Kesihatan Seksual

3 Risiko Berbahaya Sekiranya Anda Tidak Menggunakan Kondom Semasa Hubungan Seks

Sudah menjadi pengetahuan umum, jika anda melakukan hubungan seks tanpa menggunakan kondom, ia boleh mengakibatkan risiko yang membahayakan kesihatan. Walaupun begitu, masih banyak orang yang mengabaikan kepentingan fungsi kondom dengan pelbagai alasan.

Sebab paling asas, mungkin kerana mereka tidak memahami bahaya yang boleh timbul ketika melakukan hubungan seks tanpa menggunakan kondom. Ayuh, ketahui lebih lanjut melalui ulasan di bawah.

Pelbagai risiko yang akan mengintai jika anda melakukan hubungan seks tanpa menggunakan kondom

1. Jangkitan penyakit kelamin

Herpes genital, sifilis, klamidia, hepatitis, gonorea, hingga HIV adalah beberapa penyakit kelamin yang dapat menular dengan mudah ketika anda melakukan hubungan seks tanpa kondom. Sebabnya, cecair yang keluar dari tubuh pasangan anda seperti darah, air mani, dan cairan vagina dapat langsung memasuki tubuh anda semasa melakukan hubungan seks.

Sebenarnya, walaupun pasangan anda tidak menyedari bahawa dia menghidap HIV atau penyakit kelamin tertentu, jangkitan dari virus masih boleh menyerang anda. Sama ada melalui seks oral, dubur, atau penembusan vagina.

Untuk itu, adalah idea yang baik untuk memastikan bahawa keadaan badan anda dan pasangan anda berada dalam keadaan sihat sebelum memutuskan untuk melakukan hubungan seks.

Seperti rumah, badan anda juga perlu dijaga dengan baik dari pelbagai virus dan bakteria yang cuba masuk ke dalam kulit. Nah, di sinilah kondom bertindak sebagai penghalang dari darah dan cairan genital yang membawa benih penyakit kelamin.

Sebaliknya, kondom juga merupakan pilihan terbaik bagi anda yang mempunyai penyakit kelamin, tetapi ingin melakukan hubungan seks. Sebabnya, kondom direka khas untuk melindungi sentuhan kulit-ke-kulit secara langsung.

2. Kehamilan yang tidak dirancang

Sekiranya anda mencegah kehamilan, terdapat beberapa kontraseptif yang boleh menjadi pilihan. Salah satunya ialah kondom. Ya, kondom adalah alat kontraseptif yang popular kerana harganya murah, senang dicari, dan tidak sukar digunakan.

Malangnya, kebanyakan pasangan enggan menggunakan kondom semasa melakukan hubungan seks kerana mereka berpendapat ia akan mempengaruhi keseronokan seks. Namun, apabila anda ingin mengelakkan kehamilan, maka kondom boleh menjadi pilihan yang tepat.

Kehamilan yang tidak dirancang boleh berisiko kerana beberapa sebab. Pertama, badan anda mungkin belum bersedia untuk hamil kerana keadaan atau penyakit tertentu. Kedua, anda dan pasangan anda tidak bersedia secara psikologi atau kewangan untuk menghadapi kehamilan dan mempunyai anak.

3. Mudah dijangkiti jangkitan faraj

Jangan hanya kerana anda dan pasangan anda tidak mempunyai penyakit kelamin, maka abaikan penggunaan kondom. Kajian yang diterbitkan di halaman Medical Daily melaporkan bahawa tidak menggunakan kondom semasa hubungan seks akan mencetuskan kemunculan Gardnerella vaginalis dan Lactobacillus iners, iaitu bakteria yang berisiko terkena jangkitan faraj.

Inilah penjelasannya, faraj wanita dihuni oleh dua jenis bakteria, iaitu bakteria baik dan buruk. Nah, bakteria baik berperanan mengawal pertumbuhan bakteria jahat. Apabila anda melakukan hubungan seks tanpa menggunakan kondom, ini akan memudahkan bakteria jahat masuk dan berkembang, sehingga mencetuskan ketidakseimbangan jumlah bakteria baik yang harus melawan bakteria jahat yang menyebabkan jangkitan pada vagina.

Ringkasnya, bakteria yang terdapat pada zakar boleh menyebabkan pemindahan bakteria ke vagina, yang akhirnya membawa kepada keradangan dan berpotensi menyebabkan jangkitan pada vagina.

Jangan lupa, perhatikan peraturan penggunaan kondom yang betul

Untuk memastikan kondom yang anda gunakan dapat mengelakkan tiga risiko yang disebutkan di atas, pastikan kondom yang anda gunakan sempurna. Petua berikut akan membantu anda menggunakan kondom dengan lebih berkesan:

  • Pastikan kondom dalam keadaan baik, atau dengan kata lain ia tidak cacat atau koyak. Periksa juga tarikh luput pada pakej kondom.
  • Gunakan kondom dengan meletakkannya di hujung zakar yang tegak.
  • Tinggalkan sedikit ruang di hujung zakar untuk menampung air mani semasa ejakulasi. Tujuannya agar kondom tidak terkoyak kerana terlalu sempit.
  • Semasa memegang hujung kondom, gulungkan kondom ke pangkal zakar untuk memastikan seluruh kawasan zakar ditutup dengan betul.
  • Sebaliknya, mulailah menggunakan kondom sejak awal dan seboleh mungkin elakkan zakar menyentuh faraj secara langsung, setelah penembusan dan kondom dikeluarkan.

Setelah selesai melakukan persetubuhan, anda masih harus "menjaga" agar tidak ada sentuhan langsung antara organ intim, air mani, dan cairan vagina. Untuk itu, tanggalkan kondom dengan berhati-hati dan buang ke tempatnya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found