Kecergasan

5 Manfaat Mendaki Tangga untuk Kesihatan yang Anda Tidak Perlu Lupa

Ramai orang lebih suka menaiki eskalator daripada tangga. Memang betul, menaiki eskalator atau lif lebih praktikal, menjimatkan masa, tentu saja ia juga tidak menghabiskan banyak tenaga. Tetapi di sebalik semua itu, menaiki tangga sebenarnya memberikan banyak faedah yang tidak boleh anda lepaskan. Betul, apa faedah menaiki tangga untuk kesihatan? Ayuh, ketahui melalui tinjauan berikut!

Pelbagai faedah menaiki tangga untuk kesihatan

Tahukah anda bahawa sekarang terdapat banyak kemudahan awam yang menyediakan akses tangga, walaupun sudah ada eskalator atau lif? Sudah tentu, ini tidak dilakukan tanpa alasan. Ini kerana banyak orang telah menyedari dan merasakan faedah memanjat tangga untuk kesihatan.

Pakar dari Universiti McMaster juga menyokong perkara ini. Mereka menyatakan kepada Men's Health bahawa menaiki tangga dapat menjadi pilihan senaman yang bagus bagi anda yang tidak mempunyai banyak masa untuk pergi ke gimnasium.

Nah, berikut adalah beberapa kelebihan memanjat tangga yang tidak boleh anda lepaskan.

1. Membakar kalori

Satu kajian menunjukkan bahawa kebiasaan menaiki tangga dapat membakar lebih banyak kalori per minit daripada berjoging. Pakar perhatikan bahawa menaiki tangga boleh memakan kalori 8 hingga 9 kali lebih banyak daripada duduk dan 7 kali lebih banyak kalori daripada menaiki lif.

Anda mungkin berfikir bahawa faedah memanjat tangga hanya diperoleh semasa anda memanjatnya. Oleh itu, semasa anda turun, badan sama sekali tidak akan membakar kalori. Tetapi sebenarnya, anggapan ini salah.

Setiap langkah menaik atau turun dapat membakar kalori. Cuma, kalori yang dibakar akan menjadi lebih cepat dan cepat ketika naik berbanding ketika anda turun. Ini kerana tekanan yang diberikan oleh badan ketika mendaki tentunya akan lebih besar daripada ketika menuruni tangga.

Setiap 10 langkah naik akan membakar 1 kalori, begitu juga ketika anda menuruni tangga. Perbezaannya adalah, setiap kali anda berjaya menuruni tangga, anda akan membakar 0,05 kalori di dalam badan anda. Jadi, setiap 20 anak tangga akan membakar 1 kalori dalam badan.

Bagi anda yang mempunyai masalah dengan berat badan berlebihan atau gemuk, tentu sukar untuk mencari jenis senaman yang sesuai untuk anda. Nah, cubalah membiasakan diri menaiki tangga untuk membantu mengurangkan berat badan. Semakin anda naik dan turun tangga, semakin banyak kalori yang dibakar oleh badan anda. Kesannya, semakin banyak berat badan anda dapat turun.

2. Menurunkan risiko strok

Salah satu kelebihan memanjat tangga yang tidak kalah luar biasa adalah mengurangkan risiko strok. Ini dibuktikan oleh pakar dari Harvard Alumni Health Study yang telah meneliti lebih dari 11,000 lelaki.

Hasilnya, sebanyak 29 persen lelaki mengalami penurunan risiko stroke jangka panjang setelah terbiasa menaiki tangga 3 hingga 5 kali seminggu. Adakah anda mahu membuktikannya juga?

3. Sihat jantung

Pelbagai kajian membuktikan bahawa kebiasaan menaiki tangga bermanfaat untuk kesihatan jantung. Sebabnya, menaiki tangga dapat meningkatkan kesihatan jantung dan paru-paru, sehingga meningkatkan aliran darah yang membawa oksigen ke jantung. Kesannya, jantung anda akan lebih sihat dan terhindar dari risiko penyakit jantung.

Kecergasan kardiorespirasi boleh mempengaruhi jangka hayat seseorang. Sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Circulation pada tahun 2015 mengungkapkan bahawa kebiasaan memanjat tangga dapat mengurangi risiko kematian sebanyak 38 persen. Apabila ditambah dengan senaman aerobik, ini dapat memperpanjang umur anda hingga tiga tahun. Hebat, bukan?

4. Menguatkan otot

Semasa anda menaiki tangga, sistem rangka dan otot di seluruh badan aktif. Bermula dari otot kaki, otot lengan, hingga otot belakang. Semakin banyak pergerakan tulang dan otot, maka ini akan bermanfaat untuk mengurangkan risiko kehilangan tulang atau osteoporosis.

Pada masa yang sama, sistem metabolisme badan akan meningkat sehingga lebih banyak kalori akan dibakar. Ini akan menjadikan anda menurunkan berat badan secara perlahan bersama dengan membakar kalori semasa menaiki tangga.

Selain itu, kelebihan memanjat tangga juga dapat dirasakan oleh penghidap diabetes. Sebabnya ialah pergerakan otot rangka berguna untuk mengawal gula darah agar lebih stabil. Oleh itu, gula darah tidak akan naik dengan cepat dan menjadikan pesakit diabetes lebih sihat.

5. Melawan kemalasan

Memasuki era semua kepraktisan menjadikan orang malas untuk bergerak. Itulah sebabnya sekarang semakin banyak orang dewasa, bahkan kanak-kanak, terdedah kepada kegemukan kerana kurangnya aktiviti fizikal.

Oleh itu, kebiasaan memanjat tangga adalah cara mudah yang dapat mengeluarkan anda dari kebiasaan buruk ini. Mulai sekarang, cubalah naik tangga dan bukannya lif ketika berada di pejabat atau pusat membeli-belah. Dengan menaiki tangga secara teratur, anda dapat menjalani kehidupan yang lebih sihat tanpa perlu menghabiskan banyak masa dengan pergi ke gim, bukan?