Kehamilan

Pitocin, ubat yang paling kerap diberikan untuk induksi buruh

Sekiranya anda belum menunjukkan tanda-tanda melahirkan walaupun tiba waktunya, doktor anda mungkin memerintahkan induksi persalinan. Walaupun induksi buruh dapat dilakukan dengan pelbagai cara, kaedah pemberian ubat Pitogin atau Pitocin dengan infus adalah yang paling popular.

Kelas ubat: Oksitosin.

Kandungan ubat: Hormon oksitosin sintetik (oksitosin sintetik).

Apa itu Pitogin?

Pitogin atau Pitocin adalah ubat cair yang mengandungi hormon sintetik atau tiruan oksitosin. Oxytocin adalah hormon yang dihasilkan oleh badan secara semula jadi untuk memicu rahim berkontrak.

Fungsi ubat Pitogin adalah untuk mendorong persalinan dan mengawal pendarahan setelah melahirkan. Sebagai ubat induksi tenaga kerja, Pitocin sering digunakan oleh doktor ketika kontraksi rahim masih terlalu lemah atau proses kelahiran tidak berkembang secara normal.

Bukan hanya itu, penggunaan ubat Pitogin lain adalah untuk merangsang kontraksi rahim pada wanita yang terancam keguguran atau keguguran.

Sebagai tambahan kepada alasan di atas, induksi buruh dengan Pitocin juga mungkin dilakukan oleh doktor semasa kehamilan dengan keadaan tertentu. Berikut adalah beberapa syarat yang dimaksudkan.

 • Usia kehamilan menghampiri 42 minggu, tetapi tidak ada kontraksi yang berlaku.
 • Kantung ketuban telah pecah tetapi anda tidak mengalami kontraksi.
 • Anda mempunyai keadaan perubatan yang membahayakan anda dan bayi anda, seperti preeklamsia atau diabetes kehamilan.

Dalam keadaan di atas, kebaikan Pitogin adalah mempercepat dan mempermudah proses kelahiran. Bagi pendarahan selepas melahirkan, doktor menggunakan Pitocin untuk mengawal pendarahan.

Penyediaan dan dos ubat Pitogin

Ubat Pitogin boleh didapati dalam bentuk suntikan cecair yang dibungkus dalam ampul. Setiap ampul mengandungi 1 mililiter (mL), yang mengandungi 10 UI / mL oksitosin.

Ubat ini boleh disuntik oleh doktor atau jururawat ke otot atau melalui IV ke urat.

Semasa pemberian ubat, jururawat akan memantau pengecutan rahim dan tanda-tanda vital anda, serta kadar jantung janin. Ini akan membantu doktor anda menentukan berapa lama anda memerlukan ubat suntikan ini.

Dos Pitocin boleh berbeza-beza bergantung pada penggunaannya. Berikut ini adalah dos Pitogin mengikut penggunaannya, serta peraturan penggunaannya.

Aruhan buruh

Untuk induksi buruh, satu ampul ubat mengandungi 10 IU oksitosin dicampur dengan 1,000 mL natrium klorida 0,9%. Botol yang mengandungi larutan campuran ini harus dibalikkan sekurang-kurangnya sekali sebelum digunakan untuk membolehkannya bercampur dengan betul.

Dos awal ubat ini tidak boleh melebihi 1-4 milliunits / minit atau 2-8 tetes / minit. Dos boleh dinaikkan tidak lebih dari 1-2 milliunits / minit atau 2-4 tetes / minit, sehingga corak kontraksi yang konsisten dengan persalinan normal berlaku.

Dalam keadaan ini, kadar infus dapat disesuaikan atau dikurangkan mengikut keperluan. Dos maksimum ialah 20 milliunits / minit atau 40 tetes / minit.

Penyerapan ubat ini harus dihentikan segera sekiranya terdapat kontraksi rahim yang berlebihan atau gangguan janin. Sekiranya kontraksi biasa tidak berlaku setelah penyerapan 500 mL (5 unit), ubat juga harus dihentikan.

Walau bagaimanapun, dos yang sama dapat diulang pada keesokan harinya.

Pendarahan selepas bersalin

Untuk mengawal pendarahan selepas bersalin, campuran Pitocin dan sodium chloride seperti di atas diberikan dalam 5-10 unit dengan suntikan intravena lambat atau suntikan intramuskular.

Kesan sampingan Pitogin

Seperti kebanyakan ubat lain, Pitocin juga berpotensi berbahaya jika tidak diberikan dan dipantau dengan betul. Salah satu bahaya yang mungkin timbul adalah hiperstimulasi atau keadaan ketika kontraksi rahim berlaku secara berlebihan.

Pusat Bantuan Kecederaan Kelahiran mengatakan ini boleh menyebabkan kesakitan yang besar bagi ibu dan berisiko pecah rahim, pendarahan selepas bersalin, dan luka serviks atau vagina.

Pada bayi, keadaan ini dapat memberi tekanan kepada bayi, degupan jantung bayi tidak teratur, kerosakan otak pada bayi, dan kematian janin.

Selain itu, ubat ini mungkin tidak berjaya merangsang pengecutan rahim pada beberapa ibu. Dalam keadaan ini, pembedahan caesar mungkin disyorkan oleh doktor untuk melahirkan bayi.

Sebagai tambahan kepada risiko di atas, terdapat beberapa kesan sampingan lain dari ubat Pitocin. Berikut adalah beberapa kemungkinan kesan sampingan Pitogin.

 • Sakit kepala yang teruk.
 • Pening dan muntah.
 • Penglihatan kabur.
 • Kekeliruan atau rasa lemah dan tidak stabil.
 • Pendarahan selepas bersalin yang berlebihan.
 • Denyutan jantung tidak teratur atau cepat.
 • Kejang.
 • Masalah pernafasan.
 • Bengkak atau pengumpulan cecair di dalam badan.

Walau bagaimanapun, tidak semua ibu akan mengalami kesan sampingan ini. Sekiranya anda mengalami kesan sampingan di atas atau bimbang tentang gejala tertentu, anda harus segera memberitahu doktor anda.

Adakah Pitogin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Tidak ada penyelidikan yang mencukupi mengenai risiko penggunaan ubat jenama ini pada wanita hamil dan menyusui.

Setakat ini, kajian mengenai kesan perubatan Pitocin pada haiwan belum dilakukan. Namun, berdasarkan laporan tentang penggunaan obat serta sifat dan struktur kimia di dalamnya, ubat ini tidak diharapkan dapat menimbulkan risiko kelainan janin ketika digunakan seperti yang ditunjukkan.

Namun, setakat ini tidak ada petunjuk perubatan yang memerlukan penggunaan Pitocin pada trimester pertama kehamilan, kecuali untuk tujuan pengguguran.

Selain itu, ubat ini juga cukup selamat untuk ibu menyusu. Sebenarnya, ubat ini dikatakan dapat menolong ibu yang mengalami kesukaran untuk menyusui, kerana oxytocin adalah hormon yang berperanan dalam penghasilan susu.

Walau bagaimanapun, setakat ini, kesan oksitosin untuk mengatasi masalah penyusuan susu ibu belum terbukti dengan jelas.

Interaksi ubat Pitogin dengan ubat lain

Beritahu doktor anda mengenai sebarang ubat yang anda ambil sebelum mengambil ubat ini. Ini kerana ubat Pitocin dapat berinteraksi dengan ubat lain, yang boleh membahayakan keadaan anda.

Berikut adalah beberapa ubat yang boleh berinteraksi dengan Pitocin.

 • Anestetik sikopropana, yang boleh meningkatkan risiko aritmia.
 • Ubat vasokonstriktor bersamaan dengan anestetik blok caudal meningkatkan risiko hipertensi teruk jika oxytocin diberikan dalam 3-6 jam.
 • Chlorpromazine melalui infusi, yang meningkatkan risiko peningkatan tekanan darah.
 • Prostaglandin, mengurangkan kesan oksitosin.

Mungkin ada ubat lain yang boleh berinteraksi dengan ubat ini. Untuk mengetahui lebih banyak maklumat, anda boleh berjumpa doktor.

//wp.hellosehat.com/obat-suplemen/syntocinon/