Kesihatan Seksual

4 Posisi Seks yang Selamat dan Selesa Semasa Menstruasi •

Tidak semua orang mahu melakukan hubungan seks semasa haid. Namun, jika anda dan pasangan merasa selesa dengan ini, maka tidak ada salahnya mencuba sensasi baru bercinta. Untuk mengelakkan kerumitan manuver supaya cadar tidak ternoda, pertama-tama anda dapat menentukan kedudukan seks yang betul. Ya, ada beberapa posisi seks yang disarankan oleh pakar agar anda dan pasangan anda tetap mendapat kesenangan seksual semasa melakukan hubungan seks. Ingin tahu apa-apa?

Gambaran keseluruhan faedah seks semasa haid

Aline P. Zoldbrod, ahli psikologi dan ahli terapi seks dari Boston, memberitahu Health bahawa terdapat beberapa faedah yang boleh anda perolehi daripada melakukan hubungan seks semasa haid, iaitu:

  • Darah yang keluar semasa haid boleh menjadi pelincir semula jadi yang menjadikan seks lebih menyenangkan.
  • Rangsangan seksual dan orgasme melibatkan pengecutan dan pembebasan otot yang dapat membantu menjadikan kekejangan haid menjadi lebih baik.
  • Dikutip dari laman ABC News, orgasme juga menjadikan rahim terus menegang. Semasa prosesnya, ini menyebabkan lebih banyak tisu dan sisa darah menumpahkan, yang dapat mempercepat haid bulanan anda.

Walaupun terdapat faedah yang ditawarkan, adalah penting untuk terus melakukan seks yang selamat semasa anda haid kerana anda mungkin masih mendapat atau menyebarkan penyakit kelamin seperti HIV selama ini.

Kedudukan seks semasa haid

1. Bersemuka

Ini adalah kedudukan seks yang selamat semasa haid kerana tidak menentang kekuatan graviti. Kedudukan ini juga membolehkan pasangan anda mengawal desakannya. Dengan kata lain, anda dan pasangan dapat melakukannya dengan santai dan perlahan, sehingga mengurangkan risiko pendarahan haid.

2. Sudu

Memanggil adalah pilihan posisi seks yang terbaik jika anda mahukan hubungan intim dengan pasangan anda. Bukan hanya itu, kedudukan ini juga memudahkan lelaki merangsang klitoris wanita. Posisi ini dilakukan oleh kedua-dua pasangan yang terbaring ke arah satu arah, lelaki itu memeluk wanita itu dari belakang dan menembusi.

Peningkatan aliran darah semasa haid boleh menjadikan sebilangan wanita lebih peka dan sensitif terhadap rangsangan. Untuk meningkatkan gairah seksual, bisikkan kata-kata romantis sambil mengusap lembut kepala pasangan anda atau titik erotik yang lain.

3. Pendakwah

Misionaris juga merupakan salah satu posisi seks yang paling intim dan romantis yang boleh dilakukan dengan pasangan. Ya, kedudukan ini memudahkan pasangan berhubung melalui tatapan, suara, dan sentuhan ketika saling berhadapan.

Untuk melakukan posisi seks yang satu ini, wanita itu berbaring dan lelaki berbaring di atasnya. Setiap kali memiringkan pinggul ke kedudukan yang sedikit tinggi dapat mengurangkan aliran darah keluar dari vagina. Inilah sebabnya mengapa kedudukan seks dakwah dapat berfungsi dengan baik ketika seorang wanita sedang haid.

Letakkan bantal di bawah pinggul atau angkat kaki ke atas bahu pasangan anda untuk mengurangkan aliran darah ke faraj semasa melakukan hubungan seks.

4. Gaya anjing

Ramai wanita mempunyai payudara yang lebih besar ketika mereka sedang haid dan kebanyakan lelaki menyedari hal ini. Kedudukan gaya doggy membolehkan lelaki merangsang payudara wanita secara bebas. Bukan hanya itu, kedudukan seks satu ini juga merupakan pilihan yang tepat untuk menjadikan wanita syahwat.

Untuk melakukan hubungan seks satu ini, wanita itu berbaring di perutnya dengan kedudukan badan yang selari dengan perut dan melekat pada tilam. Untuk menjadikan pinggul anda sedikit lebih tinggi, letakkan bantal di bawah pinggul anda dan luruskan kaki anda. Sementara lelaki boleh duduk berlutut di atas mereka dan meletakkan kaki di atas tilam.