Penyakit berjangkit

Peraturan Memakai Topeng untuk Kanak-kanak, Bilakah Ia Diperlukan?

Baca semua artikel berita mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

Sebagai ibu bapa, sudah tentu anda ingin memberikan yang terbaik untuk anak-anak anda, terutama di tengah-tengah wabak COVID-19. Salah satu usaha untuk mencegah penularan virus yang menyerang saluran pernafasan adalah dengan menggunakan topeng ketika berada di luar. Jadi, bagaimana dengan peraturan memakai topeng muka untuk kanak-kanak, kapan mereka boleh menggunakannya?

Peraturan untuk memakai topeng untuk kanak-kanak

Pada awal wabak coronavirus ini, CDC mengesyorkan memakai topeng hanya untuk orang yang merasa sakit. Seiring dengan peningkatan jumlah penyebaran, mereka akhirnya meminta orang ramai untuk memakai topeng ketika keluar dari rumah.

Peraturan ini berlaku untuk semua orang, termasuk kanak-kanak. Namun, ramai ibu bapa mungkin tertanya-tanya, pada usia berapa anak harus memakai topeng.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu bapa ketika mereka mahu meletakkan topeng pada anak-anak mereka.

1. Topeng tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah dua tahun

CDC tidak mengesyorkan agar kanak-kanak di bawah umur dua tahun menggunakan topeng muka. Peraturan untuk memakai topeng muka untuk kanak-kanak di bawah usia 1 tahun tidak dikuatkuasakan kerana saluran pernafasannya jauh lebih kecil. Akibatnya ketika bernafas dengan topeng akan menjadi lebih sukar.

Selain itu, penggunaan topeng pada bayi dapat meningkatkan risiko mati lemas. Topeng menjadikan bayi lebih sukar untuk bernafas kerana kurang mendapat udara.

Sementara itu, ketika mereka sukar bernafas, bayi tidak dapat melepaskan topengnya sendiri dan ini dapat membahayakan kesihatan mereka.

Sementara itu, kanak-kanak yang lebih tua mungkin merasa tidak selesa memakai topeng dan lebih menyentuh wajah mereka. Akibatnya, peraturan untuk memakai topeng muka untuk kanak-kanak tidak begitu berkesan.

2. Tidak perlu digunakan di rumah sahaja

Selain tidak dianjurkan untuk anak-anak di bawah dua tahun, peraturan untuk memakai topeng untuk anak-anak lain adalah bahawa mereka tidak perlu digunakan di rumah.

Menurut American Academy of Pediatrics, jika anak itu berada di rumah bersama anggota keluarga biasa yang lain, mereka tidak perlu memakai topeng. Ini tentu saja dengan anggapan mereka tidak terdedah kepada orang yang mungkin positif COVID-19.

Selain itu, topeng tidak perlu digunakan apabila kanak-kanak boleh diberitahu untuk menjauhkan diri dari orang lain dan tidak menyentuh barang yang mungkin tercemar.

3. Pakai topeng semasa pergi ke tempat yang sesak

Salah satu peraturan asas memakai topeng muka untuk kanak-kanak adalah menggunakannya ketika anda dan anak anda pergi ke tempat yang sesak. Umumnya, peraturan ini berlaku di tempat-tempat di mana sukar untuk melaksanakan jarak jauh fizikal, seperti pasar raya, pejabat doktor, atau farmasi.

Sekiranya anda dan anak anda berada di tempat yang tenang dan dapat menjaga jarak sekurang-kurangnya 2-3 meter dari orang lain, tidak perlu memakai topeng. Terutama jika anak dapat mengelakkan permukaan yang mungkin tercemar oleh virus.

Contohnya, anda dan anak anda dapat berjalan-jalan di sekitar rumah dengan menjauhkan diri dari orang lain dan tidak menyentuh perkara yang mungkin terdedah kepada virus.

Inilah cara untuk memecahkan anak-anak yang sering bertengkar semasa kuarantin di rumah

4. Penggunaan topeng untuk kanak-kanak dengan keadaan khas

Salah satu peraturan untuk memakai topeng muka untuk anak-anak yang tidak boleh dilupakan oleh ibu bapa adalah terlebih dahulu melihat keadaan kesihatan mereka, seperti:

  • Topeng N95 untuk kanak-kanak berisiko tinggi atau menderita penyakit autoimun
  • penggunaan topeng pembedahan untuk anggota rumah tangga yang berisiko tinggi
  • langkah standard untuk mencegah COVID-19 untuk kanak-kanak dengan gangguan kognitif dan penyakit pernafasan yang teruk

Pada asasnya, berada di rumah dan membuat permohonan jarak fizikal adalah kaedah terbaik untuk melindungi keluarga anda daripada COVID-19, terutamanya kanak-kanak.

Di samping itu, kanak-kanak yang badannya tidak sihat, seperti demam, batuk, hidung berair atau cirit-birit tidak boleh keluar dari rumah.

Bagaimana membiasakan anak memakai topeng?

Bagi kanak-kanak yang berumur lebih dari dua tahun, mereka sudah boleh menggunakan topeng. Namun, tidak jarang penggunaan 'topeng' ini dianggap menakutkan oleh mereka.

Agar ini tidak berlaku pada anak anda, ada beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk membuat anak mereka ingin memakai topeng, seperti:

  • melihat di cermin bersama anak-anak semasa anda memakai topeng
  • beritahu alasannya mengapa topeng perlu digunakan
  • letakkan topeng pada mainan kegemaran anak sebagai topeng kawan
  • beli topeng dengan corak anak patung atau haiwan kegemaran kanak-kanak
  • Ajak anak-anak membuat topeng sendiri dengan reka bentuk
  • tunjukkan gambar kanak-kanak lain yang memakai topeng
  • amalkan memakai topeng di rumah supaya kanak-kanak membiasakan diri

Sekiranya anda mempunyai anak di bawah usia tiga tahun, ada baiknya anda menjawab soalan mereka dalam bahasa yang difahami oleh anak anda. Contohnya, ketika mereka bertanya tentang alasan memakai topeng, cuba jelaskan bahawa peraturan ini kadang-kadang berlaku ketika mereka sakit. Apabila sembuh, topeng boleh dikeluarkan.

Sementara itu, untuk kanak-kanak berumur lebih dari tiga tahun, anda boleh menumpukan perhatian kepada cara menerangkan mengenai COVID-19 dan kuman. Anda dapat mengetahui bahawa kuman terdapat dalam pelbagai jenis, termasuk baik dan buruk.

Kuman buruk boleh menjadikan badan sakit. Namun, anda tidak tahu apa yang baik atau buruk, jadi kanak-kanak perlu memakai topeng untuk melindungi diri.

Salah satu cabaran yang sukar bagi ibu bapa untuk membuat anak mereka memakai topeng adalah bahawa anak merasa berbeza atau menganggap mereka sakit. Namun, semakin banyak orang yang menggunakan topeng, anak akan terbiasa dengan kebiasaan dan tidak merasa aneh.

Bahan topeng muka untuk kanak-kanak

Sebenarnya, topeng buatan sendiri atau topeng kain yang biasa digunakan oleh banyak orang juga boleh digunakan oleh anak-anak. Namun, satu perkara yang perlu diingat mengenai penggunaan topeng pada kanak-kanak adalah bahawa mereka selesa dan sesuai untuk menutup mulut dan hidung.

Topeng yang diperbuat daripada elastik dengan ukuran yang tepat biasanya lebih sesuai untuk kanak-kanak. Oleh itu, cubalah mencari jenis dan ukuran topeng yang sesuai untuk kanak-kanak supaya mereka tetap selesa semasa menggunakannya.

Peraturan untuk memakai topeng untuk kanak-kanak sebenarnya tidak cukup sukar. Anda hanya perlu memperhatikan sama ada anak berasa selesa ketika menggunakannya.

Selain itu, penggunaan topeng juga perlu disertai dengan usaha untuk mencegah penularan COVID-19, seperti menjaga kebersihan dan kesihatan diri.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌