Kesihatan Seksual

Adakah Seks Sangat Kuat untuk Meningkatkan Prestasi Sukan? •

Muhammad Ali selalu 'berpuasa' seks sekurang-kurangnya 6 minggu sebelum pertandingan besar. Beberapa pasukan yang menyertai Piala Dunia 2014 kemudian mengeluarkan peraturan yang ketat untuk tidak melakukan hubungan seks sebelum perlawanan, kerana jurulatih percaya bahawa seks boleh mengganggu prestasi pemain mereka. Malah, Plato mengatakan bahawa atlet Olimpik harus mengelakkan seks sebelum hari pertandingan.

Sebaliknya, Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) dilaporkan mengagihkan 450,000 kondom kepada semua atlet semasa Olimpik Rio 2016. Beberapa atlet telah mengakui bahawa di Village Olympic, seks adalah aktiviti biasa antara Olympian dan sukarelawan (Lihat saja skandal seks antara Usain Bolt dan seorang wanita Brazil di Olimpik Rio 2016).

Adakah terdapat kebenaran pengaruh seks terhadap prestasi sukan, menjadi lebih baik atau lebih buruk?

Seks meningkatkan pengeluaran testosteron, yang meningkatkan kekuatan atletik

Sebilangan orang percaya bahawa tindakan ejakulasi menarik testosteron, hormon keinginan seksual dan pencerobohan, dari tubuh. Yang lain juga percaya bahawa seks hanya akan membuat atlet letih, yang boleh menyebabkan kecederaan.

"Ini adalah idea yang sangat salah," kata Emmanuele Jannini A., seorang profesor endokrinologi di University of L'Aquila di Itali.

Jannini mendapati bahawa seks sebenarnya merangsang pengeluaran testosteron pada lelaki, sehingga meningkatkan keagresifan - dan inilah yang anda mahukan untuk seorang atlet. Sebaliknya, kata Jannini, lelaki yang memilih untuk tidak melakukan hubungan seks selama tiga bulan (dengan atau tanpa pasangan), menunjukkan penurunan tahap testosteron mereka ke tahap pra-pubertas.

Selain itu, idea bahawa seks malam sebelum pertandingan dipercayai memberi kesan melelahkan kepada atlet atau bahawa ia dapat melemahkan otot atlet disangkal oleh banyak pakar. Seks bukanlah latihan yang sangat menuntut. Sekiranya anda perlu membandingkan, hubungan seksual antara pasangan yang sudah berkahwin hanya menghabiskan sekitar 25-50 kalori (hingga maksimum 200-300 kalori), setara dengan tenaga yang diperlukan untuk menaiki dua tingkat tangga.

Satu kajian kecil (yang hanya melibatkan 10 atlet wanita Olimpik dan 11 atlet lelaki) yang dilaporkan oleh Mic mendapati bahawa atlet yang sering melancap dikaitkan dengan peningkatan prestasi atletik, dengan peningkatan ketangkasan lebih dari 10% dan peningkatan kekuatan umum sekitar 13% . Seks biasa dengan pasangan juga memberi kelebihan atlet kepada atlet, walaupun jauh lebih sedikit daripada mereka yang sering menikmati seks solo: hubungan, misalnya, menunjukkan peningkatan ketangkasan sebanyak 3%. Atlet yang percaya bahawa seks menjadikan mereka berprestasi lebih baik menunjukkan potensi 68% lebih besar untuk menghasilkan keputusan prestasi sukan yang lebih baik selepas hubungan seks.

Satu kajian yang diterbitkan Jurnal Endokrinologi & Metabolisme Klinikal mendapati testosteron (yang dikeluarkan oleh lelaki semasa orgasme) membantu menguatkan otot dan kekuatan kaki - walaupun testosteron diberikan dalam bentuk suplemen, bukan seks.

Seks dipercayai sebagai penawar alternatif kepada kecederaan atlet

Aktiviti seksual sebenarnya dapat membantu kesakitan otot selepas permainan atau kecederaan sukan lain pada wanita, menurut Barry Komisaruk, seorang profesor psikologi di Universiti Rutgers di Newark, New Jersey.

Perkara yang sama ditunjukkan oleh atlet lelaki. Sebabnya: Ketika lelaki orgasme, badan mereka mengeluarkan kombinasi dopamin dan prolaktin yang kuat, yang dapat merampas otak anda untuk membuat anda merasa kurang sakit.

"Sekurang-kurangnya satu mekanisme di mana seks menyekat kesakitan adalah menghalang pembebasan neuropeptida yang disebut zat P, yang merupakan pemancar kesakitan," katanya.

Kajiannya mendapati bahawa orgasme wanita menghasilkan kesan penahan sakit yang kuat. Kesannya, kata Komisaruk, boleh bertahan hingga 24 jam selepas itu dalam kes sakit kronik, seperti sakit otot. Komisaruk juga mendapati bahawa rangsangan faraj mempunyai kesan kuat pada ketegangan otot pada kaki, meningkat pada beberapa wanita dan melemahkan pada orang lain.

Seks membantu menghilangkan kegelisahan sebelum perlawanan

Terdapat kepercayaan bahawa seks boleh mengalihkan perhatian atlet daripada fokus pada permainan. Mereka percaya bahawa seks akan mengambil alih fungsi logik, dan sebagai gantinya mengisi kepalanya dengan kenangan malam sebelumnya, yang menjadikan atlet lebih mudah terganggu bahkan sebelum wisel ditiup.

Juan Carlos Medina, penyelaras umum jabatan sukan di Universiti Mexico, Tecnologico de Monterrey, memberitahu CNN percaya bahawa hubungan seksual bermanfaat bagi atlet. "Seks membantu anda merasa santai dan puas secara seksual, mental, dan fizikal," katanya. "Ini menyumbang untuk mengurangkan tahap kegelisahan atlet sebelum perlawanan penting."

Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Sports Medicine And Physical Fitness, para penyelidik memberikan kepada atlet ketahanan dan angkat berat satu siri kepekatan dan ujian atletik selepas hubungan seksual dan mendapati bahawa melakukan hubungan seks lebih awal tidak mengganggu konsentrasi (dengan syarat tidak dilakukan dua jam lebih awal).

Meningkatkan kualiti prestasi sukan dipercayai hanya kesan plasebo

Mengenai kesan psikologi seks terhadap prestasi sukan dan bagaimana ia dapat membantu meningkatkan atau menghancurkan prestasi atletik, penyelidikan ilmiah masih sangat terhad.

Sebaliknya, yang dilaporkan oleh Greatist, meta-analisis dari empat kajian berasingan yang diterbitkan dalam Journal of Sport Medicine menunjukkan bahawa kehadiran atau ketiadaan aktiviti seksual tidak mempunyai kesan penting terhadap prestasi atletik, setelah memeriksa hasil ujian kekuatan badan, kecergasan aerobik, dan VO2 max dalam atlet peserta kajian.

Satu kajian yang dilakukan oleh Dr. Tommy Boone pada tahun 1995, dilaporkan oleh Sex Info Online, yang mengukur prestasi latihan lelaki di treadmill tidak menemukan perbezaan dalam kecergasan aerobik, pemprosesan oksigen, atau skor tekanan produk antara lelaki yang melakukan hubungan seks dua belas jam sebelum pertandingan dan mereka yang tidak berhubungan seks sama sekali. Kajian lain, yang diterbitkan dalam Journal of Sex Research pada tahun 1968, mendapati bahawa lelaki yang telah menjauhkan diri dari seks selama enam hari tidak menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada lelaki yang melakukan hubungan seks pada malam sebelumnya.

Kesimpulannya?

Walaupun penyelidikan saintifik mengenai kesan seks pada prestasi atletik, untuk lebih baik atau lebih buruk, masih sangat terhad (dan beberapa kajian masih relatif kecil), ada satu faktor yang akan mengatasi semua kemungkinan lain ketika datang ke prestasi atlet - pola pikir . Sekiranya seorang atlet berpendapat bahawa seks akan mempengaruhi prestasi sukannya, keprihatinan itu pasti akan tercermin dalam tindakannya.

Menurut jurulatih Olimpik, Mike Young, hasil beberapa kajian sebelumnya mengenai hubungan antara prestasi seks dan sukan disokong oleh sesuatu yang serupa dengan kesan plasebo: Pada dasarnya, jika seks membuat atlet merasa lebih tahan dan bertenaga, hasilnya akan meniru kesannya.

Pengambilan alkohol atau rokok atau kurang tidur dari pesta sepanjang malam, yang kadang-kadang menyertai aktiviti seksual, adalah pemain besar yang boleh mempengaruhi prestasi sukan atlet.

BACA JUGA:

  • Sukan Individu vs Sukan Berpasukan, Mana Yang Lebih Baik?
  • 8 Sukan yang Dapat Melatih Ketangkasan Seks pada Lelaki
  • Mengapa kita tidak perlu bersenam terlalu lama