Gigi dan Mulut

Apakah kesan jika sakit dan gigi sensitif dibiarkan tidak dirawat?

Sekiranya anda pernah mengalami sakit gigi dan tiba-tiba berdenyut ketika makan makanan sejuk atau makanan manis, anda mungkin mempunyai gigi sensitif. Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan, apalagi dibiarkan tanpa rawatan, kerana kesakitan yang disebabkan oleh gigi sensitif tidak dapat sembuh dengan sendirinya dan akan bertambah buruk jika diabaikan.

Sekiranya anda mempunyai gigi yang sensitif, anda mesti berjaga-jaga agar rasa sakit tidak dapat kembali semasa makan. Anda pasti tidak menginginkannya, betul, kebersamaan dengan orang terdekat terganggu kerana gigi senat?

Siapa yang terdedah kepada gigi sensitif?

Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh Ipsos Indonesia pada tahun 2011, sebanyak 45 persen orang Indonesia merasa sakit dan pedih ketika memakan makanan dan minuman yang sejuk, panas, manis, atau masam. Walau bagaimanapun, lebih daripada separuh daripada mereka tidak menyedari bahawa mereka mempunyai gigi sensitif, jadi mereka tidak menjalani rawatan dengan ubat gigi khas untuk gigi sensitif, dan tidak memeriksanya oleh doktor sehingga keadaannya bertambah.

Gigi sensitif boleh berlaku pada sesiapa sahaja, pada bila-bila masa. Gigi anda mungkin tidak menjadi masalah sebelumnya, tetapi hanya mula sensitif setelah memasuki usia tertentu. Secara amnya, gigi sensitif berlaku antara usia 20 hingga 50 tahun, walaupun terdapat juga beberapa remaja dan orang tua yang berusia lebih dari 70 tahun yang mempunyai gigi sensitif. Di samping itu, wanita lebih cenderung mempunyai gigi sensitif berbanding lelaki.

Adakah anda salah seorang dari mereka?

Punca gigi sensitif

Gigi menjadi sensitif apabila lapisan dentin terdedah, sehingga serat saraf juga terdedah. Beberapa perkara yang dapat membuat ini terjadi adalah radang gusi, menggosok gigi terlalu keras, gigi retak akibat plak, makanan berasid, kebiasaan menggiling gigi, dan menggunakan produk pemutihan gigi yang terlalu keras.

Mengapa gigi sensitif tidak boleh dibiarkan begitu sahaja?

Gigi sensitif menyebabkan sakit dan sakit setiap kali anda makan atau minum sejuk, panas, masam, atau manis. Sekiranya tidak dirawat, ini akan mengelakkan anda menikmati makanan dan minuman kegemaran anda.

Namun, jika gigi sensitif dibiarkan berlama-lama tanpa rawatan, keadaan ini boleh bertambah buruk, menyebabkan kesakitan yang berpanjangan, dan peningkatan kepekaan.

Pada peringkat lanjut, gigi sensitif bahkan boleh terasa sakit dan sakit ketika terkena angin.

Selain itu, gigi sensitif juga boleh memberi kesan kepada komplikasi lain di mulut anda. Kadang-kadang gigi sensitif adalah salah satu gejala rongga atau karies gigi. Lubang yang tidak dirawat dengan segera dapat berkembang menjadi jangkitan pada gusi dan rahang, disertai dengan rasa sakit, bengkak, dan risiko menyebarkan jangkitan ke kawasan lain di kepala dan bahkan leher. Untuk mengelakkan ini berlaku, berjumpa dengan doktor gigi anda untuk mengetahui apa yang menyebabkan gigi sensitif anda.

Bagaimana mengatasi gigi sensitif?

1. Periksa dengan doktor gigi

Untuk menangani gigi sensitif, ada baiknya memeriksa dan berjumpa doktor gigi.

Menurut nasihat kesihatan umum, setiap orang diminta untuk memeriksa gigi setiap 6 bulan. Dari pemeriksaan ini, doktor dapat merawat dan mengetahui masalah kerosakan gigi. Doktor gigi anda mungkin menetapkan salah satu daripada pelbagai rawatan bergantung pada keadaan anda.

Terdapat 3 jenis prosedur yang biasanya dilakukan oleh doktor gigi untuk merawat gigi sensitif:

  • Ikatan gigi . Permukaan akar gigi yang terdedah dapat dirawat dengan menggunakan lapisan (resin) yang mengikat pada permukaan gigi yang sensitif.
  • Pembedahan gusi . Apabila akar gigi kehilangan lapisan gusi, sejumlah kecil tisu gusi dapat diambil dari bahagian lain untuk dilekatkan pada bahagian gusi yang hilang ini. Ini bertujuan untuk melindungi akar gigi dan mengurangkan kepekaan.
  • Terusan akar. Sekiranya sakit gigi anda teruk, doktor gigi anda mungkin mencadangkan rawatan saluran akar, yang merupakan prosedur yang digunakan untuk merawat masalah dengan pulpa gigi. Teknik ini disusun untuk menjadi yang paling berkesan dalam menyembuhkan gigi yang sensitif.

2. Jangan gosok gigi terlalu keras

Ramai orang menggosok gigi sekeras dan sekeras mungkin dengan anggapan bahawa ia dapat menghilangkan semua plak dan kotoran pada gigi.

Sebenarnya, menggosok gigi terlalu keras boleh merosakkan struktur lapisan gigi dan mencetuskan gusi yang kendur. Apabila gusi longgar, akar dan saraf di gigi tidak dapat ditutup sepenuhnya oleh gusi. Akibatnya, akar dan saraf gigi terdedah, dan inilah yang menyebabkan gigi sakit dan menjadi sensitif ketika berada di udara sejuk atau ketika mengunyah makanan.

3. Gunakan bulu berus gigi yang lembut

Bulu sikat gigi penting untuk mengekalkan kepekaan gigi. Anda tidak hanya perlu mencari yang murah, tetapi mengutamakan bulu yang lembut. Kerana apabila anda menggunakan berus gigi dengan bulu kasar, ia juga dapat melonggarkan gusi dan menyebabkan sakit gigi.

4. Gunakan ubat gigi khas untuk gigi sensitif

Ubat gigi biasa tidak dapat melindungi gigi sensitif anda dari kesakitan. Anda perlu menggunakan ubat gigi khas untuk gigi sensitif yang berfungsi lebih berkesan dalam memberikan lebih banyak perlindungan untuk gigi sensitif, sehingga dapat membantu mengatasi rasa sakit dan mencegahnya kembali.

5. Jangan lupa menggosok gigi 2 kali sehari

Untuk mengelakkan pembentukan plak gigi, jaga kesihatan gigi dengan menggosok gigi secara berkala 2 kali sehari. Perhatikan juga teknik memberus gigi yang betul sehingga anda dapat membersihkan semua bahagian gigi dan mulut anda. Sikat dengan lembut dan berhati-hati di sekitar garis gusi sehingga anda tidak mengeluarkan tisu pada gusi, yang boleh membuat gigi sensitif.