Kesihatan kulit

Wajah Merah dan Bengkak Selepas Muka, Adakah Biasa? •

Facial adalah salah satu prosedur kecantikan yang popular kerana dianggap berkesan membersihkan kotoran degil di wajah. Malangnya, sebilangan orang mengadu bahawa wajah mereka merah dan bengkak dan menyakitkan selepas wajah. Mengapa muka saya merah selepas muka?

Muka merah selepas muka, adakah ia normal?

Facial adalah salah satu jenis rawatan yang dilakukan untuk membersihkan wajah dari komedo, kotoran, debu, minyak, dan sel kulit mati.

Rawatan ini dijalankan secara berperingkat, bermula dengan pembersihan, pembersihan, urut, penyejatan, pengambilan komedo, dan penggunaan topeng yang disesuaikan dengan keadaan dan keperluan kulit pesakit

Nah, wajah merah selepas wajah berlaku kerana kulit wajah anda meradang kerana pelbagai aktiviti yang telah disebutkan sebelumnya. Ini normal dan secara amnya menjadi lebih baik sendiri dalam 1-2 hari selepas rawatan muka.

Cara mudah mengatasi masalah muka selepas merah

Sekiranya wajah anda berwarna merah selepas wajah, ada beberapa cara mudah untuk mengatasinya. Anda tidak perlu mengeluarkan banyak wang untuk mengatasi keadaan ini, kerana anda dapat mencari bahan-bahannya dengan mudah di sekitar rumah.

Inilah cara mudah untuk mengatasi wajah merah selepas wajah yang boleh anda cuba di rumah:

1. Kompres sejuk

Kompres sejuk dapat membantu mengurangkan pembengkakan, keradangan, dan rasa sakit di wajah selepas wajah. Suhu rendah dapat merangsang saluran darah untuk menyempit, sehingga aliran darah menjadi lebih lambat.

Nah, penurunan aliran darah ini akan menyebabkan pengurangan zat perangsang keradangan yang bergerak ke kawasan muka. Kesannya, kemerahan dan pembengkakan pada wajah akan berkurang.

Tetapi jangan langsung meletakkan ketulan ais pada kulit sensitif ini. Balut dahulu dengan plastik atau kain lap yang nipis dan bersih. Jangan tempelkan kompres terlalu lama, maksimum 10-15 minit untuk memampatkan.

2. Elakkan cahaya matahari langsung

Sebilangan bahan yang digunakan semasa prosedur muka boleh menyebabkan kulit anda menjadi lebih sensitif terhadap pendedahan cahaya matahari. Oleh itu, untuk beberapa waktu, elakkan wajah anda dari cahaya matahari langsung.

Sekiranya terdapat aktiviti yang mengharuskan anda keluar, gunakan sunblock atau pelindung matahari yang mengandungi SPF. Sekiranya perlu, pakai topi dan cermin mata hitam yang lebar untuk melindungi kulit anda daripada terkena cahaya matahari.

3. Gunakan pelembap

Bagi sesetengah orang, wajah boleh menjadikan kulit kering. Itulah sebabnya penting bagi anda untuk menggunakan pelembap setiap hari. Jadi, selain menggunakan pelindung matahari atau pelindung matahari, anda juga mesti menyediakan pelembap di rumah.

Untuk mengurangkan keradangan dan kemerahan, cari pelembap yang mengandungi bahan demam. Anda boleh menyimpan pelembap di dalam peti sejuk (tetapi tidak di dalam pembeku) agar tetap sejuk dan memberikan sensasi sejuk ketika disapukan pada kulit wajah anda.

4. Ambil ubat penahan sakit

Sebagai tambahan kepada pelbagai kaedah yang dinyatakan di atas, anda juga boleh mengambil ubat penahan sakit. Beberapa ubat penghilang rasa sakit di farmasi atau kedai ubat adalah ibuprofen dan acetaminophen.

Kedua-dua ubat ini dapat membantu mengurangkan pembengkakan, kemerahan, dan kesakitan yang mungkin anda alami setelah rawatan muka. Walau bagaimanapun, pastikan anda membaca arahan penggunaan ubat dan dos yang disyorkan sebelum menggunakannya.

Kesan sampingan lain pada muka

Selain wajah merah, terdapat juga beberapa kesan sampingan lain yang mungkin timbul selepas wajah. Tetapi sifatnya sama, yang cenderung ringan, reda dengan cepat, dan jarang menyebabkan komplikasi serius.

Sebilangannya termasuk kulit kering, gatal-gatal pada kulit, kerengsaan, reaksi alergi, dan penampilan jerawat atau jerawat pada wajah. Biasanya kesan sampingan timbul kerana kulit anda tidak sesuai dengan bahan atau peralatan yang digunakan untuk rawatan muka.

Untuk mengelakkan pelbagai kesan sampingan yang tidak diingini, pastikan anda melakukan rawatan muka di tempat yang diuruskan oleh doktor kecantikan atau pakar dermatologi profesional dan berpengalaman. Di samping itu, pastikan juga bahawa klinik kecantikan yang anda pilih mempunyai ahli terapi wajah yang terlatih dan bertauliah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found