Kesihatan kulit

6 Cara Kuat untuk Mengeringkan Kuku Kuku Dengan Cepat

Menggunakan cat kuku memang boleh menjadikan kuku anda kelihatan lebih cantik. Hari ini, terdapat banyak produk cat kuku yang boleh anda gunakan dengan mudah di rumah. Namun, saat yang membuat anda agak rumit ketika menggunakan cat kuku adalah saat anda menunggu cat kuku kering. Kadang-kadang, ini menghalang anda untuk meneruskan kerja lain. Sebenarnya, ada cara untuk mengeringkan cat kuku dengan cepat tanpa membuang banyak masa.

Petua untuk mengeringkan cat kuku

1. Menggunakan pengering rambut

Sumber: Sangbe

Sebilangan besar salun sering menggunakan pengering rambut sebagai alat untuk mengeringkan cat kuku anda dengan cepat. Anda juga boleh melakukan perkara yang sama jika anda menggunakan cat kuku di rumah supaya cepat kering.

Namun, perlu diingat, ya, tetapkan pengering rambut untuk melepaskan udara sejuk, tidak panas. Sekiranya anda menggunakan suhu yang sedikit hangat, seperti biasa untuk mengeringkan rambut, ini akan menyukarkan pencampuran kuku.

Pertama sekali, anda pertama kali menggunakan cat kuku pada satu tangan. Kemudian, keringkan menggunakan pengering rambut. Kemudian, anda boleh mengecat semula kuku pada jari yang lain dan mengeringkannya semula.

2. Pakai lapisan atas yang cepat kering

Lapisan atas adalah penutup atau pelindung agar cat kuku tahan lebih lama. Nah, cuba pilih jenis kot atas yang cepat kering.

Biasanya, anda boleh membelinya di laman web produk kecantikan dan ada label yang menjawab soalan anda. Nah, selain membantu proses pengeringan, cat kuku lapisan atas juga memberikan kilauan pada kuku anda dan mencegah kecacatan pada cat kuku anda.

3. Mencelupkan ke dalam air sejuk

Walaupun petua ini sebenarnya memerlukan lebih banyak usaha ketika menggunakan cat kuku, pastinya tidak ada salahnya mencuba, bukan?

Sebelum mengecat kuku, ambil mangkuk kecil dan isi dengan air paip sejuk. Sekiranya tidak mencukupi, anda boleh menambah 1-2 ketulan ais dan meletakkan mangkuk di dekat anda.

Setelah berjaya mengecat kuku, tunggu selama 2 minit dan kemudian masukkan jari anda ke dalam mangkuk selama 5 minit. Air sejuk akan membantu anda menguatkan cat kuku anda.

4. Minyak bayi

Selain membersihkan komedo, minyak bayi juga berkesan sebagai cara mengeringkan cat kuku dengan cepat. Bukan hanya minyak bayi, anda juga boleh menggunakan minyak zaitun untuk membantu proses ini.

  • Cuba tuangkan minyak yang ingin anda gunakan ke dalam botol atau bekas penitis untuk memudahkan anda mengukur.
  • Setelah selesai mengecat kuku, letakkan 1-2 tetes pada setiap kuku
  • Tunggu 1-2 minit.

Apabila anda dapat melihat manik-manik di kuku anda, lap minyak dengan tuala kertas. Biasanya, kaedah ini sangat berkesan, terutama pada cat kuku yang kurang padat.

5. Gunakan pengilat cahaya

Alternatif lain untuk menjadikan cat kuku anda cepat kering adalah dengan tidak mengecatnya terlalu tebal. Cuba sapukan cat kuku pada kuku dengan ringan. Setelah kering, anda boleh cat lapisan baru di atas.

Selain pengeringan dengan cepat, kaedah ini juga menjadikan cat kuku anda kelihatan lebih sekata daripada mengecatnya dua atau tiga lapisan pada satu masa.

6. Menggunakan titisan pengeringan

Tidak seperti lapisan atas, pengeringan hanya berfungsi untuk mempercepat proses pengeringan pada cat kuku anda. Berdasarkan minyak, cecair ini menyatu dengan kutikula kuku anda. Perlu diingat bahawa titisan pengeringan hanya mengeringkan cat kuku di bahagian atas.

Oleh itu, diperlukan sekitar 2-3 minit untuk memastikan cat kuku anda kering sepenuhnya.

Pada dasarnya, cara mengeringkan cat kuku dengan cepat juga memerlukan kesabaran kerana tidak memberikan hasil yang sangat cepat. Oleh itu, untuk hasil yang lebih baik, cubalah terus menunggu beberapa minit agar cat kuku anda kering sepenuhnya.