Kesihatan jantung

Manfaat Pemeriksaan Tekanan Darah Berkala yang Anda Perlu Tahu

Tekanan darah tinggi atau darah tinggi adalah salah satu penyebab utama kematian di dunia. Dianggarkan 1.13 bilion orang menderita keadaan ini. Sebenarnya, hanya 1 dari 5 orang yang menghidap hipertensi dapat mengurus dan mengekalkan tekanan darah normal. Oleh itu, penting bagi anda untuk mula memeriksa tekanan darah anda secara berkala untuk mendapatkan lebih banyak faedah. Jadi, apa faedah dan kepentingan memeriksa tekanan darah secara berkala untuk kesihatan anda?

Seberapa pentingnya memeriksa tekanan darah anda?

Hipertensi sering disebut sebagai senyap pembunuh alias pembunuh senyap. Sebabnya, hipertensi sering tidak menunjukkan gejala pada penderita, tetapi boleh membawa maut.

Menurut data Liga Hipertensi Dunia (WHL), lebih daripada 50% penduduk dunia (kira-kira 1 bilion) tidak menyedari bahawa mereka mempunyai tekanan darah tinggi.

Ramai orang jarang memeriksa tekanan darah mereka, jadi mereka tidak tahu bahawa mereka mengalami hipertensi. Sebenarnya, tidak sedikit yang tidak menyedari pentingnya memeriksa tekanan darah di badan kita.

Semakin tinggi tekanan darah anda, semakin besar kemungkinan anda menghidap pelbagai penyakit dan masalah kesihatan. Sekiranya tekanan darah anda meningkat, arteri dan jantung anda akan menegang.

Lama kelamaan, ketegangan ini boleh menyebabkan saluran darah menebal dan melemah. Ini menyebabkan saluran darah menjadi sempit, menjadikan darah lebih mudah untuk membeku.

Gumpalan darah berpotensi menyebabkan pelbagai komplikasi hipertensi, seperti serangan jantung, strok, penyakit ginjal, demensia, dan masalah kesihatan lain.

Sebenarnya, dalam kes yang jarang berlaku, saluran darah yang lemah dan meregang mungkin pecah. Keadaan ini berisiko menyebabkan kematian.

Memeriksa tekanan darah secara berkala sangat penting

Memeriksa tekanan darah secara berkala adalah sesuatu yang mesti dilakukan oleh semua orang. Dengan cara itu, anda akan mendapat faedah, iaitu mengetahui keadaan kesihatan jantung dan saluran darah anda, dari hasil pemeriksaan tekanan darah.

Mempunyai tekanan darah yang normal menunjukkan bahawa jantung dapat memberikan bekalan darah yang mengandungi oksigen dan makanan dengan baik ke semua organ tubuh.

Semasa anda memeriksa tekanan darah anda, akan ada dua nombor yang disenaraikan dalam hasilnya, iaitu sistolik di bahagian atas dan nombor diastolik di bahagian bawah.

  • Sistolik adalah tekanan yang dihasilkan ketika jantung berkontraksi dan mendorong darah ke arteri. Apabila ini berlaku, darah akan mengalir ke seluruh bahagian badan.
  • Diastolik adalah tekanan yang berlaku ketika jantung dalam keadaan rehat. Semasa berehat, jantung mendapat darah kaya oksigen dari paru-paru.

Hasil pemeriksaan tekanan darah sistolik dan diastolik mesti dipastikan dalam jangkauan normal, jika tidak, ini menunjukkan bahawa jantung anda bekerja terlalu keras atau melambatkan.

Apa faedah memeriksa tekanan darah?

Dengan mengukur tekanan darah secara berkala, di rumah dan di pusat rawatan kesihatan, anda akan mendapat faedah berikut:

1. Mengesan kehadiran hipertensi

Manfaat pertama untuk memeriksa tekanan darah adalah membantu anda mengesan kemungkinan atau risiko hipertensi.

Anda boleh memeriksa di pusat perkhidmatan kesihatan terdekat. Namun, anda juga dapat memeriksa tekanan darah anda di rumah, untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Menurut iHealth, dalam 24 jam, setiap orang mengalami peningkatan tekanan darah puncak sebanyak 2 kali. Biasanya, tekanan darah akan meningkat antara jam 6-8 pagi, dan 5 petang hingga 8 malam. Tekanan darah akan meningkat 30-50 mmHg selama beberapa jam ini.

Pada jam-jam ini, umumnya pusat rawatan kesihatan belum dibuka atau ditutup. Oleh itu, anda boleh memeriksa tekanan darah anda sendiri di rumah pada waktu itu agar faedahnya dimaksimumkan.

Manfaat pemeriksaan tekanan darah pada waktu ini adalah untuk membantu doktor melihat sama ada anda mempunyai risiko pra-tekanan darah tinggi atau hipertensi.

Lalu, berapa kerap anda perlu memeriksa tekanan darah? Sekiranya anda dianggap berisiko menghidap darah tinggi, ada baiknya anda memeriksa tekanan darah anda 2 kali seminggu. Berunding dengan doktor anda untuk mengetahui lebih lanjut mengikut keadaan anda.

2. Membezakan antara sindrom hipertensi dan kot putih

Sebilangan orang mengalami peningkatan tekanan darah hanya pada waktu-waktu tertentu, misalnya ketika memeriksa tekanan darah di fasilitas kesihatan kerana mereka merasa tertekan atau tertekan. Keadaan peningkatan tekanan darah ini bersifat sementara dan dikenali sebagai sindrom lapisan putih.

Dalam keadaan ini, Manfaat yang dapat diperoleh dari pemeriksaan tekanan darah biasa adalah dengan membezakan apakah peningkatan tekanan darah yang anda alami termasuk dalam hipertensi atau hanya sindrom lapisan putih. Sebabnya, sindrom kot putih dijumpai pada 20% pesakit yang didiagnosis dengan hipertensi. Ini tentu sekali untuk mengelakkan rawatan dan rawatan perubatan yang tidak perlu, yang sebenarnya boleh membahayakan anda.

3. Mengetahui tindakan atau pencegahan yang betul

Kadang-kadang, beberapa orang merasa mereka tidak perlu memeriksa tekanan darah mereka kerana mereka tidak mengalami gejala hipertensi dan merasa tidak ada manfaat yang dapat diperoleh.

Sebenarnya, keuntungan dari pemeriksaan tekanan darah adalah anda dapat mengetahui tindakan dan pencegahan yang sesuai, dan menghindari komplikasi kesihatan. Ini sangat penting, terutamanya jika anda sudah mempunyai faktor risiko hipertensi.

Dalam kes tertentu, jika anda mengalami gejala hipertensi umum, doktor anda mungkin segera memberi ubat tekanan darah tinggi. Walau bagaimanapun, diagnosis yang paling tepat biasanya dibuat berdasarkan faktor luaran, seperti tekanan di persekitaran kerja, atau penyakit tertentu.

Hasil pemeriksaan tekanan darah secara berkala, terutama yang dilakukan di rumah, akan digabungkan dengan faktor-faktor ini. Manfaat yang anda akan dapat ialah, doktor dapat membuat diagnosis yang lebih tepat dari hasil pemeriksaan tekanan darah.

Di samping itu, jika doktor anda telah menentukan bahawa anda menghidap hipertensi, memeriksa tekanan darah anda secara berkala akan membantu doktor anda mengetahui tindakan perubatan yang paling sesuai untuk keadaan anda.

Dipetik dari laman web Sekolah Perubatan HarvardOrang yang kerap memeriksa tekanan darah mereka di rumah lebih baik dapat mengawal tekanan darah mereka. Manfaat ini pastinya tidak diperoleh jika anda hanya memeriksa tekanan darah anda semasa anda berjumpa doktor.

Anda boleh meminta bantuan doktor atau pegawai perubatan lain untuk memilih pemeriksaan sphygmomanometer atau tekanan darah yang paling sesuai, dan memberikan lebih banyak faedah untuk anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found