Kesihatan Otak dan Saraf

Apakah faedah Citicoline untuk penyakit strok? •

Mendengar istilah strok mungkin sudah biasa di telinga anda. Strok adalah sindrom yang disebabkan oleh gangguan peredaran darah serebrum yang berlaku secara akut dan dicirikan oleh gangguan pada saraf. Strok adalah penyebab kecacatan nombor satu di dunia dan penyebab kematian ketiga di dunia.

Pelbagai rawatan dijalankan untuk mengelakkan gejala menjadi semakin teruk. Salah satu ubat yang sering digunakan pada pesakit strok adalah citicoline.

Kenali citicoline

Citicoline (cytidine-5′-diphosphocholine atau CDP-kolinadalah sebatian yang ditemui oleh Kennedy pada tahun 1956. Sebatian tersebut mengandungi 2 molekul penting, iaitu sitidin dan kolin, yang merupakan komponen salah satu penyusun membran sel.

Ubat citicoline telah banyak dikaji dan mempunyai manfaat untuk kesihatan otak. Ubat ini berfungsi untuk mencegah kerosakan otak (neuroproteksi) dan membantu pembentukan membran sel di otak (neuroprotection).neurorepair). Kerana fungsi citicoline sebagai neuroprotection dan neurorepair, ubat tersebut sering diberikan kepada pesakit strok. Walau bagaimanapun, masih ada perdebatan antara faedah penting menggunakan citicoline.

Adakah citicoline selamat untuk pesakit strok?

Citicoline masih menjadi ubat yang diperdebatkan sama ada ia benar-benar bermanfaat untuk strok. Pelbagai kajian telah dilakukan untuk menguji kesan citicoline. Penyelidikan yang telah dilakukan menunjukkan bahawa citicoline selamat digunakan untuk penderita strok.

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Stroke and Cerebrovascular Disease, penggunaan citicoline untuk merawat strok dibenarkan dan mungkin bermanfaat dalam mengurangkan keparahan strok. Walau bagaimanapun, rawatan strok asas sahaja, seperti rawatan strok iskemia menggunakan trombolisis masih lebih baik daripada penggunaan sitikolin sahaja.

Penyelidikan yang dilakukan oleh International Citicoline Trial on Acute Stroke (ICTUS) menunjukkan bahawa penggunaan citicoline tidak memberikan hasil yang bermanfaat bagi pesakit yang telah mengalami strok. Dari hasil kajian ini, timbul keraguan sama ada citicoline sebenarnya harus digunakan untuk pesakit strok atau tidak. Namun, harus diingat bahawa dalam kajian ICTUS, sasaran penelitian adalah pesakit dengan stroke iskemia akut.

Walaupun penelitian ini memberikan hasil yang tidak mendukung penggunaan citicoline pada pasien dengan stroke iskemia akut, ternyata penggunaan citicoline cukup untuk memberikan hasil yang baik pada pasien stroke tua dan pada pasien yang tidak menerima terapi trombolisis.

Apakah faedah citicoline untuk pesakit strok?

Walaupun ada kajian yang mengatakan bahawa citicoline tidak begitu bermanfaat untuk stroke iskemia akut, ternyata citicoline dapat meningkatkan penurunan kognitif setelah strok. Salah satu kajian yang melihat kegunaan citicoline adalah kajian yang dilakukan oleh Alvarez-Sabin dan rakan-rakannya.

Berdasarkan hasil kajian ini, didapati bahawa penggunaan citicoline selama 12 bulan pada pesakit yang mengalami strok iskemia untuk pertama kalinya terbukti selamat dan berkesan dalam meningkatkan penurunan daya berfikir setelah strok.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found