Pemakanan

4 Punca Yang Membuat Kita Mengantuk Selepas Makan •

Adakah anda salah seorang yang sering mengantuk selepas makan? Pernahkah anda terfikir mengapa ini berlaku? Adakah ini petanda anda menghidap penyakit? Mungkin.

Merasa mengantuk selepas makan adalah salah satu tindak balas badan anda terhadap perubahan kimia yang disebabkan oleh pencernaan. Ini bermaksud bahawa ini adalah perkara biasa bagi semua orang. Namun, jika rasa mengantuk selalu muncul setiap kali anda selesai makan dan benar-benar mengganggu aktiviti anda, ini mungkin perlu diberi perhatian. Rasa mengantuk selepas makan tengah hari juga boleh menjengkelkan apabila anda perlu membuat kerja semula selepas makan tengah hari.

Punca mengantuk selepas makan

Perut kenyang dan kemudian mengantuk muncul. Ini berlaku pada banyak orang. Rasa mengantuk selepas makan boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti jenis makanan yang anda makan, tabiat tidur yang tidak teratur, keadaan kesihatan, dan sebagainya.

1. Corak pencernaan dan hormon di otak

Tubuh memerlukan tenaga untuk menjalankan fungsinya, dan tenaga ini diperoleh melalui makanan. Tubuh kemudian memecah nutrien dari makanan dalam sistem pencernaan untuk menghasilkan glukosa yang kemudian diubah menjadi tenaga. Selepas makan, tubuh mengeluarkan hormon, seperti hormon amilin, glukagon, dan kolesistokinin. Hormon-hormon ini berfungsi untuk meningkatkan kadar gula dalam darah, menciptakan rasa kenyang, dan untuk menghasilkan insulin yang akan dialirkan ke dalam sel untuk memberikan tenaga kepada sel.

Pada masa yang sama, otak juga melepaskan hormon serotonin, yang menyebabkan rasa mengantuk. Selain itu, makanan juga mempengaruhi pengeluaran melatonin di otak. Kedua-dua hormon ini menyebabkan rasa mengantuk setelah makan. Melatonin dibuat di otak dengan menukar asid amino triptofan menjadi serotonin, dan kemudian menjadi melatonin.

2. Jenis makanan yang anda makan

Tubuh mencerna semua makanan dengan cara yang sama tetapi makanan mempengaruhi tubuh secara berbeza. Sebilangan makanan boleh membuat anda mengantuk berbanding yang lain. Makanan yang mengandungi protein tinggi, seperti daging, ayam, telur, ikan, bayam, tahu, keju dan soya mengandungi asam amino triptofan. Asid amino ini digunakan oleh badan untuk menghasilkan serotonin, yang bertanggungjawab untuk mengantuk.

Selain itu, makan makanan yang mengandungi karbohidrat juga membantu otak menghasilkan serotonin dan menjadikan asid amino triptofan tersedia di otak. Inilah sebab mengapa selepas makan makanan kaya karbohidrat, anda merasa mengantuk. Gabungan makanan yang mengandungi asam amino triptofan (protein) dan karbohidrat menjadikan anda mengantuk. Oleh itu, makanan yang baik sebelum tidur adalah makanan yang mengandungi karbohidrat dan protein, seperti bijirin dan susu.

Makan berlebihan juga boleh menyebabkan rasa mengantuk. Selepas makan, tubuh mengalirkan lebih banyak darah ke sistem pencernaan untuk mencerna makanan dalam jumlah besar. Ini menyebabkan kekurangan darah dan nutrien sementara di otak.

Untuk mengelakkan rasa mengantuk setelah makan, anda harus makan makanan seimbang, termasuk sayur-sayuran, biji-bijian, dan lemak baik yang bertujuan untuk menghasilkan tenaga yang berterusan. Minum banyak air, mengehadkan pengambilan gula, dan makan makanan yang lebih kecil tetapi lebih kerap juga dapat membantu mengekalkan tenaga sehingga anda tidak merasa mengantuk setelah makan.

3. Tabiat tidur

Tabiat tidur malam yang buruk juga boleh menyebabkan anda merasa mengantuk setelah makan. Selepas makan, badan berasa kenyang dan santai, menjadikan badan berasa rehat dan mengantuk, terutamanya jika anda tidak cukup tidur malam sebelumnya.

Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, anda harus memperbaiki corak tidur anda dan mengelakkan tekanan. Ditambah dengan melakukan senaman rutin yang dapat membantu anda mendapatkan tidur malam yang lebih baik. Sebaiknya jangan tidur siang jika anda menghadapi masalah tidur pada waktu malam.

4. Keadaan kesihatan

Sekiranya anda sering mengantuk dan ingin tidur selepas setiap kali makan, itu boleh menjadi tanda penyakit tertentu, seperti penyakit seliak, anemia, intoleransi makanan, alergi, apnea tidur, dan tiroid yang tidak aktif. Rujuk doktor anda jika anda mengalami keadaan ini atau jika anda sering mengantuk terutama selepas makan.

Mengantuk selepas makan juga boleh menjadi tanda bahawa anda kekurangan nutrien tertentu. Kekurangan zat makanan menyebabkan makanan tidak dapat dicerna dengan betul kerana badan anda gagal mencernanya. Kesannya, anda tidak akan mempunyai cukup tenaga untuk menyokong aktiviti anda sepanjang hari dan merasa mengantuk sepanjang masa.

BACA JUGA

  • Mengenal Apnea Tidur Obstruktif, Penyakit Snorer
  • 6 Cara Hidup Sehari Setelah Berjaga Sepanjang Malam
  • Kenapa, melihat orang lain menguap, kita juga menguap?