Kesihatan pernafasan

6 Vaksin untuk Mencegah Pneumonia |

Pneumonia adalah jangkitan atau radang paru-paru yang dapat dicegah dengan vaksinasi. Dikutip dari laman web Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), vaksinasi atau imunisasi dapat membina kekebalan tubuh agar tidak jatuh sakit atau jatuh sakit. Pemerintah Republik Indonesia telah menyediakan beberapa jenis vaksin sebagai upaya mencegah radang paru-paru. Lihat ulasan penuh di bawah.

Vaksin apa yang boleh mencegah radang paru-paru?

Dikutip dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, pemerintah menyediakan beberapa jenis vaksin yang dapat mencegah radang paru-paru bergantung pada penyebabnya, yaitu vaksin campak, vaksin Haemophilus influenza jenis b (Hib), dan vaksin Vaksin konjugat Pneumococcus (PCV).

Vaksin Campak

Pneumonia adalah salah satu komplikasi yang timbul akibat campak. Sebanyak 1 dari 20 kanak-kanak dengan campak akan menghidap radang paru-paru. Komplikasi dalam bentuk radang paru-paru adalah penyebab kematian yang paling biasa pada kanak-kanak dengan campak.

Mencegah campak juga dapat mencegah atau mengurangkan faktor risiko menghidap radang paru-paru sebagai komplikasi. Campak dapat dicegah dengan vaksin MMR ( campak, gondok, dan rubela ).

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat, CDC, memberikan cadangan untuk pemberian vaksin MMR, seperti berikut:

 • Bermula dengan dos pertama pada usia 12 hingga 15 bulan
 • Dos kedua pada usia 4 hingga 6 tahun
 • Remaja dan orang dewasa juga harus mengemas kini vaksinasi mereka.

Dua dos vaksin MMR sekitar 97% berkesan untuk mencegah campak. Sementara itu, dos tunggal kira-kira 93% berkesan.

Vaksin Haemophilus influenza jenis b (Hib)

Vaksin pneumokokus dapat mencegah jangkitan Streptococcus pneumoniae atau pneumokokus adalah penyebab radang paru-paru yang paling biasa. Terdapat beberapa jenis vaksin pneumokokus, iaitu:

Vaksin Pneumococcus Conjugates (PCV)

Vaksin Pneumococcus Conjugates (PCV) disyorkan untuk:

 • Kanak-kanak di bawah umur 2 tahun
 • Kanak-kanak berumur dua tahun ke atas yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu

Vaksin diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 1 tahun dengan dos 3 kali, iaitu pada usia 2, 4, dan 6 bulan.

Kesan sampingan yang disebabkan oleh vaksin ini biasanya lebih ringan daripada jenis vaksin yang lain. Kanak-kanak mungkin mengalami kemerahan, bengkak, sakit di tempat suntikan, demam, hilang selera makan, kekecohan, merasa letih, sakit kepala, dan menggigil.

Kanak-kanak juga mungkin mempunyai peningkatan risiko kejang yang disebabkan oleh demam setelah menerima vaksin PCV yang diberikan pada masa yang sama dengan vaksin influenza yang tidak aktif.

Vaksin Polisakarida Pneumokokus (PPSV)

Pada orang dewasa, pemberian vaksin terbahagi kepada dua peringkat. Pertama, vaksin pneumokokus jenis konjugasi (PCV) dan pneumokokus atau vaksin polisakarida Vaksin Polisakarida Pneumokokus (PPSV) .

PPSV disyorkan untuk:

 • Semua orang dewasa berumur 65 tahun ke atas
 • Sesiapa yang berumur dua tahun ke atas yang mempunyai keadaan perubatan yang boleh meningkatkan risiko terkena penyakit pneumokokus

Sebilangan orang mungkin memerlukan pelbagai dos atau dosis penggalak. Bercakap dengan doktor anda tentang apa yang terbaik untuk anda atau keadaan kesihatan anak anda.

Vaksin Influenza

Langkah terbaik dan paling penting dalam mencegah influenza, yang boleh menyebabkan radang paru-paru, adalah dengan menggunakan vaksin influenza setiap tahun. CDC mengesyorkan agar semua orang yang berumur lebih dari 6 bulan mendapat vaksin influenza.

Vaksin influenza juga disyorkan untuk wanita hamil dan orang-orang dengan keadaan kesihatan kronik. Vaksin selesema dapat mengurangkan penyakit akibat selesema, melewatkan aktiviti rutin, dan menghindari rawatan di hospital yang berkaitan dengan selesema.

Vaksin DPT (difteria, pertusis, dan tetanus)

Vaksin DPT (difteria, pertusis, dan tetanus) dapat mencegah pertusis (batuk rejan) yang boleh menyebabkan komplikasi seperti radang paru-paru. Vaksin ini termasuk dalam vaksin asas yang mesti diberikan kepada bayi.

Vaksin DPT juga disyorkan untuk semua kanak-kanak, remaja, dan wanita hamil. Orang dewasa yang tidak pernah diberi vaksin juga disarankan untuk mendapatkan vaksin.

Vaksin DPT diberikan kepada kanak-kanak dalam lima dos pada usia berikut:

 • 2 bulan
 • 4 bulan
 • 6 bulan
 • 15-18 bulan
 • 4-6 tahun

Vaksin Varicella

Pneumonia adalah salah satu komplikasi serius dari jangkitan Varicella (cacar air) pada orang dewasa. Oleh itu, vaksin varicella penting untuk mencegah radang paru-paru.

Dua dos vaksin Varicella sekitar 90% berkesan untuk mencegah cacar air. Namun, ada kemungkinan anda masih akan mendapat cacar air walaupun anda telah diberi vaksin. Walau bagaimanapun, penyakit ini diklasifikasikan sebagai lebih ringan daripada mereka yang sama sekali tidak mendapat vaksin.

Berikut adalah cadangan untuk pemberian vaksin Varicella, yang dipetik dari laman web rasmi Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI):

 • Diberikan kepada kanak-kanak berumur lebih dari 1 tahun, 1 kali
 • Pada kanak-kanak yang berumur lebih dari 13 tahun, vaksin diberikan 2 kali dengan jangka masa 4-8 minggu
 • Sekiranya terlambat, vaksin varicella, yang dapat mencegah radang paru-paru, dapat diberikan pada bila-bila masa sehingga dewasa.