Kesihatan

Rawatan Kecantikan Semasa Kehamilan Tidak boleh dan tidak boleh dilakukan •

Wanita tidak lepas dari rawatan kecantikan. Ya, semua wanita ingin memiliki kulit dan rambut yang rapi untuk menyokong penampilan mereka, termasuk ketika dia hamil. Kehamilan bukanlah halangan bagi wanita untuk terus menjaga kecantikannya. Sebenarnya, ketika hamil kebanyakan wanita ingin kelihatan cantik, jadi mereka melakukan rawatan kecantikan ketika hamil. Namun, berhati-hatilah dalam melakukan rawatan kecantikan semasa hamil, terutamanya penggunaan produk yang boleh membahayakan kehamilan anda.

1. Menggunakan produk penjagaan wajah

Wajah adalah perkara terpenting untuk kecantikan. Semasa mengandung, sebilangan ibu mungkin mendapat jerawat kerana pengaruh hormon kehamilan. Atas sebab ini, wanita biasanya melakukan pelbagai rawatan untuk menjaga wajah mereka bersih, cerah, dan bebas dari jerawat. Namun, anda mesti berhati-hati dalam memilih produk kecantikan wajah semasa hamil.

Dilarang:

Jangan memilih produk penjagaan wajah yang mengandungi accutane (isotretinoin), retin-A (tretinoin), retinol, asid retinoik, BHA, asid hidroksi beta, differin (adapelene), asid salisilik, dan tetrasiklin. Bahan-bahan ini biasanya terdapat dalam ubat jerawat, produk pembersih wajah, toner, dan produk anti-penuaan. Penggunaan produk yang mengandungi ramuan ini berbahaya kerana boleh menyebabkan kecacatan kelahiran pada bayi dan pelbagai komplikasi kehamilan.

Boleh:

Sekiranya anda ingin menggunakan produk penjagaan wajah, anda harus menggunakan produk yang mengandungi bahan yang selamat untuk anda dan bayi. Sebilangan bahan selamat dalam produk penjagaan wajah adalah AHA (asid hidroksi alfa), asid glikolat atau asid laktik, asid azelaic, eritromisin, atau klindamisin. Untuk merawat jerawat, ubat jerawat yang mengandungi benzoil peroksida adalah pilihan yang baik dan juga selamat. Anda juga boleh mengambil antibiotik, terutama yang mengandung cephalosporins, untuk merawat jerawat, tetapi lebih baik menggunakannya untuk jangka masa yang singkat. Penggunaan antibiotik jangka panjang dapat menjadikan wajah anda tahan terhadap bakteria.

Kaedah terbaik untuk menjaga kesihatan wajah ketika hamil adalah mencuci muka dengan air suam dan pembersih secara berkala dua kali sehari. Elakkan menggosok muka dengan terlalu keras.

2. Memakai gincu

Ya, gincu adalah salah satu produk wajib yang selalu dipakai wanita sebelum keluar dari rumah. Warna gincu yang berbeza menjadi tarikan utama bagi wanita yang memakainya dan orang lain yang melihatnya. Walau bagaimanapun, selain warna gincu, perkara yang harus anda pertimbangkan semasa membeli gincu adalah bahan dalam gincu.

Dilarang:

Semasa mengandung, anda tidak boleh bermain-main dalam memilih gincu. Perhatikan ramuan dalam gincu. Jangan memilih gincu yang mengandungi plumbum kerana boleh menyebabkan keracunan. Beberapa jenama gincu mungkin mengandungi plumbum untuk menjadikan warna gincu tahan lebih lama.

Boleh:

Kandungan plumbum dalam beberapa jenama lipstik mungkin tidak menjadi perhatian khusus kerana gincu tidak tertelan atau memasuki badan. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk menjauhi produk gincu yang mengandungi plumbum. Lebih baik jika anda "berehat" terlebih dahulu daripada menggunakan gincu semasa hamil.

3. Gunakan cat kuku aka cat kuku

Kuku juga menjadi tumpuan perhatian wanita yang ingin kelihatan lebih cantik. Untuk menambah kecantikan mereka, wanita biasanya menggunakan cat kuku pada kuku dan jari kaki mereka.

Dilarang:

Tidak mengapa memakai cat kuku semasa anda hamil. Namun, yang harus anda perhatikan adalah tidak memilih cat kuku yang mengandungi phthalates. Beberapa kajian menunjukkan bahawa penggunaan produk kecantikan mengandungi phthalates semasa mengandung boleh meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan kelahiran. Walaupun, penyelidikan mengenai perkara ini masih sedikit, tetapi masih ada idea yang baik untuk mengelakkannya. Selain cat kuku, phthalates juga terdapat dalam banyak penyembur rambut.

Boleh:

Sekiranya anda ingin menggunakan cat kuku, pilih cat kuku berlabel “bebas phthalate" Juga, gunakan cat kuku di kawasan yang berventilasi baik sehingga cat kuku kering dengan cepat dan anda tidak menyedut banyak bahan kimia yang terdapat dalam cat kuku. Ini dapat mengurangkan pendedahan anda terhadap bahan kimia di cat kuku. Pengilat kuku yang cepat kering dapat mengurangkan risiko kecacatan kelahiran pada bayi kerana kuku tidak dapat menyerap bahan kimia yang terdapat dalam cat kuku.

4. Menggunakan pewarna rambut

Sebilangan wanita hamil mungkin ingin mewarnakan rambut mereka untuk mengubah suasana baru. Namun, anda harus berhati-hati ketika anda mewarnakan rambut anda.

Dilarang:

Penyelidikan mengenai penggunaan pewarna rambut semasa kehamilan mungkin masih sedikit. Sebilangan pakar juga mengesyorkan agar wanita hamil tidak mewarnai rambut mereka semasa kehamilan, tetapi pakar lain mengatakan bahawa tidak apa-apa bagi wanita hamil untuk mewarnai rambut mereka selagi pewarna rambut tidak disapu secara langsung ke kulit kepala. Juga, elakkan pewarna rambut yang mengandungi ammonia kerana bau ammonia dapat membuat anda merasa mual.

Boleh:

Untuk berada di sisi yang selamat, anda harus mengelakkan rambut anda dicelup pada trimester pertama kehamilan kerana pada usia ini bayi lebih rentan terhadap perkara yang tidak diingini. Selain itu, ketika mewarnai rambut, sebaiknya dilakukan di ruangan yang memiliki ventilasi yang cukup sehingga Anda tidak menghirup banyak bau yang disebabkan oleh pewarna dan memakai sarung tangan ketika mewarnai rambut anda. Setelah selesai, segera bilas rambut anda dengan bersih.

BACA JUGA

  • 3 Cara Menggunakan Air Beras untuk Kecantikan
  • Adakah Selamat Memutihkan Gigi Semasa Kehamilan atau Menyusu?
  • Bahan-bahan dalam Kosmetik Wanita Hamil Harus Dielakkan