Kesihatan kulit

5 Kebaikan dan Kegunaan Minyak Biji Kastor untuk Kecantikan

Minyak biji jarak adalah minyak dari tanaman jarak (riccnius communis) yang sering digunakan untuk tujuan perubatan. Biasanya minyak ini diambil sebagai julap dan digunakan untuk mendorong buruh. Walau bagaimanapun, pada tahun 2002 minyak ini digunakan sebagai salah satu bahan asas produk kosmetik. Apa faedah minyak biji kastor untuk kecantikan kulit dan wajah? Lihat penjelasan berikut.

Kelebihan minyak biji kastor untuk kecantikan

Melaporkan dari Healthline, sebuah kajian tahun 2012 mendapati kesan antioksidan dan antibakteria yang hebat dalam minyak biji jarak. Komposisi kimia minyak ini juga telah dikenali oleh para saintis. Kira-kira 90 peratus minyak ini terbuat dari asid ricinoleic, yang merupakan asid lemak yang kuat. Inilah kelebihan minyak biji kastor untuk kulit wajah yang perlu anda ketahui.

1. Mencegah jerawat

Dilaporkan dari Live Strong, North Carolina State University telah membuktikan bahawa ekstrak biji jarak mengandungi asid yang dapat memecah minyak di wajah yang menyumbat kelenjar dan liang dan mengandungi sifat antibakteria yang dapat membunuh bakteria penyebab jerawat.

2. Mencegah kedutan

Radikal bebas mempercepat proses penuaan dan membuat kerutan muncul di wajah dengan lebih cepat. Minyak biji jarak mengandungi antioksidan yang mampu melawan radikal bebas dan mencegah kerutan di wajah.

3. Merawat bibir kering

Sekiranya anda mempunyai bibir kering, menggunakan minyak ini sebagai pelembap bibir dapat merawat bibir kering. Minyak ini mengandungi emolien yang sangat baik untuk kulit kering. Oleh itu, minyak ini banyak digunakan sebagai ramuan dalam membuat lipstik dan lipstik lip bibir.

4. Melembapkan kulit

Kandungan emolien dan trigliserida dalam biji jarak menjadikan kulit lembap dan mencegah kulit kering atau mengelupas. Selain itu, minyak ini mempunyai sifat humektan, yang dapat menarik kelembapan dari udara ke dalam kulit dan menjadikan kulit sentiasa terhidrat. Kulit yang lembap akan kelihatan bersih, lembut, dan sihat.

5. Mengurangkan keradangan dan bengkak

Minyak biji jarak mempunyai sifat anti-radang yang dapat menghilangkan rasa sakit dan mengelupas kulit yang disebabkan oleh selaran matahari. Kemudian, ia membantu merawat radang jerawat yang meradang dan bengkak pada kantung mata.

Bagaimana cara menggunakan minyak biji jarak untuk wajah?

Minyak ini sangat pekat dan padat, anda boleh mencampurkannya dengan minyak kelapa, minyak badam, minyak alpukat, minyak zaitun, atau shea butter sebelum memasangkannya ke wajah anda. Ini memudahkan kulit menyerap minyak ini sepenuhnya. Berikut adalah langkah-langkah untuk menggunakan minyak biji jarak pada wajah:

  • Bersihkan muka anda terlebih dahulu.
  • Campurkan minyak biji jarak dengan pelembap atau minyak lain.
  • Sapukan campuran minyak di wajah anda sambil mengurut kulit wajah anda.
  • Biarkan selama satu hingga tiga minit.
  • Kemudian, bersihkan dengan kain yang sebelumnya dicelupkan ke dalam air suam.
  • Lakukan setiap malam secara berkala.

Kesan sampingan penggunaan minyak jarak untuk kecantikan

Betapa sensitif dan jenis kulit setiap orang. Oleh itu, kaedah terbaik untuk mengelakkan kesan sampingan adalah dengan melakukan ujian kepekaan pada kulit anda. Sapukan sedikit minyak biji jarak pada bahagian kulit. Pada sesetengah orang, reaksi alergi yang muncul adalah ruam merah dan bengkak. Sekiranya selepas menggunakannya, anda tidak mengalami reaksi negatif, maka anda boleh mula menggunakannya di wajah atau bibir anda.

Walaupun minyak biji jarak telah diluluskan untuk digunakan sebagai ramuan dalam produk kosmetik. Walau bagaimanapun, beberapa kajian perubatan telah menguji kebaikan minyak ini pada wajah atau kulit dan tidak ada kajian yang menilai keselamatan minyak ini pada wajah secara khusus.