Kesihatan mental

Keliru Meminta Berpisah Dengan Teman Lelaki Anda? Lakukannya 4 Cara Hari Ini

Seperti novel, hubungan romantis tidak selalu mempunyai akhir yang bahagia. Selalu ada kemungkinan berakhir dengan pengakhiran yang menyedihkan. Hubungan yang gagal ini biasanya berlaku ketika jantung tidak lagi berirama. Walaupun terpaksa, anda dan pasangan pasti tidak akan merasa bahagia, jadi perpisahan adalah jalan keluarnya. Sekiranya anda berada dalam situasi ini, bagaimana anda meminta pasangan anda berpisah? Ayuh, lihat bagaimana orang dewasa meminta untuk berpisah dengan teman lelaki berikut.

Cara orang dewasa untuk meminta hubungan dengan teman lelaki

Akhir hubungan, mesti meninggalkan luka yang dalam. Namun, memaksakan hubungan yang tidak lagi sihat juga akan menyakitkan perasaan untuk anda dan pasangan. Sekiranya anda bertekad untuk berpisah dengan teman lelaki anda, maka lakukanlah dengan cara yang matang. Sekurang-kurangnya ia akan meredakan perasaan pasangan anda dan meredakan perasaan anda sendiri.

Meminta untuk berpisah dengan teman lelaki tidak semudah membalikkan tapak tangan. Anda perlu mempertimbangkan bagaimana perasaannya. Terdapat beberapa cara yang boleh anda ikuti ketika meminta putus.

1. Beritahu kebenaran dengan baik

Kunci hubungan yang berkekalan adalah komunikasi. Begitu juga, apabila anda mahukan perpisahan, komunikasi pasti diperlukan. Tujuannya adalah untuk menjelaskan kepada pasangan anda alasan mengapa anda memilih untuk berpisah.

Dilaporkan oleh Time, Rachel Sussman, ahli psikoterapi dari New York dan pengarang The Breakup Bible memberikan pendapatnya mengenai perkara ini. "Banyak orang merasa tertekan dan tertekan setelah putus cinta kerana mereka tidak menyelesaikan hubungan dengan baik dan menjelaskan masalahnya," jelas Sussman.

Namun, memberi alasan anda juga tidak perlu mengemukakan semua aduan yang tersembunyi. Cukup untuk memberi pasangan anda satu alasan yang boleh diterima sehingga tidak menimbulkan percakapan yang menyakitkan. Penting juga untuk memilih kata-kata untuk meluahkan perasaan anda. Daripada melampiaskan gangguan yang nampaknya menyalahkan pasangan anda, gunakan "ini mengganggu saya" atau "ini sangat sukar bagi saya".

2. Berjumpa secara peribadi, bukan melalui mesej atau telefon

Menyatakan keinginan untuk berpisah, pasti memerlukan keberanian. Jangan biarkan anda meminta untuk berpisah dengan teman lelaki anda melalui pesanan teks atau melalui telefon. Tindakan ini menunjukkan bahawa anda tidak menghormati perasaan pasangan anda dan memandang rendah hubungan. Lalu, apa yang perlu dibuat?

Sekiranya anda seorang yang "dewasa", hadapi dan temui pasangan anda untuk menyatakan hasrat itu. Kecuali, jika anda menjalin hubungan jarak jauh dan tidak membiarkan situasi itu harus bertemu secara langsung.

3. Tamatkan hubungan sepenuhnya

Setiap orang yang ingin berpisah mesti memikirkan keputusan ini berulang kali. Sekiranya anda bertekad untuk mengakhiri hubungan, maka persiapkan hati anda untuk membincangkannya dengan pasangan anda. Jangan biarkan, anda telah menghubungkan hati anda dengan yang lain, sebelum mengakhiri hubungan. Ini akan menyakitkan hati pasangan anda dan bukan perkara yang betul untuk dilakukan.

"Sekiranya anda ingin memulakan hubungan dengan yang lain, maka selesaikan hubungan yang sedang anda buat," kata Guy Winch, seorang psikologi dan pengarang buku yang berjudul Cara Memperbaiki Hati yang Patah.

4. Dengarkan jawapannya dan beri dia kebebasan bagaimana menanganinya

Ketika ingin berpisah, anda harus menghormati tingkah laku pasangan anda. Sekiranya tindak balas adalah penolakan, biarkan pasangan anda memutuskan kapan akan membincangkan perkara ini di lain waktu. Mungkin dia memerlukan masa untuk menenangkan dan memikirkan perkara ini untuk kebaikannya sendiri.

Jangan paksa pasangan anda untuk terus berjalan terus berhubung dengan anda setelah putus. Ia memerlukan masa untuk memperbaiki hati yang hancur. Oleh itu, biarkan pasangan anda memilih masa yang tepat untuk menjalin persahabatan.