Kehamilan

Dikatakan, Tomato Boleh Meningkatkan Kesuburan Lelaki, Benarkah?

Kes sukar hamil bukan hanya disebabkan oleh wanita yang tidak subur. Masalah kesuburan lelaki juga dapat menurunkan peluang hamil. Sama ada kerana kuantiti atau kualiti sperma kurang. Atau itu mungkin disebabkan oleh pergerakan sperma yang buruk, sehingga mereka tidak dapat mencapai telur. Terdapat banyak makanan yang diramalkan dapat meningkatkan kesuburan lelaki, salah satunya adalah tomato. Namun, adakah benar bahawa tomato boleh menjadikan lelaki lebih subur?

Tomato membantu meningkatkan kesuburan lelaki

Bukan hanya sebiji buah, tomato sebenarnya boleh menjadikan lelaki lebih subur. Ini dibuktikan dalam laporan yang diterbitkan oleh Cleveland Clinic di Ohio yang menyatakan bahawa kandungan tomato boleh mempengaruhi kesuburan lelaki.

Kandungan yang dianggap dapat meningkatkan kesuburan lelaki dalam tomato adalah likopen, yang merupakan salah satu bahan pembentuk karotenoid. Ini adalah antioksidan yang memberikan warna cerah kepada tomato.

Antioksidan ini dapat melawan radikal bebas yang biasanya terbentuk dari pengambilan makanan yang tidak sihat. Lama kelamaan, makanan tidak sihat ini, penuh dengan lemak dan kalori dapat mengurangkan kualiti sperma.

Dalam kajian itu, didapati bahawa likopena pada tomato dapat meningkatkan jumlah bilangan sperma hingga 70 persen.

Apabila lycopene memasuki badan, badan akan menyerap 20-30 peratus daripada jumlah lycopene yang masuk. Likopena akan tersebar ke beberapa bahagian badan. Salah satu bahagian yang mendapat lycopene paling banyak adalah testis, tempat di mana sperma dihasilkan.

Bukan hanya jumlahnya, kualiti sperma juga lebih baik

Kualiti sperma akan dilihat dari tiga faktor penting, iaitu jumlah sperma, bentuk dan pergerakan. Sekiranya ada satu faktor yang tidak baik, misalnya pergerakan sperma kurang lincah dan cepat, maka lelaki itu akan menghadapi risiko kemandulan dan juga kemandulan.

Lycopene dalam tomato terbukti dapat meningkatkan jumlah sperma. Satu lagi kajian yang dilakukan di University of Sheffield UK membuktikan bahawa lycopene sebenarnya dapat membantu meningkatkan kualiti sperma dan mengurangkan kerosakan DNA sehingga meningkatkan jumlah sperma yang matang. Oleh itu, tomato dipercayai dapat meningkatkan kesuburan lelaki.

Dalam kajian peserta, yang terdiri daripada lelaki berusia 18-30 tahun, diberi makanan tambahan likopen setiap hari. Kemudian, pada akhir kajian, didapati bahawa lelaki yang mengambil suplemen likopena mempunyai kualiti dan kuantiti sperma yang lebih baik.

Di samping itu, terbukti juga bahawa sperma pada lelaki yang mengonsumsi lycopene, bergerak lebih cepat dan lebih tangkas, sehingga dapat meningkatkan kemungkinan pembuahan.

Kemudian, perlukah saya mengambil makanan tambahan daripada memakan tomato?

Sebenarnya, untuk meningkatkan kesuburan, anda tidak perlu mengambil pelbagai jenis makanan tambahan. Sekiranya anda dapat memenuhi keperluan pemakanan anda melalui makanan, maka makanan tambahan adalah pilihan terakhir.

Kerana makanan adalah sumber pemakanan terbaik daripada makanan tambahan. Selain tomato, terdapat banyak makanan lain yang tinggi likopen. Berikut adalah contoh makanan yang tinggi likopen dalam hidangan 100 gram:

  • Jambu biji: 5.2 mg
  • Tembikai: 4.5 mg
  • Betik: 1.8 mg

Selain memakan makanan yang tinggi likopen, mengamalkan gaya hidup sihat juga merupakan kunci dalam meningkatkan kesuburan lelaki. Oleh itu, pastikan bahawa anda melakukan tabiat sihat yang lain, ya.