Corak Tidur Sihat

3 Petua Memilih Jam Penggera yang Betul untuk Penggera Bangun

Pukul berapa anda biasanya bangun? Sekiranya keadaan jalan menghendaki anda bertolak lebih awal, sudah tentu anda harus bangun lebih awal dari biasa. Salah satu cara mudah adalah dengan menetapkan jam penggera. Jadi, jenis jam apa yang paling sesuai sebagai penggera bangun? Lihat ulasan berikut.

Petua memilih jam penggera untuk penggera bangun

Sekiranya anda termasuk orang yang sukar bangun pagi, menetapkan penggera pasti sangat membantu. Anda boleh menetapkan penggera pada telefon atau jam anda. Namun, menggunakan telefon bimbit sebagai penggera bukanlah cara yang betul. Kenapa?

Telefon bimbit sering membuatkan anda tidur lebih lena pada waktu malam kerana cahaya yang menjengkelkan. Selain itu, memegang telefon bimbit juga menimbulkan rasa ingin tahu yang membuat anda terus memeriksa mesej masuk atau maklumat lain. Oleh itu, anda harus mengelakkan telefon bimbit sebagai penggera bangun.

Terdapat banyak jam penggera yang boleh anda pilih. Sekiranya anda keliru, ikuti beberapa petua memilih jam untuk penggera bangun di bawah.

1. Jangan hanya berpegang pada rancangan

Sekiranya anda singgah di kedai jam tangan, pasti ada banyak reka bentuk jam yang akan menarik minat anda. Namun, memilih jam bukan sahaja dilihat dari penampilannya. Anda perlu mempertimbangkan kualiti jam dan fungsinya.

2. Pilih jenis jam mengikut keperluan anda

Pilihan pelbagai jenis jam pasti membuat anda keliru. Untuk itu, anda perlu mengetahui cara jam berfungsi dan ciri, seperti:

Jam digital

Jam ini segera memaparkan jam sehingga kelihatan lebih jelas. Anda boleh menyesuaikan kelantangan dering seperti yang dikehendaki.

Malangnya, jam digital biasanya mempunyai cahaya biru yang sama dengan telefon bimbit, yang boleh mengganggu anda pada waktu malam.

Oleh itu, hadaplah jam kembali kepada anda agar mata anda tidak terganggu oleh cahaya.

Jam loceng

Sebelum jam digital, jam penggera sering digunakan sebagai penggera. Jam ini mirip dengan jam dinding, tetapi mempunyai kaki sehingga boleh diletakkan di atas meja.

Bunyi jam ini sangat khas dan tidak dapat mengatur kelantangan sehingga dapat membangunkan anda dari tidur.

Jam penggera Matahari Terbit

Sumber: Pemotong Kawat

Jam ini direka untuk meniru sinar matahari ketika terbit. Jam ini sebenarnya tidak biasa digunakan kerana bunyi yang dihasilkan juga meniru suara alam. Sebabnya, kebanyakan orang cenderung memilih penggera bangun yang terdengar kuat dan mengejutkan.

Jam ini lebih sesuai digunakan oleh orang yang mengalami masalah psikiatri, seperti kemurungan atau gangguan afektif musiman (SAD), iaitu kemurungan yang biasanya muncul pada musim gugur atau musim bunga.

Jam Penggera Tidur

Sumber: UK Bebas

Jam ini dilengkapi dengan alat tambahan yang dipasang pada tilam yang boleh menyebabkan getaran. Getaran yang muncul ini dapat menyedarkan anda dari tidur.

Cuma tidak semua orang sesuai menggunakan jam ini. Ini kerana orang cenderung bangun dengan lebih mudah apabila mendengar suara daripada getaran. Jadi, jenis jam penggera gegaran katil lebih sesuai digunakan pada orang yang mengalami masalah pendengaran.

Jam penggera bunyi putih

Sumber: Gambar yang lebih tajam

Jam jenis ini sebenarnya tidak sesuai sebagai penggera untuk semua orang kerana ia mengeluarkan bunyi. Tetapi pada orang yang mengalami insomnia, bunyi seperti bunyi ombak, gosok pasir, atau bunyi malar lain yang muncul boleh menjadi lagu pengantar tidur. Bahkan dapat menutupi dengkuran yang menjengkelkan dari pasangan.

Untuk bangun, anda perlu menyiapkannya terlebih dahulu. Matikan bunyi berterusan 30 atau 40 minit sebelum waktu bangun anda. Kemudian, sepasang penggera yang lebih sesuai untuk membangunkan anda.

3. Pilih satu dengan cahaya skrin lembut

Beberapa jenis jam dirancang untuk menampilkan lampu merah, oren, dan biru. Dari tiga warna cahaya, cahaya merah atau oren lebih baik dipilih daripada cahaya biru. Kenapa?

Lampu biru pada jam tangan, seperti warna paparan telefon bimbit atau skrin komputer, boleh mengganggu pengeluaran hormon melatonin, hormon yang membantu anda tidur.