Penyakit berjangkit

Kepialu Kerana Keletihan, Benarkah? •

Pernahkah anda mendengar ungkapan "Jangan letih, anda akan ditaip kemudian, anda tahu!"? Anda mungkin pernah mendengar ungkapan ini dari semasa ke semasa dari rakan, ahli keluarga, atau anda sendiri. Namun, adakah benar kepialu boleh disebabkan oleh keletihan? Agar tidak tersalah maklumat, mari cari jawapan di bawah!

Adakah benar kepialu berlaku kerana keletihan?

Keletihan sering disebut sebagai penyebab seseorang mendapat demam kepialu, atau apa yang anda tahu sebagai demam kepialu. Sebenarnya, ini tidak berlaku. Keletihan adalah sebahagian daripada gejala demam kepialu, bukan penyebabnya.

Menurut laman web kesihatan Mayo Clinic, seseorang yang terkena demam kepialu akan mengalami simptom seperti demam, sakit otot, keletihan, sakit kepala, dan gangguan pencernaan. Suhu badan seseorang yang mengalami demam kepialu akan meningkat dari hari ke hari hingga 40.5 darjah celcius.

Sementara itu, penyebab tifus sebenarnya adalah jangkitan bakteria Salmonella typhi pada usus anda, bukan dari keletihan.

Seseorang boleh dijangkiti bakteria ini melalui makanan atau minuman yang tercemar. Salah satu cara adalah melalui penularan kotoran-oral. Maksudnya, penularan penyakit berlaku apabila bakteria dalam tinja orang yang dijangkiti bergerak dan masuk melalui mulut orang yang sihat.

Contohnya, penghidap demam kepialu tidak mencuci tangan dengan bersih selepas membuang air besar. Kemudian, dia menyediakan makanan atau minuman yang sihat untuk anda. Bakteria yang ada pada orang yang dijangkiti dapat memasuki tubuh anda melalui makanan dan minuman ini.

Memetik Perkhidmatan Kesihatan Nasional, cara lain untuk menyebarkan bakteria yang menyebabkan kepialu adalah seperti berikut:

  • memakan makanan laut atau air mentah yang tercemar oleh najis orang yang dijangkiti,
  • memakan sayur-sayuran mentah yang ditanam dengan baja yang tercemar kotoran orang yang dijangkiti dan tidak dibasuh dengan sempurna,
  • minum susu mentah yang tercemar, atau
  • melakukan seks oral dengan pembawa bakteria (pembawa) di badannya.

Jadi, mengapa tifus sering dikaitkan dengan keletihan?

Walaupun bukan penyebab utamanya, keletihan boleh menjadi faktor yang meningkatkan risiko jangkitan, termasuk jangkitan bakteria yang menyebabkan demam kepialu. Ini kerana keletihan menjadikan sistem ketahanan badan menjadi lemah.

Apabila terdapat bakteria yang memasuki tubuh, sistem imun tidak cukup kuat untuk melawan bakteria. Akibatnya, kemungkinan jangkitan semakin besar. Jadi, jika badan anda keletihan ditambah anda makan atau minum dengan cuai dan tidak menjaga kebersihan yang betul, demam kepialu boleh berlaku.

Terutama jika anda termasuk dalam kumpulan orang yang berisiko mendapat demam kepialu, seperti:

  • mempunyai hubungan rapat dengan seseorang yang telah dijangkiti atau baru-baru ini dijangkiti demam kepialu,
  • melancong ke kawasan di mana orang terdedah kepada demam kepialu, atau
  • sering makan makanan ringan secara rawak yang mungkin diproses menggunakan air mentah.

Mengelakkan keletihan badan boleh menjadi kunci untuk mencegah kepialu

Kerana keletihan dapat meningkatkan peluang anda terkena demam kepialu, maka anda harus mengelakkan tubuh dari keletihan. Kaedah ini dapat mengurangkan risiko demam kepialu kerana sistem imun anda mampu melawan jangkitan.

Keletihan biasanya berlaku lebih kerap kerana kurang tidur. Walaupun tidur diperlukan oleh tubuh untuk menambah tenaga setelah seharian melakukan aktiviti. Di samping itu, selama tidur sistem kekebalan tubuh akan melepaskan protein yang disebut sitokin, untuk melawan jangkitan.

Apabila anda kurang tidur, badan anda akan letih dan sistem imun anda akan lemah. Akibatnya, anda mudah jatuh sakit, termasuk demam kepialu.

Oleh itu, anda dapat menyimpulkan bahawa mengelakkan tubuh daripada keletihan dengan mendapatkan tidur yang cukup dapat membantu mencegah demam kepialu. Mengikuti vaksin kepialu, menjaga kebersihan tangan, dan tidak mengunyah sembarangan juga boleh menjadi petua untuk mencegah demam kepialu.

Penting bagi anda untuk mengenali simptom kepialu, kerana ini adalah sebahagian daripada langkah pencegahan. Tujuannya, agar anda dapat mendapatkan rawatan penyakit tifus yang lebih pantas. Walaupun secara umum dapat dirawat di rumah, gejala yang teruk berpotensi mengancam nyawa kerana menyebabkan pendarahan di usus atau jangkitan merebak ke kawasan organ penting, seperti jantung dan paru-paru.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌