Corak Tidur Sihat

Impian Lucid Dapat Diwujudkan Dengan Teknik Ini

Mimpi yang jernih adalah saat ketika anda menyedari bahawa anda sebenarnya sedang bermimpi kerana anda merasakan sesuatu yang ganjil tentang suasana ketika itu. Contohnya, anda menyedari sensasi di sekeliling anda ketika anda terbang bebas di langit lengkap dengan sepasang sayap putih yang mengagumkan. Anda sedar ini hanyalah mimpi, kerana anda tidak boleh terbang - apalagi mempunyai sayap.

Jangan bimbang, fenomena menyedari mimpi agak biasa. Mimpi yang jernih malah membolehkan anda mengawal apa yang berlaku dalam mimpi itu. Inilah sebab mengapa banyak orang ingin mengalami impian yang jernih, tergoda oleh daya tarik untuk melakukan perkara yang tidak dapat mereka lakukan dalam kehidupan nyata. Berminat untuk mengalami impian yang jelas?

Bagaimana anda mendapat impian yang jelas?

1. Anda harus lebih peka dengan persekitaran anda sepanjang hari

Keupayaan untuk membezakan antara fantasi dan realiti adalah langkah pertama untuk mencapai impian yang jelas. Kerana impian bukanlah sesuatu yang konsisten. Oleh itu, dengan menyedari ketidakkonsistenan anda dapat mengetahui bahawa anda benar-benar bermimpi.

Untuk benar-benar terjaga dalam mimpi, anda mesti lebih peka dan peka dengan persekitaran anda semasa anda terjaga. Lebih berhati-hati dengan apa yang berlaku di persekitaran anda semasa melakukan aktiviti. Dalam buku Exploring the World of Lucid Dreamingoleh Stephen Laberge dan Howard Rheingold, anda boleh melatihnya dalam 8 langkah berikut:

  1. lihat: perhatikan apa yang anda lihat dengan lebih jelas dan terperinci. Contohnya, bentuk, warna, dimensi, pergerakan, untuk memperincikan tekstur
  2. Dengar: Fahami apa yang anda dengar dari nada, intonasi, kelantangan, penekanan, hingga pelbagai bunyi.
  3. Rasa: Ketahui apa yang anda sentuh, seperti apa teksturnya - sama ada lembut, kasar, kering, melekit, atau basah. Juga, perhatikan apa yang dirasakan oleh badan anda sekarang, sama ada letih, gembira, sakit dan sebagainya.
  4. Rasa: Kenali apa yang anda rasakan dari pelbagai jenis makanan - sama ada manis, masam, masin, pahit, atau hambar. Huraikan dengan jelas rasa masing-masing.
  5. Bau: Berhati-hatilah dan bezakan apa yang anda bau atau bau. Bau minyak wangi, kopi, bawang, bau hujan, apa sahaja. Bayangkan dengan jelas perbezaan bau setiap objek ini.
  6. Pernafasan: Perhatikan bagaimana anda bernafas, dari bagaimana anda menghirup hingga bagaimana anda menghembuskan nafas. Perhatikan bagaimana dada anda bergerak naik dan turun dengan setiap nafas. Untuk mempraktikkannya, tahan nafas selama beberapa saat. Kemudian perlahan-lahan keluarkannya. Sekarang, tarik nafas dalam-dalam. Perhatikan proses pernafasan sehingga anda dapat mengubah corak dengan sengaja.
  7. Emosi: Waspada dan diskriminasi terhadap setiap emosi yang anda lepaskan. Ingat perbezaan antara marah dan gembira, tenang dan teruja, dan emosi lain yang dapat anda rasakan. Rasakan emosi yang sebenarnya.
  8. Pemikiran: Ketahui apa yang anda fikirkan ketika anda sedang mengerjakan sesuatu, atau apa yang anda fikirkan sekarang. Maksudnya adalah untuk mengetahui semua yang anda fikirkan pada setiap kesempatan.

Biasanya semasa anda bermimpi, anda menerimanya sebagai nyata. Hanya apabila anda bangun, anda menyedari bahawa ada sesuatu yang tidak berfungsi. Dengan berusaha melatih diri agar lebih waspada, secara beransur-ansur kesedaran diri ini akan memasuki alam bawah sedar anda ketika bermimpi dan membuat anda sedar, "Ini tidak nyata, saya bermimpi!"

2. Berlatih dengan corak tertentu selagi anda sihat

Selain mempraktikkan kesedaran diri untuk lebih peka dengan persekitarannya, anda juga dapat melatihnya dengan melakukan corak tertentu sepanjang hari.

Contohnya dengan menekan dua jari tangan kanan anda ke tapak tangan kiri. Terus tekan perlahan sehingga sangat keras dan menyakitkan, tetapi bayangkan jari anda melalui telapak tangan kiri. Dalam keadaan sedar, tentu ini tidak mungkin. Anda kesakitan, bukan?

Nah, setelah berada di alam mimpi, anda boleh "menggoda" diri anda untuk melakukan perkara yang sama. Bezanya, sekarang mungkin jari anda dapat menembusi telapak tangan, kerana tidak ada yang mustahil dalam mimpi. Anda kini boleh menjadi lebih fokus dan mempunyai perasaan sebenar tentang siapa sebenarnya, di mana anda berada, dan memutuskan apa yang anda mahu lakukan - kembali tidur dan ubah jalan cerita impian atau, lebih baik lagi, baru bangun.

Kesedaran dan kewaspadaan: kunci kejayaan memasuki impian yang jelas

Pada dasarnya, cara terbaik untuk mengawal impian anda adalah menjadi lebih peka dan memperhatikan perincian di sekitar anda. Apabila anda melihat atau merasakan sesuatu yang tidak semestinya, itu adalah petanda bahawa anda sedang bermimpi.

Seseorang yang telah atau beberapa kali mengalami impian jernih mempunyai tahap kepekaan yang lebih tinggi daripada orang yang tidak pernah mengalaminya. Ini adalah salah satu kelebihan terbesar dari bermimpi sedar.

Oleh itu, adakah anda bersedia untuk menerokai impian anda impian jernih?