Pemakanan

Panduan Diet Atkins yang Membolehkan Makan Lemak •

Godaan makanan berlemak dapat dengan serta-merta menghancurkan usaha diet ketat yang anda telah berusaha keras untuk dijaga. Alangkah baiknya jika anda tidak perlu risau. Memperkenalkan, ini adalah diet Atkins, prinsip bahawa anda boleh makan lemak.

Apakah diet Atkins?

Diet Atkins adalah makanan yang tinggi lemak dan protein, tetapi rendah karbohidrat. Diet ini dimulakan oleh seorang doktor bernama Robert C. Atkins pada tahun 60-an.

Robert Atkins membuat diet ini dengan idea bahawa karbohidrat mempunyai pengaruh yang lebih besar terhadap kesihatan dan berat badan anda berbanding lemak.

Pada pandangan pertama, diet tinggi lemak sebenarnya tidak baik untuk kesihatan. Makanan berlemak itu sendiri dikaitkan dengan peningkatan kolesterol dan risiko penyakit kronik yang lain.

Walau bagaimanapun, lebih daripada 20 kajian selama 12 tahun terakhir menunjukkan bahawa diet Atkins baik untuk penurunan berat badan.

Tidak semua jenis lemak itu buruk. Tubuh masih memerlukan lemak tak jenuh untuk membantu menjalankan fungsi normalnya. Lemak ini melindungi kesihatan jantung, mengawal gula darah, dan membantu mengurangkan berat badan.

Oleh itu, diet Atkins adalah sumber makanan yang mengandungi protein murni (rendah lemak), lemak sihat yang disebut HDL, dan sayur-sayuran berserat tinggi.

Di samping itu, diet ini juga rendah karbohidrat, sehingga dapat meningkatkan proses metabolisme tubuh dalam membakar lebih banyak simpanan lemak.

4 Cara Mudah Memenuhi Keperluan Serat Harian

Panduan untuk diet Atkins

Sumber: Atkins

Diet Atkins terbahagi kepada empat fasa. Pada setiap fasa, had pengambilan karbohidrat yang boleh anda makan akan menjadi lebih longgar. Berikut adalah penjelasan penuh.

Fasa induksi

Fasa induksi adalah tempoh ketika tubuh mengubah sumber tenaganya dari karbohidrat menjadi lemak. Proses ini dipanggil keadaan ketosis.

Semasa fasa ini, anda tidak boleh mengambil lebih daripada 20 gram karbohidrat dalam 2 minggu. Untuk pilihan yang lebih baik, jadikan sayur sebagai sumber karbohidrat.

Anda harus meningkatkan jumlah makanan yang mengandungi lemak sihat, protein tinggi, dan sayuran hijau berdaun yang rendah karbohidrat untuk mempercepat penurunan berat badan.

Fasa mengimbangi

Makanan yang anda boleh makan pada fasa kedua diet Atkins tidak jauh berbeza dengan fasa sebelumnya. Walau bagaimanapun, anda boleh menambahkan kekacang, sayur-sayuran dan buah-buahan rendah karbohidrat untuk diet anda.

Anda boleh makan makanan ini kira-kira 15-20 gram setiap hidangan. Anda juga harus mengelakkan makanan yang mengandungi banyak gula.

Fasa penalaan halus

Apabila berat badan hampir diingini, tambahkan sedikit karbohidrat ke dalam diet anda kira-kira 10 gram setiap minggu sehingga berat badan anda perlahan-lahan. Ketentuan ini memasuki fasa penalaan halus.

Anda boleh mendapatkan sumber karbohidrat dari beberapa makanan seperti beras perang, beras hitam, oatmeal, atau quinoa.

Fasa penyelenggaraan

Pada fasa ini, anda boleh makan pelbagai karbohidrat sihat kerana badan anda telah mentolerirnya tanpa menambah berat badan anda.

Sebilangan orang, terutama vegetarian, memilih untuk melewati fasa induksi diet Atkins dan mulakan dengan memakan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. Anda yang vegetarian boleh mengikuti kaedah ini dan masih mendapat hasil yang memuaskan.

Tetapi malangnya, keempat-empat fasa ini agak rumit untuk dilakukan. Nasib baik, anda dapat menurunkan berat badan dan menjauhkannya selagi anda mematuhi peraturan.

Pengambilan untuk mengelakkan dan apa yang perlu dimakan

Sebenarnya, diet Atkins tidak mempunyai peraturan yang pasti tentang makanan apa yang dilarang atau disyorkan. Namun, tentu ada beberapa makanan yang harus anda hindari dan konsumsi semasa menjalani diet ini.

Berikut adalah makanan yang harus anda elakkan semasa menjalani diet Atkins.

 • Gula: minuman ringan, jus buah, kek, gula-gula, ais krim dan sebagainya.
 • Bijirin penuh: gandum (gandum), dieja, rai, barli, nasi.
 • Minyak sayur: minyak kacang soya, minyak jagung, minyak canola, dan beberapa yang lain.
 • Minyak tepu: terkandung dalam makanan yang telah diproses dengan perkataan "terhidrogenasi, pada carta komposisi.
 • Makanan berlabel rendah lemak: Makanan ini tinggi kandungan gula.
 • Sayur-sayuran tinggi karbohidrat: lobak merah, lobak (hanya semasa fasa induksi).
 • Buah yang tinggi karbohidrat: pisang, epal, oren, pir, anggur (hanya semasa fasa induksi).
 • Kanji: kentang, ubi jalar (hanya semasa fasa induksi).
 • Kekacang: lentil, buncis (hanya semasa fasa induksi).

Manakala makanan yang boleh anda makan semasa menjalani diet Atkins termasuk yang berikut.

 • Daging: lembu, babi, domba, ayam, bacon, dan lain lain.
 • Makanan laut: salmon, sardin, dll.
 • TelurTelur yang paling sihat adalah telur yang mengandungi omega-3
 • Sayuran karbohidrat rendah: kangkung, bayam, brokoli, asparagus.
 • Tenusu penuh lemak: mentega, keju, krim, yogurt lemak penuh.
 • Kacang: badam, macadamia, walnut, biji bunga matahari.
 • Lemak sihat: minyak zaitun extra virgin, minyak kelapa, alpukat, dan minyak alpukat.

Kelebihan dan kekurangan diet Atkins

Selagi diet asas anda adalah diet tinggi protein dengan sayur-sayuran atau kacang-kacangan dan lemak sihat, anda boleh menurunkan berat badan.

Selain menurunkan berat badan, jika dilakukan dengan benar, diet Atkins diyakini dapat mencegah Anda dari risiko sindrom metabolik, diabetes, tekanan darah tinggi (hipertensi), dan penyakit jantung.

Namun, anda juga harus berhati-hati, kerana diet ini boleh menyebabkan kesan sampingan pada beberapa orang.

Menjalani program diet dengan pengambilan karbohidrat yang sangat rendah dapat menjadikan cecair di dalam badan menjadi tidak seimbang dan menyebabkan gejala seperti pening dan keletihan.

Sekiranya berterusan, ia akan menyebabkan sembelit (sembelit), kekurangan kadar gula dalam darah, dan masalah buah pinggang.

Oleh kerana tidak ada sekatan ketat terhadap makanan apa yang boleh anda makan pada diet Atkins, ini dapat menyebabkan anda “lupa diri” dan memilih makanan yang tidak sihat seperti daging olahan atau makanan segera.

Oleh itu, jika anda ingin menjalani diet yang sihat, makanlah makanan yang seimbang.

Bagi anda yang mempunyai keadaan tertentu seperti penyakit atau berat badan berlebihan, anda boleh berjumpa doktor dan pakar pemakanan untuk menentukan diet yang sesuai.