Kesihatan

Warna Bibir Boleh Menunjukkan Keadaan Kesihatan Anda

Penampilan bibir yang halus dan kemerahan adalah keinginan semua wanita. Bibir boleh menjadi tarikan bagi seorang wanita, jadi banyak wanita sangat prihatin dengan penampilan bibir mereka, sama ada menggilapnya dengan pelembap ke pelbagai warna gincu. Tetapi anda tahu, kadang-kadang penampilan dan warna bibir anda adalah tanda anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu? Lihat beberapa jenis penampilan dan warna bibir yang mungkin anda alami.

1. Warna bibir bertukar menjadi gelap

Salah satu sebab yang membuat warna bibir anda berubah adalah kebiasaan merokok. Rokok mengandungi pelbagai jenis bahan kimia berbahaya yang boleh menjadikan bibir anda hitam. Walau bagaimanapun, jika anda tidak merokok dan warna bibir anda hitam, ini menunjukkan bahawa anda mengalami:

 • Anemia adalah keadaan kesihatan yang berlaku kerana kekurangan hemoglobin dalam badan. Sementara hemoglobin berperanan memberi warna merah ke permukaan badan, termasuk bibir.
 • Keracunan pelbagai logam yang terdapat dalam kosmetik. Anda mesti memperhatikan kualiti kosmetik yang anda gunakan, kerana ia mungkin mengandungi bahan yang berbahaya bagi kesihatan
 • Hiperpigmentasi, berlaku kerana terlalu kerap terdedah kepada cahaya matahari. Oleh itu, lebih baik menggunakan pelindung matahari bibir khas untuk mengelakkan perkara ini berlaku.

2. Bibir pecah

Jangan memandang rendah keadaan bibir pecah-pecah, kadang-kadang penyebabnya bukan hanya kerana anda tidak cukup minum atau tidak menggunakan pelembap di bibir anda. Beberapa keadaan kesihatan yang serius juga dicirikan oleh bibir pecah-pecah, seperti:

 • Pellagra, yang merupakan keadaan kesihatan yang berlaku kerana kekurangan vitamin B3 atau niasin. Biasanya, simptom yang muncul ketika seseorang menghidap pellagra adalah cirit-birit, masalah dengan lidah, bibir kering, dan masalah kulit - kemerahan atau gatal. Pellagra disebabkan oleh kekurangan makan makanan yang mengandung vitamin B3 atau mengalami penyakit berjangkit lain seperti radang usus, sehingga penyerapan vitamin B3 terganggu.
 • Cheilitis sudut adalah penyakit yang sering menyerang bibir, yang dicirikan oleh bibir dan lepuh yang pecah-pecah dan pengurangan pengeluaran air liur. Gunakan balsem bibir atau balsem bibir boleh membantu bibir anda pecah-pecah.

3. Bibir yang membesar dan bengkak

Penyebab utama bibir bengkak adalah alergi terhadap sesuatu, sama ada makanan, kosmetik, haiwan, mengambil dadah, atau perkara lain yang bersentuhan langsung dengan bibir anda. Namun, kadang-kadang bibir bengkak disebabkan oleh jangkitan atau keradangan. Beberapa jenis makanan yang boleh menyebabkan anda alergi dan menyebabkan bibir bengkak adalah:

 • Kacang
 • Cengkerang
 • Putih telur
 • Pelbagai produk tenusu

4. Bibir yang pada mulanya memerah berubah menjadi pucat

Bibir pucat boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai beberapa masalah kesihatan, seperti:

 • Anemia
 • Masalah dengan jantung dan saluran darah
 • Mempunyai kadar gula darah rendah atau mempunyai hipoglikemia

Sekiranya anda mengalami beberapa keadaan ini, bukan sahaja bibir akan kelihatan pucat, tetapi hampir semua permukaan kulit akan menemui perkara yang sama. Lebih baik berjumpa doktor sekiranya gejala ini berterusan selama beberapa hari.