Kanser

Maklumat Lengkap mengenai Limfoma Bukan Hodgkin (Limfoma Bukan Hodgkin)

Selain limfoma Hodgkin, jenis limfoma atau limfoma lain, iaitu limfoma bukan Hodgkin. Dari dua jenis ini, limfoma atau limfoma bukan Hodgkin adalah jenis barah limfa yang paling biasa. Sebenarnya, jumlah kes lebih tinggi daripada jenis barah darah lain, seperti leukemia atau myeloma berganda. Jadi, apa itu limfoma bukan Hodgkin? Apakah sebab, gejala dan bagaimana mengatasinya?

Apa itu limfoma bukan Hodgkin?

Limfoma Non-Hodgkin adalah barah yang berkembang dalam sistem limfatik tubuh manusia. Jenis barah ini bermula dari limfosit (sejenis sel darah putih) yang berkembang secara tidak normal.

Sel-sel limfosit ini dapat dijumpai di pelbagai tisu sistem limfa, seperti kelenjar getah bening, limpa, sumsum tulang, kelenjar timus, adenoid dan amandel, serta saluran pencernaan. Sistem limfa adalah sebahagian daripada sistem imun manusia, yang berperanan melawan jangkitan dan pelbagai penyakit lain.

Limfoma bukan Hodgkin boleh bermula dari limfosit B atau T. Sel limfoma B. berperanan melindungi tubuh daripada kuman (bakteria dan virus) dengan menghasilkan protein yang disebut antibodi.

Manakala sel T limfosit berperanan dalam menghancurkan kuman atau sel yang tidak normal di dalam badan. Walau bagaimanapun, beberapa jenis sel limfosit lain berperanan membantu meningkatkan atau melambatkan aktiviti sel sistem imun.

Dilaporkan dari Lymphoma Action, barah limfoma bukan Hodgkin lebih kerap berlaku pada orang dewasa yang berumur lebih dari 55 tahun. Walau bagaimanapun, barah jenis ini juga boleh berlaku pada kanak-kanak. Kanser jenis ini lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita. Sila berjumpa doktor untuk maklumat lebih lanjut.

Perbezaan antara limfoma Hodgkin dan bukan Hodgkin

Berbeza dengan limfoma Hodgkin, limfoma bukan Hodgkin boleh bermula dari limfosit B atau T. Sementara itu, limfoma Hodgkin hanya bermula dari sel limfosit B. Kanser bukan Hodgkin tidak mengandungi sel Reed-Sternberg seperti jenis penyakit Hodgkin.

Selain itu, barah limfa bukan Hodgkin lebih cenderung merebak ke organ lain dalam badan. Semasa berada di barah Hodgkin, penyebaran adalah mungkin, walaupun kasusnya agak jarang berlaku.

Apakah jenis limfoma bukan Hodgkin?

Pada dasarnya, kanser limfoma bukan Hodgkin mempunyai puluhan jenis. Jenis kanser bukan Hodgkin ini bergantung pada jenis sel yang terjejas, seberapa matangnya sel ketika menjadi barah, dan faktor lain.

Berdasarkan jenis sel yang terjejas, limfoma bukan Hodgkin terbahagi kepada dua jenis, iaitu limfoma sel B dan limfoma sel T. Walaupun berdasarkan kelajuan pertumbuhan dan penyebaran, barah bukan Hodgkin dibahagikan kepada limfoma lambat atau malas (gred rendah) dan limfoma agresif (gred tinggi).

Walau bagaimanapun, terdapat juga jenis bukan Hodgkin yang berubah dari jenis tumbuh lambat menjadi jenis tumbuh lebih cepat. Jenis ini juga dikenali sebagai transformasi.

Berdasarkan klasifikasi ini, berikut adalah subtipe kanser limfa bukan Hodgkin yang paling biasa pada orang dewasa:

 • Membezakan limfoma sel B yang besar(DLCBL)

Subjenis ini adalah jenis limfoma bukan Hodgkin yang paling biasa. Seperti namanya, DLCBL berkembang dari sel limfosit B yang tumbuh dan menyebar dengan cepat atau agresif. Sel yang tidak normal dalam subjenis ini tersebar (meresap) ketika dilihat di bawah mikroskop.

 • Limfoma folikular

Subjenis limfoma ini berkembang dari limfosit B, tetapi tumbuh dengan perlahan. Subjenis ini adalah barah bukan Hodgkin peringkat rendah yang paling biasa. Sel B yang tidak normal dalam subjenis ini sering terkumpul di kelenjar getah bening sebagai folikel (gumpalan).

 • Limfoma Burkitt

Subjenis limfoma ini berkembang dari limfosit B dan biasanya tumbuh dengan cepat. Terdapat tiga jenis utama limfoma Burkitt: endemik (yang berlaku terutamanya di Afrika dan dikaitkan dengan malaria kronik dan Virus Epstein-Barr), sporadis (muncul di luar Afrika dan juga dikaitkan dengan Virus Epstein-Barr), dan dikaitkan dengan kekurangan imun. (biasanya berkembang pada orang dengan HIV atau yang telah menjalani pemindahan organ).

Apakah tanda dan gejala limfoma bukan Hodgkin?

Gejala limfoma atau limfoma bukan Hodgkin yang paling biasa adalah:

 • Kelenjar getah bening bengkak di leher, ketiak, atau pangkal paha, yang umumnya tidak menyakitkan.
 • Berpeluh banyak pada waktu malam.
 • Demam.
 • Pengurangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan.
 • Sakit dada, batuk atau sukar bernafas.
 • Keletihan berterusan.
 • Perut membengkak atau sakit.
 • Gatal-gatal pada kulit.

Gejala ini selalunya sama dengan penyakit lain. Walau bagaimanapun, jika simptom ini bertahan lebih lama dan tidak hilang, anda harus segera berjumpa doktor.

Apa yang menyebabkan limfoma bukan Hodgkin?

Secara amnya, penyebab limfoma bukan Hodgkin adalah perubahan atau mutasi DNA pada sel limfosit. Mutasi DNA ini menyebabkan sel limfosit terus tumbuh dan membahagi secara tidak terkawal. Ini menyebabkan penumpukan limfosit yang tidak normal di kelenjar getah bening, menyebabkan gejala, seperti pembengkakan.

Sehingga kini, saintis masih belum mengetahui punca mutasi DNA dan pembahagian sel yang tidak terkawal. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, keadaan ini sering disebabkan oleh sistem imun yang lemah.

Di samping itu, faktor-faktor tertentu dikatakan dapat meningkatkan risiko penyakit ini. Faktor berikut boleh meningkatkan risiko limfoma bukan Hodgkin:

 • Rawatan perubatan yang melemahkan sistem imun, seperti ubat-ubatan yang diambil setelah pemindahan organ.
 • Jangkitan dengan beberapa virus dan bakteria, seperti virus HIV, virus Epstein-Barr, dan bakteria Helicobacter pylori (bakteria yang menyebabkan ulser perut).
 • Sejarah penyakit autoimun, seperti artritis reumatoid, lupus, atau sindrom Sjögren.
 • Pendedahan berlebihan terhadap bahan kimia, seperti racun herba dan racun perosak.
 • Warga emas, iaitu pada usia 55 tahun.

Mempunyai satu atau lebih faktor risiko di atas tidak bermaksud anda pasti menghidap penyakit ini. Sebaliknya, seseorang yang menghidap penyakit ini boleh mempunyai faktor risiko yang tidak diketahui. Rujuk lebih lanjut mengenai perkara ini dengan doktor anda.

Apakah pilihan rawatan yang mungkin?

Rawatan untuk limfoma bukan Hodgkin ditentukan berdasarkan jenis dan peringkat barah, usia, dan keadaan kesihatan keseluruhan. Pada jenis limfoma yang tumbuh dengan perlahan, terutama yang tidak menyebabkan gejala, secara amnya tidak diperlukan rawatan.

Dalam keadaan ini, doktor akan meminta anda melakukan pemeriksaan berkala setiap bulan untuk memantau perkembangan keadaan anda. Walau bagaimanapun, dalam kes limfoma agresif yang menyebabkan gejala, rawatan perubatan perlu segera dilakukan.

Berikut adalah beberapa jenis rawatan yang biasanya disyorkan oleh doktor:

 • Kemoterapi

Kemoterapi dilakukan dengan memberi ubat atau suntikan untuk memusnahkan sel barah. Rawatan jenis ini boleh diberikan sendiri atau bersama dengan rawatan lain.

 • Terapi radiasi

Radioterapi menggunakan sinar bertenaga tinggi untuk membunuh sel barah. Rawatan jenis ini juga boleh dilakukan secara bersendirian atau bersama dengan rawatan lain.

 • Pemindahan sel stem atau sumsum tulang

Dalam rawatan ini, doktor akan menggantikan sel stem barah dengan sel stem yang sihat, yang diambil dari badan anda sendiri atau dari penderma. Sebelum prosedur ini dijalankan, anda biasanya perlu menjalani kemoterapi atau radioterapi terlebih dahulu.

 • Terapi biologi

Doktor boleh mengesyorkan terapi biologi atau imunoterapi. Imunoterapi yang paling biasa untuk limfoma bukan Hodgkin adalah rituximab atau ibrutinib. Ubat ini berfungsi dengan memperkuat sistem ketahanan badan untuk melawan barah.

Ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbeza. Oleh itu, selalu berjumpa dengan doktor anda mengenai jenis rawatan yang betul, termasuk kelebihan dan kekurangan.