Kesihatan mata

Memahami Penderma Mata, dari Persiapan hingga Prosedur |

Sebilangan besar orang Indonesia dapat menerima derma darah sebagai aktiviti atau prosedur perubatan biasa. Sebenarnya, sebilangan orang menjadikan pendermaan darah sebagai rutin biasa kerana dipercayai dapat menjaga kecergasan badan. Namun, bagaimana dengan penderma organ lain, seperti mata? Bolehkah derma mata dilakukan? Apa syarat untuk pendermaan mata dan apa prosedurnya?

Apa itu penderma mata?

Sumbangan mata adalah prosedur mengambil bahagian anatomi mata untuk diberikan kepada orang lain yang memerlukannya.

Prosedur ini merangkumi operasi kecil yang memakan masa kurang dari 15 minit.

Bahagian mata yang umumnya boleh disumbangkan adalah kornea. Sumbangan kornea telah dilakukan dalam amalan perubatan di seluruh dunia selama hampir satu abad.

Penderma kornea juga mempunyai kadar kejayaan yang tinggi. Peluang kejayaan bagi penerima penderma kornea untuk dapat melihat lagi setelah menerima cantuman dapat mencapai 90 peratus.

Nah, kornea adalah bahagian mata yang perlu anda lihat dengan jelas. Sekiranya rosak atau musnah akibat penyakit, kornea akan membengkak, menyebabkan penglihatan kabur.

Dalam prosedur pemindahan kornea, pakar bedah membuang kornea yang rosak dan menggantikannya dengan kornea yang sihat dari penderma.

Apakah tujuan pendermaan mata?

Sumbangan mata, seperti bahagian kornea, dilakukan untuk membantu orang lain yang mempunyai penyakit mata. Lebih-lebih lagi, tidak ada pengganti tisu manusia yang rosak.

Oleh itu, mata penderma, seperti kornea, sangat diperlukan untuk pemindahan.

Kedua-dua gangguan mata yang umumnya memerlukan penderma kornea adalah:

 • keratopati bulosa, yang merupakan keadaan di mana kornea membengkak secara kekal,
 • Keratoconus, yang merupakan keadaan di mana pusat kornea menipis dan melengkung secara tidak teratur.

Di samping itu, keadaan yang juga dapat diperbaiki dengan bantuan penderma kornea adalah:

 • kecederaan mata,
 • virus herpes,
 • jangkitan mata,
 • parut kornea kerana trauma,
 • keturunan kornea turun temurun (diwarisi), dan
 • jangkitan bakteria yang teruk.

Namun, dipetik dari Hospital dan Klinik Universiti Iowa, penderma kornea tidak dapat menolong seseorang yang benar-benar buta dan tidak dapat melihat cahaya.

Selain menolong orang yang cacat penglihatan, penderma juga diperlukan untuk penyelidikan dan pendidikan.

Siapa yang boleh menderma mata?

Sumbangan kornea sebenarnya tidak jauh berbeza dengan pendermaan darah. Walau bagaimanapun, penderma kornea hanya boleh diperoleh daripada calon penderma yang telah meninggal dunia.

Bank Mata Indonesia tidak menerima penderma kornea dari orang yang masih hidup.

Setiap orang yang ingin mendermakan mata adalah penderma sejagat. Itulah sebabnya, penderma mata, seperti bahagian kornea, tidak harus sesuai dengan jenis darah penerima.

Penerima penderma kornea juga tidak perlu sama dari segi usia, warna mata, atau seberapa baik anda melihat.

Walau bagaimanapun, calon penderma tidak akan mengambil kornea jika:

 • Tidak diketahui bila dan punca kematian
 • menderita penyakit saraf sistemik dan pusat yang disebabkan oleh virus, seperti AIDS, hepatitis, sitomegalovirus, rabies, leukemia, hingga limfoma malignan.

Apakah syarat untuk penderma mata yang mesti dipenuhi?

Seperti yang dilaporkan oleh Bank Mata Indonesia, berikut adalah syarat untuk penderma kornea yang harus dipenuhi oleh penderma.

 • Umur ketika meninggal adalah lebih dari 17 tahun, dan ketika hidup mendaftar menjadi penderma dengan rela hati tanpa paksaan dari pihak lain.
 • Punca dan masa kematian diketahui.
 • Diluluskan oleh keluarga atau waris.
 • Kornea potensi penderma jelas.
 • Tidak menderita hepatitis, HIV, tumor mata, sepsis, sifilis, glaukoma, leukemia, dan tumor yang merebak, seperti barah payudara dan barah serviks (barah serviks).
 • Mata mesti dikeluarkan kurang dari 6 jam selepas kematian.
 • Daya hidup endotel minimum 2000 / mm2 (disahkan melalui ujian perubatan).
 • Untuk mengekalkan kejelasan: 850 / mm2 (disahkan melalui ujian perubatan).
 • Mata mesti dikeluarkan kurang dari 6 jam selepas kematian.
 • Kornea penderma harus digunakan dalam masa kurang dari 2 × 24 jam untuk kadar kejayaan yang lebih baik.
 • Donor corneas dipelihara dengan penyejukan, gliserin anhidrat, ruang lembap, media kultur, medium Ms. Kauffman, atau pengawetan cryo.

Selagi tidak ada kelainan serius pada kornea yang dapat menghalangi anda, anda mungkin menjadi calon penderma kornea. Anda boleh mendaftarkan diri anda di Bank Mata Indonesia secara langsung di talian.

Sebagai bukti pendaftaran, calon penderma kornea yang berjaya akan menerima Kad Ahli Prospektif Eye Donor.

Semua proses pendaftaran untuk calon penderma kornea adalah percuma.

Apa yang perlu disediakan sebelum menjalani pendermaan mata?

Perkara pertama yang perlu dilakukan sekiranya anda ingin menjadi penderma kornea adalah memberitahu keluarga anda. Seterusnya, daftarkan diri anda sebagai penderma organ.

Anda akan mendapat kad yang menunjukkan bahawa anda adalah penderma. Kad ini berguna untuk membantu kakitangan perubatan mengenal pasti status anda sebagai penderma.

Sekiranya penderma menjadi mangsa kemalangan, kakitangan perubatan biasanya akan meminta persetujuan keluarga untuk menderma organ kornea.

Seseorang yang telah meninggal dunia tetapi belum sempat mendaftar sebagai penderma masih boleh menderma kornea.

Itu boleh berlaku hanya jika orang tersebut telah menyatakan hasratnya untuk menjadi penderma kepada keluarga.

Bagaimana prosedur penderma mata dilakukan?

Kornea mata adalah lapisan yang jelas di bahagian paling luar mata. Fungsinya adalah untuk membuat cahaya melewati murid dan lensa untuk fokus pada retina sehingga mata dapat melihat dengan baik.

Setelah anda mati dan hanya jika anda berdaftar dengan Bank Mata Indonesia, waris mesti memberitahu bank kurang dari 6 jam setelah calon penderma kornea dinyatakan mati.

Selepas itu, bank akan segera menghantar pegawai untuk melakukan operasi kecil untuk membuang kornea di tempat mayat diletakkan dan mengambil kornea sahaja. tetapi tidak seluruh matanya.

Sumbangan kornea adalah prosedur yang dapat meningkatkan kualiti hidup orang lain. Daftarkan diri anda dengan segera sekiranya anda ingin melakukan kebaikan dengan menderma kornea anda.