Kesihatan kulit

4 Punca Kuku rapuh dan patah •

Kuku jari kaki terbuat dari lapisan protein yang disebut keratin. Sel kuku baru tumbuh di bawah kutikula, menyebabkan sel-sel lama menebal dan mengeras, kemudian mendorong ke luar ke hujung jari. Malangnya, tidak semua orang mempunyai kuku yang kuat dan sihat. Kuku jari yang lembut, rapuh, dan mudah patah adalah keadaan biasa.

Kuku rapuh adalah cerminan dari sejumlah masalah pada badan yang mungkin anda tidak perasan sebelumnya. Ada apa-apa?

1. Kekurangan pengambilan mineral dan vitamin

Kuku yang nipis dan lembut hingga bengkok atau pecah sering dikaitkan dengan tahap zink dan zat besi yang rendah di dalam badan (anemia). Ketiga-tiga mineral ini mempunyai peranan penting dalam pembentukan hemoglobin, protein yang terkandung dalam sel darah merah untuk mengangkut oksigen dari paru-paru ke seluruh tubuh, termasuk matriks kuku. Tanpa pengambilan mineral yang mencukupi, pertumbuhan kuku yang sihat akan terganggu.

Permukaan kuku melengkung (lubang kuku) dan hujung yang mudah pecah, sering dijumpai pada pesakit dengan psoriasis. Selain itu, kekurangan pengambilan vitamin C, vitamin B kompleks, asid folik, dan kalsium adalah penyebab biasa kuku kusam dan kering, dan mudah pecah.

2. Sindrom jari kelengking

Selain itu, kekurangan pengambilan oksigen ke dalam matriks kuku juga boleh menyebabkanmemaku kuku), keadaan yang dicirikan oleh permukaan kuku menjadi cembung dan melengkung, hujung kuku membulat tanpa sudut. Kekurangan tahap oksigen dalam jangka panjang (hipoksia kronik), terutama di pinggiran jari, akan merangsang otak untuk melebarkan saluran darah di jari. Keadaan jari berdengkur ini kekal dan menunjukkan kemungkinan penyakit jantung dan paru-paru kongenital.

Selain gangguan jantung dan paru-paru, gangguan ini juga dapat disebabkan oleh gangguan gastrointestinal (malabsorpsi, penyakit Crohn, sirosis, sindrom hepatopulmonari sebagai komplikasi sirosis) atau hipertiroidisme.

3. Tekanan

Kuku yang sihat biasanya tumbuh sekitar 1 milimeter seminggu (dua kali lebih cepat daripada kuku kaki) dan memerlukan sekitar enam bulan untuk kuku tumbuh sepenuhnya dari pangkal ke atas. Tekanan yang teruk dapat mempercepat pertumbuhan kuku sehingga menguasainya. Selain itu, tekanan juga dapat memicu kebiasaan bawah sedar menggaru / menggosok atau menggigit kuku jari sehingga menyebabkan kusyen kuku terhakis. Akibatnya, kuku akan bergelombang dan rapuh ketika tumbuh kembali.

4. Jangkitan bakteria dan kulat

Gangguan kuku adalah salah satu keadaan dermatologi yang paling biasa, dan kebanyakannya disebabkan oleh jangkitan kulat. Kulat akan menyerang dasar kuku dan permukaan, terutama pada kuku kaki kerana kelembapan pada kaus kaki dan kasut, sumber utama pembiakan bakteria.

Sekiranya anda prihatin dengan perubahan pada kuku anda, sama ada tekstur atau warna, anda harus segera berjumpa doktor. Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal pada kuku anda dan membandingkannya dengan beberapa kemungkinan penyebab pelbagai keadaan kesihatan.