Ubat dan Makanan Tambahan

Zink oksida •

Apa itu Zink Oksida Ubat?

Untuk apa Zink Oksida?

Zinc Oxide adalah ubat yang biasa digunakan untuk merawat dan mencegah ruam lampin dan kerengsaan kulit kecil yang lain (seperti luka bakar, luka, goresan). Berfungsi dengan membentuk penghalang pada kulit untuk melindunginya dari kerengsaan / kelembapan.

Bagaimana cara menggunakan Zink Oksida?

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Gunakan ubat ini hanya pada kulit. Ikuti semua arahan pada bungkusan produk atau gunakan seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Sekiranya anda tidak pasti mengenai maklumat tersebut, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Jangan biarkan ubat masuk ke mata. Sekiranya mata anda bersentuhan dengan ubat ini, segera bilas dengan air.

Sekiranya anda menggunakan borang penyembur, goncangkan isinya sebelum digunakan.

Ubat ini berfungsi dalam masa 12 jam. Maklumkan kepada doktor jika keadaan bertambah buruk atau tidak bertambah selama lebih dari 7 hari, atau berlaku lagi selepas beberapa hari.

Bagaimana cara menyimpan Zinc Oxide?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.