Keibubapaan

Bagaimana Mengetahui Sekiranya Anda Mempunyai Mata Malas •

Mata malas adalah keadaan yang paling kerap berlaku semasa kanak-kanak. Klinik Mayo menyatakan bahawa keadaan ini adalah penyebab utama masalah penglihatan pada kanak-kanak. Namun, jika dibiarkan, mata malas ini boleh dibawa ke dewasa.

Istilah perubatan untuk mata malas adalah amblyopia, yang merupakan keadaan di mana otak lebih cenderung untuk 'menggunakan' hanya satu mata. Biasanya, ini kerana satu mata mempunyai penglihatan yang lebih buruk daripada yang lain. Secara tidak sedar, keadaan kesihatan mata yang berbeza ini akan membuat otak mengabaikan isyarat atau dorongan dari mata yang lebih lemah, atau mata yang 'malas'.

Pada penderita mata malas, mata yang lemah biasanya tidak kelihatan terlalu berbeza dengan mata yang lain. Namun, dalam beberapa keadaan, mata yang lemah ini mungkin kelihatan 'berlari' ke arah yang berbeza daripada mata yang lain. Penting untuk diingat bahawa mata malas berbeza dengan mata silang atau strabismus. Walau bagaimanapun, strabismus boleh mencetuskan mata malas, jika mata yang disilangkan jarang digunakan berbanding mata yang sihat.

BACA JUGA: 3 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Squints

Apakah tanda dan gejala mata malas?

Mata malas sukar dikesan kecuali keadaannya teruk. Sekiranya anda atau anak anda mengalami gejala-gejala ini, mereka mungkin merupakan gejala awal mata malas:

 • kecenderungan untuk membongkok objek di satu sisi
 • mata yang 'berlari' ke mana-mana, sama ada di dalam atau di luar
 • kedua-dua mata tidak kelihatan bekerjasama
 • kekurangan keupayaan untuk mengira jarak
 • penglihatan berganda
 • mengerutkan kening

BACA JUGA: 6 Makanan untuk Menjaga Kesihatan Mata, Selain daripada Lobak

Punca mata malas

Mata malas dikaitkan dengan masalah perkembangan di otak. Dalam kes ini, jalur saraf di otak yang mengatur penglihatan tidak berfungsi dengan baik. Keadaan ini boleh berlaku apabila kedua-dua mata tidak digunakan dalam jumlah yang sama antara satu sama lain. Keadaan berikut boleh mencetuskan mata malas:

 • juling yang tidak diperbetulkan
 • genetik, sejarah keluarga mata malas
 • perbezaan kemampuan penglihatan agak jauh antara kedua mata
 • kerosakan atau trauma pada sebelah mata
 • terkulai sebelah mata
 • Kekurangan vitamin A
 • ulser kornea
 • pembedahan mata
 • masalah penglihatan
 • glaukoma

BACA JUGA: 6 Latihan Mata untuk Menghilangkan Mata Lelah

Bagaimana untuk mendiagnosis mata malas?

Mata malas biasanya hanya berlaku pada sebelah mata. Ketika pertama kali berlaku, anda atau anak anda mungkin tidak menyedarinya. Oleh itu, adalah penting bagi anda dan anak anda untuk berjumpa doktor secara berkala untuk pemeriksaan mata seawal mungkin sejak bayi, walaupun anak anda tidak mengalami sebarang gejala. Persatuan Optometrik Amerika mencadangkan agar anda mengambil anak anda untuk pemeriksaan mata pada usia 6 bulan dan 3 tahun. Selepas itu, kanak-kanak harus diperiksa secara berkala ke doktor mata setiap dua tahun atau lebih kerap bermula dari usia 6 hingga 18 tahun.

Pakar oftalmologi akan melakukan pemeriksaan mata rutin untuk menilai penglihatan pada kedua mata. Pemeriksaan yang biasanya dilakukan meliputi membaca huruf atau bentuk, mengikuti pergerakan cahaya dengan satu mata diikuti oleh kedua mata, dan melihat langsung mata dengan alat yang tersedia. Di samping itu, doktor juga boleh memeriksa ketajaman penglihatan, kekuatan otot mata, dan seberapa baik mata anak anda dapat memfokuskan penglihatan. Doktor anda akan mengetahui sama ada satu mata lebih lemah atau terdapat perbezaan penglihatan antara mata.

JUGA BACA: 8 Gangguan Mata Yang Boleh Merupakan Gejala Penyakit Berat

Bagaimana cara memperbaiki mata malas?

Mengubati penyebabnya adalah kaedah paling berkesan untuk merawat mata malas. Anda perlu membantu mata yang lemah berkembang secara normal. Sekiranya anda atau anak anda mempunyai kesalahan pembiasan seperti rabun jauh, rabun jauh, atau silinder (astigmatisme), doktor akan memberi ubat gelas.

Doktor anda juga boleh mengesyorkan memakai penutup mata untuk mata yang lebih sihat, sehingga mata yang lemah dapat dilatih untuk melihatnya. Selaput mata biasanya boleh dipakai selama satu hingga dua jam sehari. Tompok mata ini berfungsi untuk membantu mengembangkan otak yang mengawal penglihatan. Selain penutup mata, tetes juga boleh diletakkan pada mata yang sihat sehingga kabur untuk beberapa waktu, memberikan mata malas untuk berlatih.

Sekiranya anda mempunyai silang mata, anda mungkin perlu menjalani pembedahan untuk memperbaiki otot mata anda. Pada dasarnya, semakin cepat mata malas diperbetulkan, semakin baik rawatannya. Jadi, jangan teragak-agak untuk segera berjumpa doktor.

BACA JUGA: Masih Kecil, Mengapa Matanya Ditambah?

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌