Kesihatan wanita

5 Kemungkinan Penyebab Haid Tidak Teratur Setiap Bulan

Haid normal akan berlaku secara berkala setiap bulan. Walaupun mungkin jatuh pada tarikh yang berbeza, rutinnya tidak pernah dilewatkan setiap bulan. Sebaliknya, anda mungkin tidak mempunyai tempoh selama satu atau dua bulan, dan hanya mendapatkannya pada bulan berikutnya. Sebenarnya, apa penyebab haid tidak teratur ini?

Apakah penyebab haid tidak teratur?

Kitaran haid normal dikira dari hari pertama haid selesai sehingga haid pada bulan berikutnya. Dengan kata lain, kitaran haid yang normal akan berlangsung selama 25-38 hari. Sekiranya lebih dari itu, tempoh anda dikategorikan sebagai tidak teratur.

Terdapat pelbagai kemungkinan penyebab keadaan ini, termasuk:

1. Tekanan

Dengan tekanan boleh menyebabkan kadar hormon kortisol dalam tubuh meningkat, yang secara tidak langsung akan mempengaruhi pengeluaran hormon pembiakan yang mengatur kitaran haid. Kesannya, proses melepaskan telur (ovulasi) tidak normal yang menyebabkan gangguan pada kitaran haid anda.

2. Penggunaan alat kontraseptif

Kontraseptif, sama ada dalam bentuk pil oral atau pil kontraseptif (IUD), berisiko menyebabkan haid tidak teratur. Sebelum memutuskan untuk menggunakan jenis kontrasepsi, anda mungkin harus mengetahui terlebih dahulu apa kelebihan dan kekurangan kontraseptif.

Nah, salah satu kesan sampingannya ialah merosakkan kitaran haid anda. Ini kerana alat kontraseptif mengganggu kestabilan hormon pembiakan dalam badan. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda sekiranya anda merasa terganggu oleh keadaan ini.

3. Perubahan berat badan secara drastik

Tanpa menyedarinya, perubahan berat badan yang melampau - sama ada berkurang atau bahkan meningkat - boleh mengganggu kerja hormon pembiakan dalam badan. Sebagai contoh, penurunan berat badan yang drastik akan menyukarkan tubuh menghasilkan hormon estrogen yang cukup yang berguna dalam proses ovulasi.

Walaupun kenaikan berat badan mengakibatkan peningkatan tahap estrogen yang mempengaruhi kitaran haid anda, jelas Angela Chaudhari, MD, pakar sakit puan di Northwestern Memorial Hospital di Amerika Syarikat.

4. Pra-menopaus

Sebelum benar-benar memasuki menopaus, anda akan melalui tempoh peralihan yang dikenali sebagai pra-menopaus. Walaupun mungkin terjadi lebih awal, tetapi kebanyakan wanita mendapat tempoh ini ketika memasuki usia 40 tahun.

Biasanya, jangka masa pra-menopaus berlangsung adalah empat hingga lapan tahun. Selama ini, anda akan mengalami pelbagai gejala yang berkaitan dengan menopaus. Salah satunya berubah dalam kitaran haid, kerana tahap estrogen yang tidak menentu di dalam badan.

5. Mempunyai PCOS

PCOS atau Sindrom Ovari Polikistik adalah gangguan pembiakan yang disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon di dalam badan.

Wanita dengan PCOS biasanya mempunyai tahap hormon seks yang tidak seimbang (estrogen dan progesteron), androgen berlebihan atau hormon seks lelaki, dan mempunyai sista kecil pada ovari mereka.

Semua perkara ini kemudian mengganggu proses ovulasi sehingga mengganggu kitaran haid. Anda boleh mempunyai haid dua kali sebulan, atau bahkan tidak mendapat haid selama beberapa bulan.