Kehamilan

Melahirkan Bayi Besar: Lebih Normal atau Caesarean? -

Selain sukar, melahirkan bayi yang besar atau lebih berat dari biasa boleh menyebabkan ibu dan bayi dalam keadaan berbahaya. Apakah kemungkinan risiko dan bagaimana mencegahnya? Mari cari jawapannya di sini.

Adakah lebih baik melahirkan bayi besar secara normal atau secara sesar?

Bayi dikatakan mempunyai ukuran yang besar apabila beratnya melebihi 4000 gram atau 4 kg. Keadaan ini juga dikenali sebagai makrosomia. Makrosomia boleh menyukarkan ibu melahirkan secara normal.

Walau bagaimanapun, kelahiran normal adalah kaedah yang paling biasa untuk melahirkan bayi makrosomik. Ini kerana risiko kematian ibu lebih rendah daripada kelahiran makrosomia oleh pembedahan caesar.

Kenyataan ini memetik dari penyelidikan yang diterbitkan oleh Jurnal Obstetrik dan Ginekologi 2002.

Penyelidikan yang dilakukan di Kuala Lumpur pada 330 kes bayi makrosomia menunjukkan bahawa 56% kes makrosomia dilahirkan melalui kelahiran normal, baik dengan induksi buruh atau tidak.

Walau bagaimanapun, dalam kelahiran normal terdapat kejadian kecederaan dystocia bahu pada bayi sebanyak 4.9%. Sementara itu, kes-kes pendarahan postpartum pada kelahiran caesar adalah 32% lebih tinggi daripada kelahiran normal sebanyak 4%.

Berdasarkan kajian ini, dapat disimpulkan bahawa setiap kaedah kelahiran, baik normal dan caesar, mempunyai risiko tersendiri. Oleh itu, ibu perlu mempertimbangkan semuanya dengan teliti.

Masalah apa yang boleh berlaku semasa melahirkan bayi yang besar?

Melancarkan Mayo Clinic, terdapat sejumlah masalah yang berisiko melahirkan makrosomia, termasuk yang berikut.

1. Dystocia bahu

Dystocia bahu adalah keadaan kecemasan semasa kelahiran normal di mana bahu bayi gagal dihantar secara spontan setelah kepala bayi diusir.

Ini berlaku kerana bayi tersekat di belakang tulang kemaluan ibu sehingga sukar dikeluarkan. Doktor boleh melakukan episiotomi atau pengambilan vakum untuk membantu membuang bayi atau melakukan bahagian C kecemasan.

Keadaan ini biasanya disebabkan oleh ukuran bayi yang terlalu besar, pelvis ibu terlalu sempit, kedudukan bayi tidak normal, dan masalah dengan saluran kelahiran.

Dystocia bahu boleh menyebabkan tulang selangka dan lengan bawah bayi patah. Komplikasi yang lebih serius dari dystocia bahu boleh menyebabkan kerosakan saraf pada lengan bayi yang terjerat, dan juga kematian.

Walaupun berisiko membawa maut, kes dystocia bahu sangat jarang berlaku. Menurut penyelidikan dari Fakulti Perubatan, Universitas Lampung, kejadian dystocia bahu hanya 0,6% hingga 1,4% dari semua kelahiran normal.

2. Bayi berisiko mendapat pelbagai penyakit

Selepas kelahiran, bayi makrosomik juga berisiko tinggi mengalami pelbagai komplikasi, seperti berikut:

 • lebih rendah daripada paras gula darah biasa,
 • tekanan darah tinggi,
 • mengalami penyakit kuning pada bayi,
 • kegemukan kanak-kanak, dan
 • sindrom metabolik pada zaman kanak-kanak.

Sindrom metabolik yang berisiko termasuk:

 • peningkatan tekanan darah,
 • peningkatan gula darah,
 • lemak berlebihan di perut dan pinggang, dan
 • tahap kolesterol yang tidak normal.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk membuktikan sama ada masalah bayi makrosomik ini dapat meningkatkan risiko kegemukan, diabetes dan penyakit jantung pada masa dewasa.

3. Komplikasi untuk ibu ketika melahirkan bayi yang besar

Selain menjadi risiko kepada bayi, melahirkan bayi makrosomik juga menimbulkan pelbagai risiko kepada ibu, termasuk:

 • merobek perineum, menyebabkan bukaan vagina terkoyak hingga ke dubur,
 • pendarahan kerana pengecutan yang tidak betul,
 • pendarahan selepas bersalin (PPH) atau pendarahan berat selepas bersalin, dan
 • kerosakan pada tulang ekor ibu.

Risiko di atas mungkin berlaku sekiranya penghantaran dilakukan dengan cara biasa.

Walaupun begitu, melahirkan bayi besar oleh sesar juga berisiko menyebabkan masalah seperti pendarahan berat akibat pecahnya rahim.

Ini berlaku sekiranya sayatan yang dibuat semasa pembedahan tidak cukup lebar untuk mengeluarkan bayi. Walau bagaimanapun, kejadian keadaan ini agak jarang berlaku.

Cara mengelakkan bayi dilahirkan terlalu besar

Pada dasarnya, melahirkan bayi besar tidak dapat dicegah. Apa yang ibu boleh lakukan adalah menjalani kehamilan yang sihat dan terkawal dengan cara berikut.

1. Periksa kandungan dengan kerap

Penting bagi ibu untuk memantau perkembangan berat janin sejak ia masih dalam kandungan. Jangan biarkan berat janin melebihi normal pada masa kelahiran.

Dapatkan nasihat doktor sekiranya bayi menunjukkan berat badan terlalu banyak. Doktor anda mungkin mencadangkan menyesuaikan diet anda untuk mengelakkan berat bayi melebihi had normal semasa kelahiran.

2. Mengekalkan kadar gula dalam darah semasa kehamilan

Sebilangan wanita mungkin menghidap diabetes kehamilan, yang merupakan peningkatan gula darah secara drastik selama kehamilan. Ini biasanya berlaku sekiranya ibu mempunyai sejarah diabetes sebelum hamil.

Menurut kajian yang diterbitkan oleh American Diabetes Association, daripada 4.069 wanita yang dikaji, 171 orang didiagnosis menghidap diabetes kehamilan (GDM). Umumnya, wanita hamil yang menderita GDM berisiko melahirkan bayi besar.

Oleh itu, penting bagi ibu untuk mengamalkan diet yang sihat dan rendah gula semasa mengandung. Ini untuk mengekalkan kadar gula dalam darah dan mencegah risiko GDM.

3. Aktiviti fizikal yang rutin

Semasa memasuki trimester ketiga, berat rahim semakin berat sehingga ibu mengalami kesukaran untuk bergerak. Namun, ini bukan alasan untuk tidak melakukan aktiviti fizikal.

Keadaan ini sebenarnya memerlukan anda bergerak lebih banyak agar keadaan ibu tetap dalam keadaan sangat baik sebelum melahirkan, terutama jika bayi yang ibu kelahirannya mempunyai ukuran yang cukup besar.

Lakukan aktiviti fizikal seperti berjalan, naik dan turun tangga, bersenam untuk wanita hamil, dan sebagainya untuk melatih otot.

Juga, pelajari cara mengontrak dan melakukan urutan perineum dengan betul untuk mengelakkan perineum terkoyak semasa bersalin.

Anda tidak boleh mencegah melahirkan bayi besar, apa yang boleh anda lakukan ialah mempersiapkan diri untuk mengelakkan pelbagai komplikasi yang mungkin berlaku.

4. Mengekalkan berat badan yang ideal sebelum merancang kehamilan

Semasa merancang kehamilan, ibu harus berada dalam keadaan berat badan yang ideal. Ini kerana berat badan ibu akan meningkat secara mendadak setelah hamil, sehingga berisiko mengalami pelbagai penyakit.

Sekiranya anda gemuk, ibu harus mengatasinya terlebih dahulu sebelum mula hamil. Tujuannya adalah untuk mengekalkan kehamilan yang sihat dan mencegah risiko bayi dilahirkan terlalu besar.