Kesihatan mental

Berikut adalah 6 penyebab kemurungan yang harus anda ketahui

Depresi boleh berlaku kepada sesiapa sahaja pada usia berapa pun. Malangnya, tidak ada sebab yang pasti untuk kemurungan. Tetapi pakar kesihatan mental di seluruh dunia bersetuju bahawa terdapat pelbagai faktor yang boleh mempengaruhi risiko seseorang mengalami kemurungan. Sebahagian daripada mereka bahkan tidak dapat dicegah. Jadi, apakah faktor risiko yang paling biasa untuk kemurungan?

Faktor risiko yang paling biasa untuk kemurungan

Kemurungan kemungkinan besar timbul akibat gabungan faktor yang rumit termasuk:

1. Ketidakseimbangan bahan kimia otak

Depresi boleh berlaku kerana ketidakseimbangan bahan kimia di otak yang menyebabkan tahap serotonin sangat rendah. Serotonin adalah sebatian yang bertanggungjawab untuk mengatur emosi dan mood mood.

Serotonin tahap tinggi sinonim dengan perasaan kebahagiaan dan kesejahteraan. Itulah sebabnya tahap serotonin yang rendah biasanya dikaitkan dengan gejala kemurungan. Jenis kemurungan ini dikenali sebagai kemurungan klinikal.

2. Perubahan hormon

Perubahan keseimbangan hormon juga boleh menjadi penyebab kemurungan.Wanita berkemungkinan dua kali mengalami kemurungan akibat perubahan hormon yang berlaku sepanjang hayatnya, seperti semasa haid (PMDD), kehamilan, kelahiran anak (kemurungan postpartum), dan perimenopause. Biasanya, risiko kemurungan pada wanita akan berkurang setelah usia menopaus.

Masalah keseimbangan hormon akibat penyakit tiroid juga boleh mencetuskan gejala kemurungan, baik pada wanita dan lelaki.

3. Kejadian trauma pada masa lalu

Pengalaman buruk di masa lalu, seperti penderaan seksual, kematian orang yang disayangi, atau perceraian ibu bapa, dapat berkembang menjadi trauma seumur hidup dan mencetuskan gejala kemurungan. Begitu juga, tekanan teruk yang berkaitan dengan peristiwa semasa, seperti kebankrapan kerana masalah kewangan atau putus cinta.

Apabila seseorang terlalu dipukul dan badan dan fikirannya tidak dapat menyesuaikan diri dengan tekanan, maka risiko mengalami kemurungan akan lebih tinggi.

4. Menghidap penyakit kronik

Dalam kebanyakan kes, tekanan dan kesakitan yang berterusan dari penyakit kronik, seperti penyakit jantung, diabetes, atau barah, boleh menjadi penyebab kemurungan utama.

Oleh itu, semasa anda sakit, sokongan orang sekeliling sangat diperlukan untuk mengurangkan risiko kemurungan.

5. Ketagih minum alkohol

Alkohol adalah depresan kuat yang berfungsi dengan menekan sistem saraf pusat otak. Ketagihan alkohol dari masa ke masa boleh merosakkan fungsi otak, terutama menyebabkan hipotalamus otak berfungsi tersumbat. Hipotalamus adalah bahagian otak yang bertanggungjawab mengatur emosi dan mood pemilik badan.

6. Kekurangan nutrien

Kekurangan vitamin dan mineral tertentu boleh mencetuskan gejala kemurungan. Contohnya, kekurangan omega 3. Omega-3 berperanan mencegah kerosakan otak dan diketahui dapat mencegah risiko kemurungan.

Di samping itu, diet tinggi gula juga dapat memicu seseorang untuk mengalami kemurungan.