Kesihatan lelaki

7 Punca Kulit Zakar Kering dan Cara Mengatasinya •

Kulit zakar sangat nipis sehingga mudah tersinggung. Ini juga menyebabkan kulit zakar kering. Sekiranya kulit pada zakar anda kelihatan kering, biasanya sesuatu yang menyebabkannya. Kulit zakar tidak boleh kering tanpa sebab yang jelas. Sebaiknya cari tahu apa yang menyebabkannya sehingga anda dapat menanganinya dan mengelakkannya berulang pada masa akan datang.

Penyebab biasa pada kulit zakar kering

Terdapat banyak sebab untuk keadaan ini berlaku di organ penting anda. Berikut adalah 7 sebab dan cara mengatasinya sekiranya anda mengalami keadaan ini.

1. Lakukan hubungan seks tanpa pelincir

Pelincir tidak wajib dalam hubungan seks. Ini kerana zakar dan faraj akan mengeluarkan pelincir semula jadi apabila terangsang. Namun, apabila jumlah pelincir semula jadi yang keluar tidak mencukupi untuk membasahi organ penting, anda pasti memerlukan pelincir tambahan.

Apabila anda melakukan seks atau melancap tanpa pelincir, jangan terkejut jika kulit zakar akan terasa sakit dan kering.

Tetapi ingat, elakkan pelincir yang terbuat dari gliserin dan paraben kerana ia sebenarnya boleh menjadikan keadaan kulit zakar menjadi lebih teruk. Untuk itu, pilih pelincir berasaskan air yang menjadikan seks lebih selesa dan zakar tetap lembap selepas itu.

2. Sabun mandi

Selalunya bersihkan zakar dengan sabun? Mulai sekarang, elakkan tabiat ini.

Menggosok zakar dengan sabun sebenarnya menjadikan kulit zakar kering. Belum lagi sabun mandi mengandungi bahan yang terlalu keras untuk kulit zakar.

Sekiranya anda ingin membersihkan zakar, basuh saja dengan air ketika mandi atau selepas membuang air kecil. Sekiranya anda ingin menggunakan sabun, gunakan produk yang diperbuat daripada bahan ringan seperti sabun bayi atau sabun tanpa wangi.

3. Alahan lateks

Kondom lateks boleh menjadikan kulit zakar lebih kering daripada biasa. Keadaan ini berlaku apabila seseorang mempunyai alergi terhadap kondom getah.

Lateks adalah bahan semula jadi yang berasal dari getah pokok getah. Alergi ini biasanya dicetuskan oleh protein tertentu yang terkandung dalam susu getah. Sebagai tambahan kepada keadaan ini, di bawah ini terdapat gejala alahan lateks.

 • Zakar gatal
 • Zakar bengkak
 • Bersin
 • Mata berair
 • Ruam pada zakar
 • Hidung tersumbat atau berair
 • Mengi

Orang yang mengalami alergi lateks yang teruk boleh mengalami kejutan anaphylactic apabila mereka bersentuhan dengan lateks. Kejutan anaphylactic dicirikan oleh sesak dada sehingga sukar untuk bernafas sehingga pingsan.

Untuk mengelakkan ini, gunakan kondom bebas getah seperti poliuretana atau silikon agar kulit zakar tidak kering. Baca dengan teliti pembungkusan produk sebelum membelinya untuk memastikan bahawa kondom ini tidak diperbuat daripada getah.

4. Seluar yang terlalu ketat

Menggunakan seluar yang terlalu ketat tidak baik untuk kesihatan kulit zakar. Seluar yang terlalu ketat menjadikan zakar mengalami geseran berlebihan yang boleh merengsakan kulit dan akhirnya kering.

Gunakan seluar jeans dan seluar yang sedikit longgar sehingga zakar masih mempunyai ruang untuk bernafas. Selain itu, pilih seluar dalam yang diperbuat daripada kapas lembut sehingga dapat menyerap peluh dengan baik.

5. Jangkitan kulat

Jangkitan kulat boleh menyebabkan kulit zakar kering dan mengelupas. Selain itu, zakar juga biasanya mengalami pelbagai gejala lain seperti:

 • Ruam
 • bintik putih
 • Bengkak
 • Kerengsaan di kepala zakar
 • Cecair tebal keluar
 • Sakit semasa hubungan seks dan kencing

Balanitis dan kurap adalah dua jenis jangkitan kulat yang paling biasa yang mempengaruhi zakar. Kedua-duanya boleh dirawat dengan krim antijamur yang boleh dibeli di kaunter tanpa preskripsi. Biasanya diperlukan hingga 10 hari untuk sembuh dari jangkitan kulat yang menyerang.

6. Ekzema

Selain menyerang kulit badan, eksim juga dapat mempengaruhi kulit zakar, menjadikannya kering. Ekzema yang menyerang zakar biasanya jenis atopik, dermatitis seborrheic, dan ekzema kontak atau merengsa.

Selain kulit kering, eksim juga menjadikan kulit zakar terasa sangat gatal disertai dengan lebam kecil di sekitarnya.

Oleh kerana kulit zakar cenderung tipis, rawatan perlu berhati-hati dan mengikut arahan yang diberikan oleh doktor. Doktor biasanya akan memberi anda krim kortikosteroid dengan tahap kekuatan rendah.

7. Psoriasis

Dilaporkan oleh National Psoriasis Foundation, psoriasis juga merupakan penyakit kulit yang dapat menyerang zakar. Psoriasis terbalik adalah jenis psoriasis yang paling biasa yang mempengaruhi kawasan genital, termasuk zakar. Masalah kulit ini biasanya dipicu oleh jangkitan kulat pada kulit.

Psoriasis biasanya ditandai dengan tanda dan gejala seperti di bawah.

 • Tompok merah kecil pada batang zakar
 • Keradangan yang semakin teruk apabila kulit zakar menggosok antara satu sama lain dan berkeringat
 • Kemunculan lapisan putih keperakan yang sangat nipis dan kering
 • Kulit zakar terasa sakit

Untuk mengatasinya, doktor akan memberikan kombinasi rawatan seperti krim kortikosteroid dan terapi sinar ultraviolet.