Kesihatan wanita

6 Gejala Jangkitan Ragi Vagina yang Perlu Diperhatikan •

Dipetik dari WebMD, kira-kira 75 peratus wanita akan mengalami jangkitan yis vagina sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Ini bermaksud bahawa anda juga berisiko terkena jangkitan yis vagina, atau bahkan tidak mengetahui anda menghidapnya. Lihat, adakah anda mengalami gejala atau gejala jangkitan yis vagina berikut?

Gejala jangkitan yis faraj

Rasa tidak selesa pada faraj dan gatal adalah gejala jangkitan yis faraj yang paling biasa. Walau bagaimanapun, biasanya disertai dengan gejala lain yang merangkumi:

1. Keputihan tersumbat

Keputihan adalah perkara biasa yang dialami oleh semua wanita, terutama sebelum haid. Tetapi berhati-hati, keputihan yang tidak normal boleh menjadi gejala jangkitan yis vagina, anda tahu!

Pari Ghodsi, MD, pakar kebidanan dan pakar kesihatan wanita di Los Angeles, mendedahkan bahawa keputihan akibat jangkitan yis vagina cenderung berupa gumpalan (gumpalan) berair seperti keju kotej, kekuningan atau kehijauan, dan mengeluarkan yang tidak menyenangkan bau.

2. Faraj berasa sangat gatal

Sebilangan wanita kadang-kadang mengalami gatal pada faraj kerana pelbagai sebab, salah satunya adalah jangkitan yis vagina. Perbezaannya adalah, gatal-gatal pada organ intim anda akan terasa sangat menjengkelkan dan membuat anda tidak tahan ingin menggaru.

Walau bagaimana pun gatal faraj anda, jangan sekali-kali menggaru. Ini hanya akan merengsakan lapisan vagina yang halus.

3. Sakit ketika membuang air kecil

Jangan memandang rendah ketika anda merasa sakit ketika membuang air kecil. Selain menjadi tanda jangkitan yis vagina, ini juga boleh menjadi tanda jangkitan saluran kencing pada penyakit kelamin.

4. Bibir faraj berwarna merah dan bengkak

Cuba ambil gelas kecil dan arahkan ke faraj anda. Perhatikan, adakah bibir vagina dan vulva kelihatan merah atau bengkak? Sekiranya demikian, anda mungkin mengalami jangkitan yis vagina.

5. Sakit perut yang lebih rendah

Wanita boleh mengalami kekejangan perut yang lebih rendah apabila mereka mengalami jangkitan yis vagina. Gejala ini pastinya berbeza dengan kekejangan perut sebelum haid. Bezanya, sakit perut ini berlaku secara berterusan dan tidak hilang walaupun anda sudah berusaha untuk berehat.

6. Sakit semasa hubungan seks

Tidak hanya mengganggu kesihatan, jangkitan yis vagina juga menjadikan hubungan seksual anda tidak selesa. Sebabnya, faraj akan terasa panas, menyebabkan kesakitan semasa melakukan hubungan seksual.