Kesihatan mental

Erotomania, kepercayaan bahawa seseorang disayangi walaupun ia adalah gangguan psikologi

Semasa anda jatuh cinta, anda mungkin merasa bahagia, seperti bunga. Terutama apabila anda merasa sangat disayangi atau dipuja oleh seseorang yang anda juga cintai. Namun, tunggu sebentar, adakah itu benar-benar fakta, hanya geer (gede rasa alias terlalu yakin) sendirian, atau telah mengalami gangguan psikologi? Hati-hati, ini boleh menjadi tanda sindrom erotomania. Mari kita ketahui lebih lanjut mengenai gangguan psikologi ini. '

Apa itu sindrom erotomania?

Sindrom Erotomania adalah gangguan psikologi yang jarang berlaku yang menyebabkan penderita percaya bahawa seseorang benar-benar mencintai mereka, padahal sebenarnya mereka tidak. Penyakit mental yang jarang berlaku ini juga mempunyai nama lain, iaitu sindrom De Clérambault.

Orang yang mempunyai gangguan jenis ini biasanya mempunyai ciri-ciri tersendiri. Majoriti penderita adalah wanita yang kelihatan kurang menarik, suka menarik diri dari persekitaran dan bersendirian, dan jarang mengalami hubungan seksual.

Kebalikan dari penderita, idola hatinya, biasanya adalah orang yang mempunyai kedudukan tinggi dalam masyarakat, seperti selebriti, tokoh terkenal yang kaya, atau mempunyai kedudukan sosial yang tinggi. Lebih teruk lagi, mereka kadang-kadang percaya bahawa orang asing yang baru mereka temui jatuh cinta dengan mereka.

Walaupun kebanyakan penghidapnya adalah wanita, lelaki tidak terkecuali daripada gangguan ini. Sekiranya gangguan ini terjadi pada lelaki, biasanya dapat terjadi tindakan yang lebih agresif, hingga keganasan.

Kesimpulannya, gangguan erotomania boleh menyebabkan khayalan dan tingkah laku manik atau keadaan fizikal dan mental yang sangat teruja, yang kadang-kadang membawa kepada tingkah laku yang tidak rasional.

Tanda-tanda bahawa orang mempunyai sindrom erotomania

Masih normal untuk mengesyaki seseorang menyukai anda. Sekiranya anda mengalami ini, itu tidak bermakna anda mesti mengalami gangguan psikologi.

Terdapat beberapa petunjuk yang mesti dipenuhi sebelum seseorang didiagnosis dengan gangguan psikologi ini. Tanda-tanda seseorang disyaki menghidap sindrom erotomania adalah:

 • Penderita merasakan bahawa pujaan itu mencintainya dan menginginkannya.
 • Idola biasanya mempunyai status yang lebih tinggi, misalnya selebriti, bosnya di tempat kerja, atasan, atau seseorang yang dikagumi oleh banyak orang.
 • Penghidapnya menganggap bahawa pujaan hati itu jatuh cinta kepadanya terlebih dahulu.
 • Penderita menganggap bahawa pujaan hati juga yang pertama menghampirinya.
 • Orang lain melihat tindakan dan tindak tanduk mereka seperti biasa, tetapi orang-orang erotomania melihatnya sebagai bukti cinta.
 • Merasakan banyak alasan untuk membenarkan bahawa idola itu sangat menyukainya.
 • Keadaan ini boleh bertahan dalam jangka masa yang panjang, bukan hanya seminggu atau sebulan. Walau bagaimanapun, ia juga boleh menjadi sangat pendek tetapi gejalanya melampau, seperti menguntit (mengejar), berbohong, memanipulasi, dan melakukan keganasan.
 • Sekiranya orang yang dianggap mencintainya adalah selebriti, maka dia akan sentiasa mencari maklumat di internet, menghantar surat atau hadiah. Ini menjadikan penghidap erotonia kehilangan minat terhadap aktiviti lain.

Sindrom Erotomania juga boleh dicirikan oleh gejala fizikal yang serupa dengan gangguan bipolar, skizofrenia, dan gangguan skizoaffective, termasuk:

 • Pada masa-masa tertentu merasa sangat teruja, untuk melakukan lebih banyak aktiviti daripada orang lain.
 • Kesukaran tidur.
 • Berbual banyak perkara dalam masa yang singkat, mungkin juga membohongi orang yang dianggap mencintainya.

Gejala fizikal ini biasanya muncul secara tiba-tiba dan berlangsung dalam masa yang singkat. Perubahannya sangat jelas, memandangkan pada umumnya orang dengan sindrom De Clérambault adalah penyendiri.

Apa yang menyebabkan sindrom erotomania?

Punca sebenar erotomania tidak diketahui. Namun, kajian ini melihat berbagai kes yang telah terjadi, salah satunya adalah Robert Hoskins pada tahun 1995.

Honskins percaya bahawa Madonna mencintainya dan percaya penyanyi terkenal itu ditakdirkan untuk menjadi pasangan hidupnya. Ini menjadikan Honskins obsesif dan mengekori Madonna secara diam-diam dengan memanjat pagar rumahnya beberapa kali.

Kemudian pada tahun 2016, kes erotomania juga berlaku pada wanita berusia 50 tahun. Wanita ini berunding dengan ahli psikologi dan melaporkan bahawa bosnya jatuh cinta padanya, dan dia percaya bahawa suaminya berusaha menyekat perasaannya. Setelah disiasat, ini tidak sesuai dengan apa yang dilaporkan wanita itu.

Dalam kebanyakan kes, erotomania sering dikaitkan dengan gangguan bipolar, gangguan mental yang menyebabkan seseorang mengalami perubahan mood yang melampau. Penderita akan mengalami episod hipomania, kemurungan, dan mania.

Penyakit mental lain yang dihidapi oleh sindrom erotomania adalah gangguan kecemasan, ketagihan dadah atau alkoholisme, gangguan makan seperti bulimia atau anoreksia, dan gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD).

Jadi, apakah rawatan untuk sindrom erotomania?

Sindrom De Clérambault boleh menyebabkan seseorang berkelakuan secara kompulsif dan agresif. Dalam beberapa kes, tingkah laku ini menyebabkan penderita bersentuhan dengan penegak hukum karena menguntit atau melakukan gangguan. Sebenarnya, ia juga boleh mencederakan atau menyebabkan kematian pada dirinya sendiri atau orang lain.

Supaya kesan buruk gangguan psikologi ini dapat dielakkan, penghidapnya perlu mendapatkan rawatan. Rawatan akan disesuaikan dengan gejala yang dialami. Secara amnya, rawatan difokuskan pada pengurusan gejala khayalan dan psikosis.

Psikiatri boleh bekerjasama rapat dengan psikologi, psikiatri, atau ahli terapi dalam merawat pesakit. Ubat yang paling kerap diresepkan yang cukup berkesan untuk menekan gejala adalah antipsikotik klasik seperti pimozide.

Sekiranya kurang berkesan, ubat lain mungkin diresepkan, seperti olanzapine, risperidone, dan clozapine. Penggunaan ubat-ubatan ini biasanya perlu digabungkan dengan psikoterapi, seperti terapi tingkah laku dan kognitif dan kaunseling rutin.

Sekiranya sindrom erotomania berlaku bersama gangguan mental yang lain, pesakit mungkin perlu menjalani rawatan kombinasi.