Kesihatan Seksual

4 Tanda Ukuran Kondom Anda Tidak Betul

Memilih ukuran kondom yang betul adalah salah satu pertimbangan penting sebelum anda melakukan hubungan seks. Sama seperti memilih seluar, ukuran yang terlalu besar atau terlalu kecil akan menjadikan pemakainya tidak selesa. Begitu juga dalam pemilihan kondom. Sebabnya, menyesuaikan ukuran kondom boleh mempengaruhi kepuasan anda dan pasangan semasa melakukan hubungan seks.

Jadi, adakah ukuran kondom yang anda gunakan betul? Cuba periksa tanda-tanda berikut.

Sekiranya saiz kondom yang anda gunakan tidak sesuai, berikut adalah tanda….

1. Terlalu kecil

Kondom di pasaran sekarang boleh didapati dalam pelbagai saiz. Bermula dari kecil, sederhana hingga besar. Biasanya, kebanyakan produk kondom dibuat dengan ukuran yang lebih panjang daripada ukuran zakar. Rata-rata, panjang zakar lelaki ketika dia tegak adalah sekitar 14-15 cm, sementara panjang kondom akan sedikit meningkat sebanyak 2-3 cm untuk memberi ruang pada zakar dan juga untuk menampung sperma semasa ejakulasi.

Nah, tugas anda adalah mempertimbangkan ukuran yang sesuai dengan zakar anda. Jangan biarkan kondom yang anda beli tidak sesuai; seperti terlalu sempit ketika dipakai, atau terlalu pendek untuk dapat "menutup" semua bahagian zakar anda. Zakar kanan harus boleh dekat dengan pangkal zakar.

Kerana ini dapat menyekat peredaran darah di sekitar zakar, yang seterusnya menyebabkan disfungsi ereksi (mati pucuk). Risiko lain yang mungkin berlaku semasa anda menggunakan kondom yang terlalu kecil adalah terkoyak semasa penggunaan. Akibatnya perkara boleh berlaku yang ingin anda cegah, seperti kehamilan. Lebih teruk lagi, boleh meningkatkan risiko penularan penyakit kelamin.

2. Terlalu besar

Menurut dr. Brian A. Levine, pemimpin Pusat Perubatan Reproduktif di ColoradoMenurut Self, ukuran kondom yang tidak sesuai dengan zakar tidak memberikan manfaat maksimum sebagai alat kontraseptif.

Sekiranya saiz kondom terlalu besar berbanding dengan zakar, kondom akan mudah keluar semasa penembusan. Ini tentunya dapat meningkatkan risiko kehamilan. Risiko lain jika saiz kondom terlalu besar termasuk kondom yang tersisa di dalam vagina pasangan sehingga menyebabkan penyakit kelamin.

Oleh itu, jika kondom anda keluar dengan mudah semasa melakukan persetubuhan, pertimbangkan untuk memilih kondom dengan ukuran yang lebih kecil.

3. Terlalu lama

Perhatikan perbezaan saiz kondom "besar" dan "panjang". Kondom yang terlalu besar atau longgar merujuk kepada diameternya yang melebihi ukuran zakar. Walaupun ukuran kondom yang terlalu panjang merujuk pada selebihnya kondom yang melebihi panjang zakar, sehingga kelihatan seperti digulung.

Sekiranya ini berlaku, lebih baik anda tidak menggunakannya! Sebabnya, semasa ereksi seks akan sukar berlaku dan pada akhirnya anda tidak dapat mencapai orgasme maksimum.

4. Sakit ketika digunakan

Pada dasarnya, kondom yang menyakitkan ketika anda memakainya adalah kerana lebih kecil dari zakar anda. Mungkin ada sebilangan lelaki yang benar-benar memilih kondom dengan saiz yang kecil, tujuannya adalah untuk mendapatkan sensasi yang lebih "menyeronokkan".

Namun tanpa mereka sedari, ini dapat menghalang kemampuan zakar semasa ereksi. Dikutip dari Everyday Health, tinjauan terbaru menyatakan terdapat sekitar 32 peratus lelaki yang mengalami masalah ereksi kerana kondom yang tidak sesuai. Salah satunya disebabkan oleh kesakitan ketika menggunakannya. Sudah tentu anda tidak mahu ini berlaku, bukan?

Jadi bagaimana anda memilih saiz kondom yang betul?

Setelah anda mengetahui tanda-tanda yang dapat dilihat jika ukuran kondom tidak betul, kini persoalan yang timbul ialah: bagaimana saya tahu jika kondom yang saya gunakan adalah ukuran yang tepat?

Jawapannya ialah mencari kondom dengan ukuran yang tepat semasa digunakan; tidak sempit, tidak longgar, tidak terlalu panjang, dan yang paling penting selesa ketika digunakan. Namun, pastikan masih ada sedikit ruang yang tersisa di hujung kondom supaya cecair ejakulasi anda dapat ditampung dengan betul.

Ia memerlukan beberapa kali percubaan sehingga anda menemui ukuran yang sesuai dengan zakar anda. Namun, demi kelancaran semasa persetubuhan, mengapa tidak?

Sebaik-baiknya untuk mengetahui ukuran kondom yang tepat, anda boleh melakukan pengukuran zakar. Ini merangkumi panjang, lebar atau diameter, dan ketebalan. Ingat, lakukan ukuran ketika zakar "tegang" atau tegak, bukan ketika "lembap" kerana anda hanya akan mendapat ukuran minimum.