengan cara jam biologi badan berfungsi, yang disebut irama sirkadian.

Satu kajian dari University of Granada Spain yang diterbitkan dalam jurnal PLos One pada tahun 2017 melaporkan bahawa cahaya LED biru terbukti dapat mengurangkan pengeluaran hormon melatonin (hormon tidur).

Inilah yang membuat anda merasa segar pada waktu malam, jadi anda memerlukan waktu lebih lama untuk tidur. Gunakan cahaya malam merah untuk merangsang pengeluaran melatonin sepanjang malam.

Terdapat petua lain untuk tidur lebih lena tanpa diganggu oleh lampu:

  • Hadkan cahaya yang memasuki bilik anda. Cuba berkeliling dengan kebocoran cahaya dari bilik lain atau dari cahaya matahari di luar.
  • Jangan nyalakan cahaya putih terang apabila anda tiba-tiba bangun pada waktu malam. Gunakan lampu malam khas yang memancarkan cahaya merah jingga atau oren suam.
  • Matikan semua sumber cahaya, termasuk telefon bimbit, TV, dan komputer. Dianjurkan untuk mematikan alat pemancar cahaya hingga satu jam sebelum tidur.

Cahaya matahari semula jadi juga penting

Pencahayaan di dalam bilik sangat penting. Selain membantu kita melihat lebih baik ketika kita bergerak, pencahayaan strategik juga menjadikan hiasan dalaman rumah kelihatan lebih licin.

Walau bagaimanapun, anda juga tidak boleh melupakan pentingnya cahaya matahari semula jadi.

Pada waktu pagi hingga tengah hari, buka langsir dan tingkap selebar untuk "membiarkan" cahaya semula jadi masuk ke dalam rumah.

Pencahayaan semula jadi telah terbukti menjadi alat pencahayaan yang paling cekap tenaga daripada lampu buatan.

Secara umum, menggunakan cahaya semula jadi sebagai pencahayaan di rumah anda dapat mengurangkan kos elektrik bulanan sebanyak 75 peratus.

Pencahayaan semula jadi di dalam ruangan juga memberikan pencahayaan yang jauh lebih baik, tanpa melelapkan mata seperti lampu pijar atau pendarfluor.

Dengan cara itu anda boleh bergerak dengan selesa sambil mengelakkan risiko kemalangan seperti tersandung atau jatuh.

Berbeza dengan risiko sinaran UV dari lampu CFL, sinaran ultraviolet dari matahari sebenarnya bermanfaat. Sinar UV matahari adalah agen antiseptik dan pembasmi kuman semula jadi.

Pencahayaan semula jadi dapat membantu mengurangkan bilangan bakteria dan organisma berbahaya yang bersembunyi di setiap bahagian rumah anda.